GMO-mentesek a repce vetőmagok

GMO-mentesek a repce vetőmagok

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Lezárult a repce vetőmagok vizsgálata a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szak- laboratóriumaiban. Az ellenőrzésen nem találtak GMO-szennyezést egyetlen vetőmag mintában sem.

GMO-mentességet igazoló nyilatkozat
A hazai vetőmag-forgalmazást szabályozó miniszteri rendelet értelmében 2011. július 15-től az Európai Unióból érkező vetőmagok csak akkor hozhatók forgalomba Magyarországon, ha rendelkeznek az EU bármely tagállamának akkreditált laboratóriumában kiállított, GMO-mentességet igazoló nyilatkozattal.

A GMO-szennyezettség maradéktalan kizárása érdekében az MgSzH – hatósági jogkörben eljárva – 10%-os mintavételi arány alkalmazásával 29 db mintát vett a behozott tételekből, és a vizsgálatokat akkreditált laboratóriumában 2011. szeptember 1-ig elvégezte. Az ellenőrzések mindegyike negatív eredménnyel zárult.

A kormány júliusban döntött arról, hogy határozottan fellép a genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szennyezett vetőmagokat forgalmazó cégek ellen. A Vidékfejlesztési Minisztérium rekord gyorsasággal módosította a vetőmagokról szóló rendeletét, mely szerint minden GMO-szennyeződést tartalmazó vetőmag köztermesztésbe vonása, forgalomba hozatala jogszabálysértő. A GMO-szennyezéstől való mentességért magyarországi előállítású vetőmag esetén annak előállítója, más esetben az első magyarországi forgalomba hozója felel.
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

agyrázkódás

a koponyát ért erőművi behatás (ütés) nyomán az —>agyvelőnek — tehetetlensége... Tovább

anaerob szervezetek (anaerobionták)

alacsonyabb fejlettségű élőlények. Vannak közöttük olyanok, amelyek oxigén jelenlétében... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés