Időjárás: Az elmúlt 2 hét időjárása az évszakhoz megszokottól melegebb hőmérsékletű volt. A napi átlaghőmérsékletek 7 oC körül alakultak. Csapadék 12 mm hullott a tárgyidőszakban. A mérsékelten csapad

Növényvédelmi felhívás - Tolna megye

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

2006-12-05 Időjárás: Az elmúlt 2 hét időjárása az évszakhoz megszokottól melegebb hőmérsékletű volt. A napi átlaghőmérsékletek 7 oC körül alakultak. Csapadék 12 mm hullott a tárgyidőszakban. A mérsékelten csapadékos időjárásban az enyhe déli frontok meleget hoztak, így a hajnali fagyok nem voltak jellemzőek az időszakra. A még kint lévő kukorica számára kedvező volt az elmúlt időszak időjárása. A kukorica kb. 5%-a még nem került betakarításra megyénkben.
Növényvédelmi felhívás - Tolna megye
Fenológia: Őszi búza: 2-3 leveles állapotKukorica: betakarítás Cukorrépa: betakarításRepce: 5-7 leveles állapot Kártételi veszélyhelyzettel fenyegető károsítók:Megyénkben kártételi veszélyhelyzettel fenyegető károsító jelenleg nincs. Általános növényvédelmi helyzet: Polifág kártevőkA mezei pocok létszáma nem változott a pillangósokban. A táblák többségében a fertőzés mértéke gyenge, 1 lakott járat/25m2. A fiatal repcében a repcebolha és a mocskospajorok kártétele továbbra sem jelentős.
Hirdetés
Kultúrák károsítói
Hirdetés
Az őszi búza állományok 2-3 levelesek, a fiatal leveleken egyre több helyen észleltünk gombabetegségeket. A lisztharmat és a vörösrozsda tünetei egyre több helyen fordulnak elő közepes mértékkel. A gabonafutrinka lárváinak kártételét nem észleltük. A mezei pocok csak néhány helyen fordul elő a szegélyrészeken. A korábban vetett őszi búza állományokban egyre gyakoribb (Szekszárd, Bátaszék, Szálka) a levéltetvek kártétele. Az utóbbi két hétben a fagymentes, meleg időjárásban fokozódott a kártételük. Ezzel párhuzamosan a kabócák kártétele szembetűnő mértéket öltött megyénkben több helyen. A begyűjtött minták határozása folyamatban van.A kukorica betakarítása folyamatos. Megyénkben jelenleg az állományok 95%-át takarították be. A terméseredmények jók, általában 10 t/ha körüliek.A repce 7 leveles. A kedvező időjárásban sok helyen túlfejlődtek az állományok. A fiatal növényeken a repcebolha és a mocskospajorok kártétele nem jelentős.Szekszárd, 2006. december 5.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Ti-plazmid

Az Agrobacterium tumefaciens plazmidja.Miovel a növényi sejtben szaporodásra képes,a növényi... Tovább

Akác felhasználása

A szakértők szerint az egyik legtartósabb fafajta az akác, így kültéri felhasználásra... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés