Az EU azt is előírja, miként kell kivágni a szőlőt!

Szabadföld
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az országban a legtöbb probléma a két Heves megyei borvidéken, az egrin és a mátrain jelentkezik a támogatott szőlőkivágásokban. A leggyakoribb gond, hogy a gazdák nem az előírásoknak megfelelően számolják fel az ültetvényeket, vagyis a talajszint alatti növényi részeket nem szedik ki.
Az EU azt is előírja, miként kell kivágni a szőlőt!
Ez a támogatási szabályoknak és a szakmai követelményeknek is ellentmond. Egyebek között erről is beszélt Gyöngyösön Bodnár Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal osztályvezetője – számolt be a heol.hu.

Az idén ennek a „felemás” kivágásnak részben az időjárás is okozója, hiszen a felázott földeken sok helyen lehetetlen lett volna szabályosan kiszedni a tőkéket. Arról is szólt: idén változik a támogatott kivágás igénylésének nyomtatványa, a kérelmeket kizárólag az új papírokon fogadhatják be. A kivágási támogatást augusztus elejétől 31-ig lehet igényelni. Az országban uniós csatlakozásunk óta 8800 hektárnyi szőlőterületet vágtak ki, ami a szakember szerint „sokkoló adat”, az eredeti termőterület mintegy tíz százaléka.

Szabad Föld
Hirdetés

Forrás: Eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

baromfitartás telepei

a termelési célnak (tenyésztés, hús v. tojás) megfelelő, nagyüzemi termelésre szolgáló... Tovább

markoló

anyagmozgatást végző szerkezet a rakodógépen, amely szétválasztja, megfogja és magával... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés