Hány fokban mérhető az élelmiszer-biztonság?

Hány fokban mérhető az élelmiszer-biztonság?

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Élelmiszer- biztonsági alapszabály, hogy nyers húst, tojást tartalmazó ételeket addig kell sütni, főzni, míg maghőmérsékletük el nem éri a 75 °C-ot. Ezen a hőmérsékleten ugyanis a legtöbb, emberre veszélyes, hasmenést, hányást okozó mikroba elpusztítható. Ellenben alacsonyabb hőmérsékleten a baktériumok legyengülnek, számuk csökken ugyan, azonban maradnak olyan túlélő csírák, melyek az étel hosszabb eltartása idején ismét elszaporodhatnak és betegségekhez vezethetnek.
Hány fokban mérhető az élelmiszer-biztonság?

A különböző élelmiszerek hővezetése lényegesen eltérhet egymástól, így belső hőmérsékletük hosszabb-rövidebb időtartam alatt érik el a mikrobák pusztulását okozó hőmérsékletet.

Az étel belső, ún. maghőmérsékletét legegyszerűbben erre a célra kifejlesztett ételhőmérővel, maghőmérséklet-mérővel lehet ellenőrizni, amely készülhet műanyagból, vagy fémből. Utóbbi kivitelezésű akár az étellel, pl. hússal együtt sütve is alkalmazható, vagyis miközben a hús sül, az ételhőmérő kijelzőjén folyamatosan nyomon követhető a készülő étel belső hőmérséklete. A műanyag ételhőmérők többnyire digitális változatban készülnek, segítségükkel pillanatnyi mérések végezhető.

Hirdetés


Az ételhőmérő használata igen egyszerű. Tokjából kivéve be kell szúrni az étel közepébe, majd a kijelzőn le lehet olvasni az étel belső hőmérsékletét. Használat után az ételhőmérőt le kell mosni mosogatószeres (akár fertőtlenítőszeres) vízzel és el kell törölni.


Az élelmiszer által közvetített megbetegedések döntő része az ételek helytelen, nem biztonságos módon történő elkészítésére vezethető vissza, az élelmiszer-előállító vállalkozásoknál és magánháztartásokban egyaránt, mely egy kis odafigyeléssel megelőzhető.


Ételhőmérő nagyobb kínálattal rendelkező háztartási üzletekben beszerezhető.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

katalizátorok

olyan anyagok, amelyek a kémiai folyamatokat meggyorsítják és a reakció végén változatlanul... Tovább

Prestige (CSBA 4651-14)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés