Drágulhatnak a tejtermékek

Napi Gazdaság
Hirdetés

Az elmúlt hónapokban lassú emelkedésnek indult a tej hazai termelői és feldolgozói átadási ára is. A termelők és a feldolgozók további áremelkedést valószínűsítenek, ám az még kérdéses, hogy mindez megjelenik-e a fogyasztói árakban is.
Lassú emelkedésnek indult a tej hazai termelői és feldolgozói átadási ára is, miután a 2008 óta tartó, európai tejválság hatására kontinens szerte csökken a tejtermelés, és a Nyugat-Európában már a kiskereskedelmi fogyasztásban is érzékelhető növekedés egymást erősítő hatása egyre jobban érvényesül - írja a Napi Gazdaság.

A termelők és a feldolgozók további áremelkedést valószínűsítenek, ám az még kérdéses, hogy mindez megjelenik-e a fogyasztói árakban is, vagy azt a csekély hazai vásárlóerő miatt inkább lenyeli a kiskereskedelem.
A júniusi, átlagosan kilogrammonként 67 forintos termelői árak augusztusra 70-76 forint közé emelkedtek, azonban a hazai árakat leginkább befolyásoló azonnali piacon ennél magasabb, 30-32 eurócentes árak alakultak ki - ráadásul itt sem zárható ki a további drágulás, mivel a keresletnövekedés várhatóan év végéig kitart.

A további áremelkedésben szerepe lehet az európai vásárlóerő növekedése mellett annak is, hogy a második félévben egyébként is kisebb a megtermelt tej mennyisége, és egyik pillanatról.
Hirdetés

Forrás: Index

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

kérődzés elmaradása

legtöbbször az előgyomrok betegségeinek velejárója. Az egy napot meghaladó kérődzési... Tovább

aktinomikózis (actinomycosis, sugárgomba-betegség)

a kórokozó baktérium, az Actinomyces bovis szm.-ban többnyire a száj nyálkahártyáján... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.