notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Csíráztass te is, megmutatom a legfontosabb lépéseit és az előnyeit!

Hirdetés

Csíráztatás lépésről lépésre

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A csíráknak számos áldásos hatásuk van a szervezetünk számára, sokan mégis félnek nekivágni, mert úgy gondolják, hogy nehéz művelet a csíráztatás. Azonban ez egyáltalán nem így van, könnyebb, mint hinnéd. Most pedig el is mondunk neked mindent, mit csíráztathatsz, melyik csírának van a legjobb hatása, illetve pár lépésben elmondom nektek, hogyan csíráztathattok könnyedén otthon.

Csíráztass te is!


A csírák élettani hatásai


A csírák a kifejlett növény esszenciáját tartalmazzák, rendkívül gazdagok ásványokban, vitaminokban, enzimekben, ezért egészségvédő hatásuk kiemelkedő. Elősegítik a tápanyagok felszívódását, és a salakanyagok kiürülését a szervezetünkből, rendszeres fogyasztásuk kedvezően hat a vérnyomásra, és csökkenti egyes érrendszeri megbetegedések kockázatát. A csírázó magvak enzimtermelése eléri azt a legmagasabb szintet, amit a növény a fejlődése során már nem lép túl. Előnye az, hogy pár nap alatt eredményt érhetünk el, nem kell napokat várni a „termésre”.

 

Milyen magokat érdemes csíráztatni?


A választék hatalmas, gabonafélék, hüvelyesek, zöldségek, olajos magvak, fűszernövények, de még fűfélék is alkalmasak a csíráztatásra. A legfontosabb az, hogy minden esetben kiváló minőségű magot válasszunk, gazdaboltokban, bioboltokban vásároljunk ellenőrzött magokat.
A legkedveltebbek a következők: búza, brokkoli, csicseriborsó, görögszéna, köles, lucerna, mustár, napraforgó, retek, rozs, szója, tönkölybúza, vörös lóhere, vöröshagyma, vöröskáposzta, zöldborsó, zsázsa, de a választék nagyon széles valóban, nézzetek be egy közeli bioboltba vagy gazdaboltba.
Nézzük, hogyan csíráztathatunk könnyedén, a következő oldalon folytatom.
 

Csíráztass te is!

 

Megvásároltuk a csíráztató tálat, illetve a csíráztatni kívánt magot.

Hirdetés

Fontos tudnivaló, hogy az étkezésre szánt magvakat nem földben csíráztatjuk. A legjobb, hogyha csíráztató tálcát használunk, ezt is forró mosószeres vízzel mossuk ki, fertőtlenítsük, ugyanis nagyon fontos a tisztaság, kerüljük a szennyeződéseket. Ha éppen nincs csíráztató tálca, akkor a befőttes üveges módszer is megfelel a célnak. Áztatás előtt fertőtlenítsük a magvakat citromlé és ecet keverékébe áztassuk be, majd alaposan öblítsük le forró vízzel.
Fertőtlenítve van minden, kezdjük el a csíráztatást.

 

Csíráztassunk otthon!


Mérjük ki a megfelelő mennyiségű magot, rakjuk bele az edénybe, majd töltsük fel vízzel, nappal takarjuk le egy ruhával. Kisebb magok esetén 6-7 órán keresztül tartsuk lefedve az edényt, nagyobb magvaknál akár 12-14 órán át. Érdemes az esti órákban elkezdeni tehát a csíráztatást, mivel az éjszaka alatt megtörténik a tökéletes sötét hatás. A megadott áztatási idő leteltével öblítse le a magvakat és öntse le a vizet. Ezután forgassa úgy a palackot, hogy a magvak megfelelően rátapadjanak a palack belső oldalára, így szabadon kapnak levegőt és fényt. Helyezze el a palackot 45 fokos szögben, ezáltal biztosítva van a magvak megfelelő szellőzése.
 

Csíráztass te is!

 

Legjobb csírákat akkor kapja, ha naponta kétszer – reggel és este – leöblíti a magokat vízzel, majd ugyanúgy visszahelyezi az edényt 45 fokban. Öblítéskor eltávozik a magok által létrehozott melléktermék, salakanyag, így a víz kissé zavaros lehet. A 3.-4. naptól, ha feltölti teljesen vízzel a csiráztató edényt és lecsavarja a tetőt, akkor a felesleges mag, ami nem csírázott ki ,az el tud távozni, így tisztább csirákat kapunk. Pár nap múlva – csíramagtól függően – lehet szüretelni, általában ez az idő 2 nap és 2 hét között változik, tekintsd meg csíráztatási táblázatunkat, kattints ide és nézd meg te is részletesebben.

Hirdetés
A csírákat frissen fogyaszthatja, és pár napig megőrzik frissességüket hűtőben tárolva.

 

 

Fontos tudnivalók


A csírák nyersen való fogyasztása semmiképpen sem ajánlható várandósoknak, 5 éves kor alatt vagy 60 éves kor felett, valamint legyengült immunrendszerűeknek. Vendéglátóhelyen lehetőleg ne fogyasszunk nyers növényi csírákat! A boltban vásároltaknál a címkén ellenőrizzük a hűtött termék frissességét, és a felhasználhatósági utasításokat! A házilag csíráztatott magok az utolsó, alapos (pl. salátacentrifuga, papírtörlő segítségével történő) öblítés és leszárítás után, hűtőben, 5°C körüli hőmérsékleten, legfeljebb 2-3 napig tárolhatók biztonságosan.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-11-05

Télen se mondj le róla – Így termessz egész évben újhagymát a lakásban!

Az újhagyma termesztése – Egész évben termeszthetsz újhagymát, mostani cikkemben mindent elmondok az újhagyma termesztéséről, tudj meg mindent az újhagyma termesztéséről.

2019-10-31

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

15 szabályt mutatok most nektek a szobanövények öntözéséhez, mindet érdemes betartanotok, ha azt szeretnétek, hogy meseszép szobanövényeitek legyen!

2019-10-31

Minden, ami gyömbér – A gyömbér termesztése, jelentősége és felhasználása

A gyömbér a világ egyik legjobb gyógyító csodaszere. Mostani cikkemben elmondom nektek, hogyan termeszthettek gyömbért otthon és hogyan használhatjátok fel a gyömbért.

2019-10-29

Örökzöldek betegségei és az ellenük való védekezési módok

Az örökzöldeket is szükséges permeteznünk, mivel sajnos ezeket a növényeket is megtámadják a különböző betegségek. Nézzük, melyek az örökzöldek betegeségei!

2019-11-10

Viaszvirág – Megérintve megdöbbentő, mert tényleg valódi!

A viaszvirág gondozása, a viaszvirág nevelése, minden, amit tudni érdemes a viaszvirágról. Cikkünkben elmondunk nektek mindent a viaszvirágról.

2019-11-09

Soha többé nincs szükségünk a méhekre…

Méhek nélkül készítettek mézet az Izraeli Műszaki Egyetem diákjai. Döntse el mindenki, hogy ez jó, vagy nem, nekem az a véleményem, hogy meg kellene hagyni ezt a méheknek!

2019-11-11

Adventi gyertya színei és jelentése

Adventi gyertyák, adventi gyertyák színei, adventi gyertyák jelentései, adventi gyertyák színeinek jelentései - Minden, amit tudni érdemes az adventi gyertyákról.

2019-11-11

A héja a legértékesebb – Ne dobd ki te se, inkább használd fel!

Az almahéj a gyümölcs legértékesebb része, ezt azonban sokan nem tudják. Mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatjátok fel az almahéjat, próbáljátok ki minél hamarabb!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
147 294
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 731 469
Közösség

vörösvérsejtek

A vérnek a vöröscsontvelőben képződő, hemoglobintartalmú alakos eleme. Az emlősállatok... Tovább

.../2007. (...) Korm. rendelet egyes géntechnológiai tárgyú kormányrendeletek módosításáról

A géntechnológiai tevékenységrõl szóló 1998. évi XXVII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 34.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 157

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Növénytermesztés