notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Csíráztass te is, megmutatom a legfontosabb lépéseit és az előnyeit!

Hirdetés

Csíráztatás lépésről lépésre

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A csíráknak számos áldásos hatásuk van a szervezetünk számára, sokan mégis félnek nekivágni, mert úgy gondolják, hogy nehéz művelet a csíráztatás. Azonban ez egyáltalán nem így van, könnyebb, mint hinnéd. Most pedig el is mondunk neked mindent, mit csíráztathatsz, melyik csírának van a legjobb hatása, illetve pár lépésben elmondom nektek, hogyan csíráztathattok könnyedén otthon.

Csíráztass te is!


A csírák élettani hatásai


A csírák a kifejlett növény esszenciáját tartalmazzák, rendkívül gazdagok ásványokban, vitaminokban, enzimekben, ezért egészségvédő hatásuk kiemelkedő. Elősegítik a tápanyagok felszívódását, és a salakanyagok kiürülését a szervezetünkből, rendszeres fogyasztásuk kedvezően hat a vérnyomásra, és csökkenti egyes érrendszeri megbetegedések kockázatát. A csírázó magvak enzimtermelése eléri azt a legmagasabb szintet, amit a növény a fejlődése során már nem lép túl. Előnye az, hogy pár nap alatt eredményt érhetünk el, nem kell napokat várni a „termésre”.

 

Milyen magokat érdemes csíráztatni?


A választék hatalmas, gabonafélék, hüvelyesek, zöldségek, olajos magvak, fűszernövények, de még fűfélék is alkalmasak a csíráztatásra. A legfontosabb az, hogy minden esetben kiváló minőségű magot válasszunk, gazdaboltokban, bioboltokban vásároljunk ellenőrzött magokat.
A legkedveltebbek a következők: búza, brokkoli, csicseriborsó, görögszéna, köles, lucerna, mustár, napraforgó, retek, rozs, szója, tönkölybúza, vörös lóhere, vöröshagyma, vöröskáposzta, zöldborsó, zsázsa, de a választék nagyon széles valóban, nézzetek be egy közeli bioboltba vagy gazdaboltba.
Nézzük, hogyan csíráztathatunk könnyedén, a következő oldalon folytatom.
 

Csíráztass te is!

 

Megvásároltuk a csíráztató tálat, illetve a csíráztatni kívánt magot.

Hirdetés

Fontos tudnivaló, hogy az étkezésre szánt magvakat nem földben csíráztatjuk. A legjobb, hogyha csíráztató tálcát használunk, ezt is forró mosószeres vízzel mossuk ki, fertőtlenítsük, ugyanis nagyon fontos a tisztaság, kerüljük a szennyeződéseket. Ha éppen nincs csíráztató tálca, akkor a befőttes üveges módszer is megfelel a célnak. Áztatás előtt fertőtlenítsük a magvakat citromlé és ecet keverékébe áztassuk be, majd alaposan öblítsük le forró vízzel.
Fertőtlenítve van minden, kezdjük el a csíráztatást.

 

Csíráztassunk otthon!


Mérjük ki a megfelelő mennyiségű magot, rakjuk bele az edénybe, majd töltsük fel vízzel, nappal takarjuk le egy ruhával. Kisebb magok esetén 6-7 órán keresztül tartsuk lefedve az edényt, nagyobb magvaknál akár 12-14 órán át. Érdemes az esti órákban elkezdeni tehát a csíráztatást, mivel az éjszaka alatt megtörténik a tökéletes sötét hatás. A megadott áztatási idő leteltével öblítse le a magvakat és öntse le a vizet. Ezután forgassa úgy a palackot, hogy a magvak megfelelően rátapadjanak a palack belső oldalára, így szabadon kapnak levegőt és fényt. Helyezze el a palackot 45 fokos szögben, ezáltal biztosítva van a magvak megfelelő szellőzése.
 

Csíráztass te is!

 

Legjobb csírákat akkor kapja, ha naponta kétszer – reggel és este – leöblíti a magokat vízzel, majd ugyanúgy visszahelyezi az edényt 45 fokban. Öblítéskor eltávozik a magok által létrehozott melléktermék, salakanyag, így a víz kissé zavaros lehet. A 3.-4. naptól, ha feltölti teljesen vízzel a csiráztató edényt és lecsavarja a tetőt, akkor a felesleges mag, ami nem csírázott ki ,az el tud távozni, így tisztább csirákat kapunk. Pár nap múlva – csíramagtól függően – lehet szüretelni, általában ez az idő 2 nap és 2 hét között változik, tekintsd meg csíráztatási táblázatunkat, kattints ide és nézd meg te is részletesebben.

Hirdetés
A csírákat frissen fogyaszthatja, és pár napig megőrzik frissességüket hűtőben tárolva.

 

 

Fontos tudnivalók


A csírák nyersen való fogyasztása semmiképpen sem ajánlható várandósoknak, 5 éves kor alatt vagy 60 éves kor felett, valamint legyengült immunrendszerűeknek. Vendéglátóhelyen lehetőleg ne fogyasszunk nyers növényi csírákat! A boltban vásároltaknál a címkén ellenőrizzük a hűtött termék frissességét, és a felhasználhatósági utasításokat! A házilag csíráztatott magok az utolsó, alapos (pl. salátacentrifuga, papírtörlő segítségével történő) öblítés és leszárítás után, hűtőben, 5°C körüli hőmérsékleten, legfeljebb 2-3 napig tárolhatók biztonságosan.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-08-07

Minden, amit egy kertésznek a kerti mák termesztéséről tudnia kell

Mostani cikkünkben a kerti mák termesztéséről fogunk mindent elmondani. Érdemes elolvasnia mindenkinek szakértőnk remek írását a kerti mákról.

2019-08-01

Házikertben is terem a gyapot – Itt a teljes termesztési útmutató mindenkinek!

A gyapot termesztéséről mondok el most nektek mindent, olvassátok el cikkünket, és termesszetek gyapotot ti is a saját kertetekben – A gyapottermesztés rejtelmei mindenkinek.

2019-07-27

7 csodás szobanövény, amivel megtisztíthatod otthonod levegőjét

Léteznek olyan szobanövények, amik tökéletesen alkalmasak arra, hogy megtisztítsák otthonunk levegőjét, mostani cikkemben hét ilyen szobanövényt mutatok be nektek!

2019-08-15

Tudományosan bizonyítva – Tovább élnek azok a nők, akik sok zöldnövénnyel veszik körül magukat!

Azok a hölgyek, akik rengeteg növénnyel veszik körbe magukat, sokkal tovább élnek, mint azok, akiknél szinte egyetlen egy növény sincs a házban, vagy a környéken.

2019-07-23

A leggyakoribb kerti kártevők (és hogyan védekezz ellenük)

Mostani cikkünket mindenkinek merem ajánlani, bemutatjuk azokat a kerti kártevőket, amik a legtöbbször előfordulnak a házikertekben, és természetesen az ellenük való védekezési módokat is megtalálhatjátok!

2019-08-05

Így csalogass szitakötőket kertedbe

A szitakötők olyanok, mintha épp egy meséből léptek volna elő, de nemcsak csodálatosan szépek, hanem hasznosak is, most elmondom, hogyan csalogathattok belőlük többet kertetekbe!

2019-08-12

Magadat véded, közben mindent pusztítasz – A naptej rejtett árnyoldalai…

A naptejnek számtalan káros hatása van, mostani cikkemben elmondom nektek, miért nem lenne szabad senkinek sem naptejet használnia! Minden a naptejről!

2019-08-07

16 ok, amiért mindenkinek ananászt kéne ennie

Az ananász nemcsak finom, hanem hihetetlenül egészséges is, mostani cikkemben elmondom, miért lenne érdemes mindenkinek sokkal több ananászt fogyasztania!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
227 184
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 400 631
Közösség

Celest SUMO (NX 4719)

Kukorica Cél: szemes, a Celest hibrid szulfonilkarbamid és imidazolinon hatóanyagú szerekkel... Tovább

talajvédelem

az okszerű gazdálkodás lényeges eleme. Célja, hogy meggátolja a ->talajpusztulást. Módszerei... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 157

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Növénytermesztés