gabonafélék

Kiszállító és termelő kereső

gabonafélék

hirdetes

lisztes magot termő növények. Szemtermésüket élelmiszerek (kenyérgabonák), takarmány, ip. nyersanyag gyanánt hasznosítják. Egyes fajok szalmája szintén takarmány, ill. ip. (pl. cellulózip.) nyersanyag. Újabban a szalma és egyéb szár hótermelésre is számításba jöhet. Egéves (részben áttelelő) növények; fő fajaik (—>búza, —>rozs, —>árpa, —>zab, —>tritikálé, —>kukorica, —>cirok, —>köles, —>rizs) a —>pázsitfüvek családjához tartoznak. A szintén ide sorolható pohánkafélék, a keserűfűfélék (Polygonaceae) család tagja, ezért eltér a többi g.-tól. Termőterületük nagysága szerint a sorrend: búza, rizs, kukorica, cirok, zab, árpa. Hazánkban a sorrend: búza, kukorica, árpa, rozs, zab, rizs, tritikále. Újabban terjed a cirok, viszont a köles és pohánka termesztése visszaszorul. —>Gyökérzetük bojtos, hengeres —>száruk szalmaszár csomókkal szártagokra osztott. Párhuzamosan erezett leveleik lándzsásak. A levélhüvely és -lemez átmeneténél található a nyelvecske és a fülecske (—> gabona-abc). Fejl.-ük jellemző szakaszai: csírázás, kelés, bokrosodás, szárba szökkenés, kalászolás, virágzás, szemfejl., érés. Csírázáskor az előtörő gyökérhüvelyből előbb a fő-, majd 2—7 mellékgyökér hatol a talajba. Ezalatt a rügyhüvelyből kilép az első lomblevél, hüvelyében a tenyészőcsúccsal. Belőle bokrosodási csomó fejlődik, ebből erednek a mellékhajtások. Az egyes hajtások külön gyökerei képezik együtt a bojtos gyökérzetet. Több-kevesebb bokrosodás után a hajtások szárba indulnak. Kalászkezdeményük a legfelső levélhüvely hasítékából már mint kalász (buga, címer) bújik elő. A virágzás több napig tart. A szorosabb értelemben vett gabonák, tehát a búza, árpa, zab, köles, rizs öntermékenyülők, ám virágporuk a levegőbe kerül, így idegenmegporzás is előfordul. A rozs, a kukorica és a cirok idegentermékenyülők. Termékenyülés után a lombozatban felhalmozott tápanyagok az érés folyamán a szemtermésbe vándorolnak (—>gabonák érésifokozatai). Régebben a gabonákat viaszérésben aratták, majd kepében (—>keresztben) szárították. Az egymenetes gépi betakarítás ideje a teljes érés. Ennek időtartamát megnyújtandó nemesítették ki — először a legnagyobb termőterületre — az ún. kombájnbúza több fajtáját. Ezek kevésbé hajlamosak kalásztörésre, pergésre, dőlésre: száruk szilárd, emellett bőtermők, és meghálálják a nagy adagú műtrágyát. Hozzánk először külföldről hoztak ilyen belterjes (intenzív) fajtákat (pl. az olasz San Pastore, a szovjet Bezosztaja, Avrora, Rannaja stb.); újabban hazai intézeteinkben (Martonvásár, Szeged stb.) folyik önálló nemesítői munka az intenzív fajtákkal. Más g. intenzív fajtái szintén forgalomban vannak. A nemesített vetőmagot négy fokozatban termesztik. A nemesítő előállította —>szuperelit vetőmagból az —>elitmagot az arra kijelölt gazdaságok szaporítják el. Az ebből folyamatosan származó első-, másod- és harmadfokú szaporítás kerül köztermesztésbe. Az a kívánatos, hogy legalább négy évente mindenütt újítsák fel a vetőmagot.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Hasznos tudnivalók a pozsgafáról

Pozsgafa, a pénzmágnes –Így gondozd helyesen!

Érdemes neked is szerezned egy pozsgafát, ugyanis nemcsak szép, hanem nagyon hasznos is, ráadásul úgy működik, mint egy igazi pénzmágnes! Mutatom, hogy gondozd helyesen! 

Őszi koszorú készítése

Készítsünk csodaszép őszi koszorút percek alatt!

Habár a hőmérő még nem egészen árulkodik erről, az ősz tagadhatatlanul is beköszöntött hazánkban. Sokan már tűkön ülve várják, hogy a fák levelei felvegyék az ilyenkor...

Ez az orchidea szétültetésének titka!

Ez az orchidea szétültetésének titka!

Az orchidea nagyon sok ember kedvenc virága. Azt is tudják viszont sokan, hogy az orchidea igencsak kényes növény. Ennek ellenére sok orchidea faj szépen növekedik az otthoni...

Paprikák tartósítása

3 fantasztikus módszer a paprikák eltevésére, tartósítására

A paprikák sokoldalú gyümölcsök, amikből sokan előszeretettel termesztenek nagyobb mennyiségekben kertjükben. Vannak azonban olyan évek, amikor az ember nem tudja, vagy nem akarja...

Karácsonyi kaktusz nevelése, karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz bemutatása

Karácsonyi kaktusz gondozása

Habár a karácsonyi kaktusz több néven is ismert (például húsvéti kaktuszként), a növény tudományos neve, „Schlumbergera bridgesii”. Ez a népszerű, télen virágzó...

Termesszünk sikeresen málnát

Málnatermesztési kisokos mindenkinek

Az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcsünkről fogunk most beszélni, ami nem más, mint a málna! És hogy miért éppen most? Mert ősszel kell telepítenünk a málnatöveket ahhoz,...

Minden az örökzöldekről

Örökzöld fák gondozása és karbantartása

Az örökzöld fákat egész évben zöld leveleikért és kecses formájukért tartják nagy becsben. Ha megfelelő helyre ültetik őket, valójában nem igényelnek túl sok...

Minden a banánfa teleltetéséről

Banánfa teleltetése – Szakértői tanácsok mindenkinek

Ha úgy döntöttél, hogy banánfát szeretnél nevelni birtokodon, akkor bizonyára utána néztél már annak is, hogy ezek a trópusi növények nem feltétlenül tűrik jól azt a téli...

Tudj meg mindent a levendula metszéséről

Hogyan metsszük a levendulát?

Szívósságának és hosszú virágzási szezonjának köszönhetően ezt a napsütést és szárazságot is jól tűrő félcserje tűrőképessége és jellegzetes, utánozhatatlan illata...

Ismerd meg a datolyaszilvát

Őszi finomságok - Érik a datolyaszilva

Az egyik legkülönlegesebb, egyben legfinomabb őszi finomságot mutatom most be nektek. A cikkből mindent megtudhattok a kákiról, vagy másnéven a datolyaszilváról! 

A sündisznók gondozása

A sünökre szükségünk van, de nekik is ránk!

Ezekben a hetekben is küzdenek a sündisznók azért, hogy elegendő zsírréteget halmozzanak fel a téli hideg beállta előtt. A sünök akár meg is fagyhatnak téli vackukban, hogyha...

Szőlőlekvár készítésének menete

Szőlőlekvár készítése

A szőlő az egyik legfinomabb és legsokoldalúbb gyümölcsünk, de sokan nem is gondolják, hogy lekvár is készülhet belőle. Éppen ezért most egy olyan receptet mutatok nektek, amit...