gabonafélék

gabonafélék


lisztes magot termő növények. Szemtermésüket élelmiszerek (kenyérgabonák), takarmány, ip. nyersanyag gyanánt hasznosítják. Egyes fajok szalmája szintén takarmány, ill. ip. (pl. cellulózip.) nyersanyag. Újabban a szalma és egyéb szár hótermelésre is számításba jöhet. Egéves (részben áttelelő) növények; fő fajaik (—>búza, —>rozs, —>árpa, —>zab, —>tritikálé, —>kukorica, —>cirok, —>köles, —>rizs) a —>pázsitfüvek családjához tartoznak. A szintén ide sorolható pohánkafélék, a keserűfűfélék (Polygonaceae) család tagja, ezért eltér a többi g.-tól. Termőterületük nagysága szerint a sorrend: búza, rizs, kukorica, cirok, zab, árpa. Hazánkban a sorrend: búza, kukorica, árpa, rozs, zab, rizs, tritikále. Újabban terjed a cirok, viszont a köles és pohánka termesztése visszaszorul. —>Gyökérzetük bojtos, hengeres —>száruk szalmaszár csomókkal szártagokra osztott. Párhuzamosan erezett leveleik lándzsásak. A levélhüvely és -lemez átmeneténél található a nyelvecske és a fülecske (—> gabona-abc). Fejl.-ük jellemző szakaszai: csírázás, kelés, bokrosodás, szárba szökkenés, kalászolás, virágzás, szemfejl., érés. Csírázáskor az előtörő gyökérhüvelyből előbb a fő-, majd 2—7 mellékgyökér hatol a talajba. Ezalatt a rügyhüvelyből kilép az első lomblevél, hüvelyében a tenyészőcsúccsal. Belőle bokrosodási csomó fejlődik, ebből erednek a mellékhajtások. Az egyes hajtások külön gyökerei képezik együtt a bojtos gyökérzetet. Több-kevesebb bokrosodás után a hajtások szárba indulnak. Kalászkezdeményük a legfelső levélhüvely hasítékából már mint kalász (buga, címer) bújik elő. A virágzás több napig tart. A szorosabb értelemben vett gabonák, tehát a búza, árpa, zab, köles, rizs öntermékenyülők, ám virágporuk a levegőbe kerül, így idegenmegporzás is előfordul. A rozs, a kukorica és a cirok idegentermékenyülők. Termékenyülés után a lombozatban felhalmozott tápanyagok az érés folyamán a szemtermésbe vándorolnak (—>gabonák érésifokozatai). Régebben a gabonákat viaszérésben aratták, majd kepében (—>keresztben) szárították. Az egymenetes gépi betakarítás ideje a teljes érés. Ennek időtartamát megnyújtandó nemesítették ki — először a legnagyobb termőterületre — az ún. kombájnbúza több fajtáját. Ezek kevésbé hajlamosak kalásztörésre, pergésre, dőlésre: száruk szilárd, emellett bőtermők, és meghálálják a nagy adagú műtrágyát. Hozzánk először külföldről hoztak ilyen belterjes (intenzív) fajtákat (pl. az olasz San Pastore, a szovjet Bezosztaja, Avrora, Rannaja stb.); újabban hazai intézeteinkben (Martonvásár, Szeged stb.) folyik önálló nemesítői munka az intenzív fajtákkal. Más g. intenzív fajtái szintén forgalomban vannak. A nemesített vetőmagot négy fokozatban termesztik. A nemesítő előállította —>szuperelit vetőmagból az —>elitmagot az arra kijelölt gazdaságok szaporítják el. Az ebből folyamatosan származó első-, másod- és harmadfokú szaporítás kerül köztermesztésbe. Az a kívánatos, hogy legalább négy évente mindenütt újítsák fel a vetőmagot.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
lila brokkoli

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ahogy a tavaszi napok hosszabbodnak és melegebbé válnak, a kertészkedés iránti lelkesedés is növekszik. A zöldségeskert sokak számára nem csak hobbi, hanem szenvedély, és mit...

Miért sárgul az aloe vera levele?

Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok

Az aloe vera leveleinek elsárgulása többféle okra vezethető vissza. Ha szeretnéd újra szépnek, életképesnek, erőtől virulónak látni a növényt, akkor ezeket ellenőrizd....

magról termesztés

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

A növénytermesztés magról kiváló módja annak, hogy költséghatékonyan és fenntartható módon saját zöldséget, gyümölcsöt vagy virágot termeszthessünk. Azonban nem elég...

sarkantyúka ültetése

Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik

A zöldségeskertek gazdagon termő földjein, ahol a praktikum és az esztétika összetalálkozik, kevés növény képes annyi sokoldalúságot és értéket hozni, mint a sarkantyúka...

Földkocka készítő

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

A kertészkedés mindig is egy örömteli tevékenység volt számomra, ami nem csak a szakmám, de a hobbim is egyben - különösen, amikor fenntartható módszereket alkalmazva...

Veteményeskert kialakításának lépései

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted, de valahogyan mindig csak halogatod? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket. Azt...

Háziállatként tarthatták a rókát?

Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat

 Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a...

Lilaakácot mikor kell megmetszeni?

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

Virágzik a lilaakác, több kert, sőt utca is el van árasztva csodás virágokkal, és az ezzel járó kellemes illatokkal. Imádjuk a lilaakácot, ha te is, akkor minden bizonyára neked...

Bazsalikom termés növelés

Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet

Bazsalikom – a fűszer, ami nélkülözhetetlen a friss és aromás ételek elkészítéséhez. Legyen szó egy klasszikus olasz pestoról, egy frissítő nyári salátáról, vagy...

zöldbab ültetés lépései és időpontja

Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése

Imádom a zöldbabfőzelék mellett, a zöldbabos húsételeket is, ezért úgy döntöttem, idén én is ültetek zöldbabot a veteményesben. Bizony! Első kérdésként fel is merült...

Mit tegyek, ha sárgul a leander levele?

Sárgul a leander levele? Egyszerűen kezelheted, ha időben elkezded

 A leander (Nerium oleander) leveleinek sárgulása több okra is visszavezethető, amelyek között szerepelhet tápanyaghiány, öntözési problémák, betegségek vagy kártevők....

hagymatermesztés

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! De milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?