Az oroszországi borpiaci helyzet alakulása

Hirdetés

Az oroszországi borpiaci helyzet alakulása

dr. Kemény Ádám
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az orosz Fogyasztóvédelmi Szolgálat még március 27-én hozott határozatával felfüggesztette a Moldovából és Grúziából származó borok értékesítését. A határozat indoklása szerint több bormintában mérgező peszticideket találtak, és ez káros lehet a fogyasztók egészségére. A Fogyasztóvédelmi Szolgálat határozata a vámszervekre kötelező, és a határokon fel is tartóztatják a tiltott szállítmányokat. A tilalom egyébként nem csak a jelzett országokból irányuló szállításokra érvényes. A moldáv és grúz termékeket akkor is tilos behozni, ha azok harmadik országból, az ottani hatóságok által kiállított igazolásokkal ellátva érkeznek.
Az oroszországi borpiaci helyzet alakulása
A Szolgálat döntése csak átmeneti zavarokat okozott az orosz alkoholpiacon. A moldáv és grúz boralapanyag, illetve borok ugyan a piac 50, illetőleg 10%-át fedték le, az importőröknek viszonylag rövid idő alatt, két hónapon belül sikerült komoly változtatást létrehozniuk az import szerkezetében.
 
Az olcsó moldáv és grúz borokkal a tapasztalatok szerint mindössze két ország szállítói tudtak konkurálni, Argentína és Bulgária. Argentína elsősorban mint alapanyag-szállító növelte piaci részesedését. Az argentin termékek árszintje rendkívül alacsony, s az importőrök nagy része a 1,5-2 hónapos szállítási határidők ellenére beszerzéseinek súlypontját erre az országra helyezte át. Bulgária szintén tudta növelni piaci részesedését, bár kisebb mértékben. Piaci elemzők szerint ennek oka főként az, hogy ma már a bolgár borok nagy része is importált (elsősorban argentin eredetű) alapanyagból készül, így az árak kevésbé versenyképesek.
Hirdetés
 
A kiskereskedelmi hálózatban természetesen máris végbementek bizonyos árstruktúra-módosulások. A legolcsóbb argentin borok árszintje is legalább 100 Rbl/palack, a bolgár boroknál ez 80 Rbl-es szinten mozog. Ez a szint némileg meghaladja a legolcsóbb moldáv borok árát (kb. 60 Rbl), a fogyasztók azonban ilyen mértékű árnövekedést még tudnak tolerálni, ezért a kereslet visszaesésére egyelőre nem számítanak a szakértők. Várhatóan azzal lehet a közeljövőben számolni, hogy valamelyest növekedni fog az alacsony alkoholtartalmú koktélok, valamint a sörök forgalma. Összességében tehát úgy értékelhető, hogy az orosz borpiaci szereplők viszonylag gyorsan alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez, s a márciusban keletkezett piaci rést elsősorban az argentin és a bolgár szállítók tudták kihasználni.
Hirdetés
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

fagyvédelmi öntözés

a víz fagyásakor felszabaduló hó felhasználása a —>fagykár elhárítására. Kis... Tovább

vérvétel

Vér nyerése diagnosztikai célból (vérvizsgálathoz,szerológiai próbáhoiz) v.esetleg... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.