Az oroszországi borpiaci helyzet alakulása

Az oroszországi borpiaci helyzet alakulása

dr. Kemény Ádám
Hirdetés

Az orosz Fogyasztóvédelmi Szolgálat még március 27-én hozott határozatával felfüggesztette a Moldovából és Grúziából származó borok értékesítését. A határozat indoklása szerint több bormintában mérgező peszticideket találtak, és ez káros lehet a fogyasztók egészségére. A Fogyasztóvédelmi Szolgálat határozata a vámszervekre kötelező, és a határokon fel is tartóztatják a tiltott szállítmányokat. A tilalom egyébként nem csak a jelzett országokból irányuló szállításokra érvényes. A moldáv és grúz termékeket akkor is tilos behozni, ha azok harmadik országból, az ottani hatóságok által kiállított igazolásokkal ellátva érkeznek.
Az oroszországi borpiaci helyzet alakulása
A Szolgálat döntése csak átmeneti zavarokat okozott az orosz alkoholpiacon. A moldáv és grúz boralapanyag, illetve borok ugyan a piac 50, illetőleg 10%-át fedték le, az importőröknek viszonylag rövid idő alatt, két hónapon belül sikerült komoly változtatást létrehozniuk az import szerkezetében.
 
Az olcsó moldáv és grúz borokkal a tapasztalatok szerint mindössze két ország szállítói tudtak konkurálni, Argentína és Bulgária. Argentína elsősorban mint alapanyag-szállító növelte piaci részesedését. Az argentin termékek árszintje rendkívül alacsony, s az importőrök nagy része a 1,5-2 hónapos szállítási határidők ellenére beszerzéseinek súlypontját erre az országra helyezte át. Bulgária szintén tudta növelni piaci részesedését, bár kisebb mértékben. Piaci elemzők szerint ennek oka főként az, hogy ma már a bolgár borok nagy része is importált (elsősorban argentin eredetű) alapanyagból készül, így az árak kevésbé versenyképesek.
Hirdetés
 
A kiskereskedelmi hálózatban természetesen máris végbementek bizonyos árstruktúra-módosulások. A legolcsóbb argentin borok árszintje is legalább 100 Rbl/palack, a bolgár boroknál ez 80 Rbl-es szinten mozog. Ez a szint némileg meghaladja a legolcsóbb moldáv borok árát (kb. 60 Rbl), a fogyasztók azonban ilyen mértékű árnövekedést még tudnak tolerálni, ezért a kereslet visszaesésére egyelőre nem számítanak a szakértők. Várhatóan azzal lehet a közeljövőben számolni, hogy valamelyest növekedni fog az alacsony alkoholtartalmú koktélok, valamint a sörök forgalma. Összességében tehát úgy értékelhető, hogy az orosz borpiaci szereplők viszonylag gyorsan alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez, s a márciusban keletkezett piaci rést elsősorban az argentin és a bolgár szállítók tudták kihasználni.
Hirdetés
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

küllős kapa

a tömődött, cserepesedett talajok porhanyítására, lazítására alkalmas egyszerű eszköz.... Tovább

bőgőre fejés

annak, a juhászatokban elterjedt eljárásnak a népies elnevezése, amikor a juhoktól kifejhető... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.