Bioetanol - kukorica felhasználása Magyarországon

Magyarország rákapcsol a bioetanolra

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Úgy látszik, a felesleges takarmánykukorica országa vagyunk - olyan sok van ebből a terményből, hogy a felhasználására bioetanol-üzemeket építünk. 2011-től új létesítmények sora kezdheti meg működését. A fő beruházást a dunaföldvári gyár jelenti majd, amely a másik kettővel, a kabai és a dunaalmási üzemekkel együtt 1,2-1,3 millió tonna kukorica feldolgozására lesz képes.
Bioetanol: Kukorica felhasználása Magyarországon
Három bioetanol-gyártó üzem építése van tervben Magyarországon, egyelőre mindhárom az engedélyezési szakaszban. A fő beruházást a dunaföldvári gyár jelenti majd, amely a másik kettővel, a kabai és a dunaalmási üzemekkel együtt 1,2-1,3 millió tonna kukorica feldolgozására lesz képes, így 500 ezer tonnával növeli a jelenlegi gyártási kapacitást. Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint ez bőven belefér az ország eltartóképességébe - a szakember az MTI-nek úgy nyilatkozott, 2-2,5 millió tonna felesleges mindig rendelkezésre áll az országban. A bioetanol-üzemek eszerint nem fenyegetik a takarmányellátást, sőt, Gőgös Zoltán szerint kifejezetten hasznosak abból a szempontból is, hogy a felesleg kivonásával kiegyensúlyozzák a takarmánypiacot.

Magyarországon 2006-ban indult bioetanol-program, de a kezdeti lelkesedést és beruházás-terveket hamar letörték a növekvő takarmány- és csökkenő kőolajárak. A legnagyobb elkészült üzem végül a 150 ezer tonnás kapacitású szabadegyházi finomító lett. Most újabb beruházások vannak kilátásban: a három nagyprojekten, a dunaföldvári, kabai és dunaalmási üzemeken kívül 30 kisebb bioetanol-üzem létesítését is kérvényezték, összesen 150 ezer tonnás kapacitással. Az új üzemek a jövő év késő tavaszán kezdhetik meg a működésüket, így már biztos felhasználói a 2011-es termésfeleslegnek, s Gőgös Zoltán szerint még ugyanabban az évben elkezdődhet a bioetanol exportja is az újonnan létesített gyárakból.
Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

juhok konstitúciós típusai

a juhok konstitúcióját (alkatát) külső testalakulásuk és belső élettani tulajdonságaik... Tovább

esőszerű öntözés

a felületi öntözésnek olyan módja, amelynél az öntözött terület a természetes... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés