Százmilliókat visz el a víz

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A március eleji árvíz-belvíz- hullám után újra víz borítja az Alföld jó részét. Az igazgatóságok megkapták az ukázt: takarékon védekezzenek, mert nincs pénz. Közben a kukorica- és napraforgótermést is veszély fenyegeti.
Idén már másodszor néznek szembe az árral és a belvízzel az Alföldön lakók. A legsúlyosabb helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megye környékén alakult ki: hétfőn 111 kilométeren van árvízvédelmi készültség a Sajón és a Taktán, bár az apadás már mindkét folyón elindult. Szintén magas, de már apad a Hernád és a Zagyva, miközben a Bodrog kis mértékben árad. A Bódva-patak is apadni kezdett, de még mindig nagyon magas a vízszintje: több műúton okoz vízátfolyásokat, Szalonnán és Edelényben 36 embert ki is kellett telepíteni az ár miatt, közülük 30-an továbbra sem térhetnek vissza otthonukba. Akad olyan település is, ahol az árvíz megakasztotta az ivóvíz-ellátást: Szögligeten tasakos vízzel és lajtos kocsival oldják meg a helyzetet.
Hirdetés
Belvíz-téren sem túl jó a helyzet, hét környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén kellett készültséget elrendelni - a 91 belvízvédelmi szakaszból összesen 36-on. Most 36,5 ezer hektárt borít belvíz, ebből 22 ezer hektár a vetés és szántó. A felázott földeket helyenként összefüggő víz fedi, a földművelés tehát egyelőre nem megoldott, a vetést márpedig el kellett volna kezdeni. Somogy megyében, ahol az ország keleti területeihez képest sokkal jobb a belvíz-helyzet, már most jelentősen elmaradtak a kukoricavetéssel. Tavaly ilyenkor már végeztek a munka felével, tavalyelőtt a 60 százalékon is túl voltak - mondta Varga Gábor, a megyei agrár-szakigazgatási hivatal főigazgatója. Idén csak 15 százalékig jutottak, amiből már most következtethetnek arra, hogy a vetés a megszokotthoz képest akár három héttel, május végéig is elhúzódhat. Ha pedig a hirtelen esőzést szélsőséges nyári időjárás követi, a termés a vártnál is radikálisabban csökkenhet. S nem csak a kukoricának, de a napraforgónak is mostanában kellene a vízáztatta földbe kerülni.
Hirdetés

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

75/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

A szárított takarmány kvótával szabályozott támogatás igénylésének általános... Tovább

Rovarölo Chess 50 WG

Hatóanyag: 50% pimetrozinFelhasználható: - burgonya, levéltetvek 0,3 kg/ha- dohány,... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 149

Átlagos értékelés: 4.7