Most van vége az aratásnak

Most van vége az aratásnak

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Több lett a kalászos gabona mint várták: 5,5-6 millióra számítottak, de 6,5 millió lett, amiből a búza is elérte a 4,3 millió tonnát. Van tehát elég a gyengébb termés ellenére, de senkinek nem kell még a búza. Aratás már csak néhány ezer hektáron folyik, így a jelenlegi adatok gyakorlatilag véglegesnek tekinthetők.
Most van vége az aratásnak

Magyarországon az idén 6,49 millió tonna kalászos gabonát takarítottak be, mintegy 20-25 százalékkal kevesebbet a tavalyinál - mondta az MTI-nek Zsigmond Richárd, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) földművelésügyi és agrár-környezetgazdálkodási igazgatóságának vezetője csütörtökön. Hozzátette: az aratás befejeződött, a gazdálkodók az előre jelzettnél valamivel több kalászos gabonát takarítottak be. A betakarítás kezdetén 5-6 millió tonna kalászos gabonát vártak. Aratás már csak néhány ezer hektáron folyik, így a jelenlegi adatok gyakorlatilag véglegesnek tekinthetők - mondta a szakember.

Hirdetés

Őszi búzából 1,138 millió hektárról 4,31 millió tonnát takarítottak be, a hektáronkénti termésátlag elérte a 3,82 tonnát. Az őszi árpa termésátlaga 3,6 tonna, 200 ezer hektárról 705 ezer tonnát arattak le. A rozs termőterülete 45 ezer hektár, a termésátlag hektáronként 1,8 tonna, az össztermés 74 ezer tonna. Triticaléból mintegy 130 ezer hektáron 2,9 tonnás hektáronkénti termésátlag mellett 373 ezer tonna hozamot értek el az országban. A tavaszi árpa vetésterülete 125.800 hektár volt, amelyen összességében 329 tonna mag termett. Ez 2,6 tonnás hektáronként hozamot jelent. Zabból 55 ezer hektárról kellett betakarítani a termést, itt a gazdálkodók a termőterület 92 százalékával végeztek, összesen 110 ezer tonna került ebből a terményből magtárakba. A termésátlag hektáronként 2,2 tonna körül mozgott. A repcét 262 ezer hektárról vágták le, 2,1 tonnás hektáronkénti termésátlag mellett 561 ezer tonna került a tárolókba. A szakember szerint az idei aratásra leginkább az volt a jellemző, hogy területenként igen eltérő mennyiségeket arathattak le a gazdálkodók. Emellett az utóbbi napok viharai még a le nem vágott táblákon igen nagy kárt okoztak.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

65/2006. (IX. 11.) FVM rendelet

a kedvezõ gabonatermésbõl származó elõnyök kihasználása érdekében az agrártermelõk... Tovább

emfizéma (emphysema)

olyan kóros folyamat, amikor a szerveket, szöveteket levegő-, ill. gázbuborékok hatják át.... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 109

Átlagos értékelés: 5.0