A tervezet indoklásában arra utalnak, hogy az így nyert többletet népegészségügyi programok finanszírozási hátterének megteremtéséhez használnák fel.

3 milliárd folyhat be idén a chipsadóból

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A népegészségügyi termékadóra vonatkozó szabályozás 2011. szeptember 1-jén lép hatályba - ha az Országgyűlés elfogadja (még kormánypárti képviselők is a következő évre halasztását szeretnék elérni). A javaslat szerint a befolyó összeg a központi költségvetés bevételét képezi, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumában (Nefmi) azonban egyértelműen arra számítanak, hogy az az egészségügy helyzetét javíthatja - írja a Napi Gazdaság.
A Nefmi arra számít, hogy javul az egészségügyi helyzet


Javítja majd a népegészségügyi termékadó az egészségügy helyzetét?

A tervezet indoklásában arra utalnak, hogy az így nyert többletet népegészségügyi programok finanszírozási hátterének megteremtéséhez használnák fel.

Az általunk meghatározott termékköre kivetett tételes adó esetén - mondták el a Napi Gazdaságnak a Nefmi egészségügyi államtitkárságán - az iparági adatokra támaszkodó becslés alapján számított költségvetési többletbevételként összesen mintegy 20 milliárd forint adódhat 2012-ben. A szeptemberi bevezetés mellett idén 3-5 milliárd forint bevételre számítanak.
A szaktárcánál arra nem vállalkoztak, hogy megbecsüljék, az egészségügyi kiadásokra milyen kedvező hatása lehet majd az adónak. Azt azonban hangsúlyozták: meggyőződésük szerint az extra teher alkalmas lehet arra, hogy a magyar lakosságot az egészségesebb táplálkozás irányába terelje. Jelenleg például a hazai sófogyasztás minden életkorban jelentősen meghaladja az ajánlott értékeket (a felnőttek szervezetébe napi 5 gramm helyett 14-18, a gyermekekébe 3 helyett 3,5-13,1 gramm só kerül). A szénhidrátok teszik ki egy átlagember étkezésének nagy részét, miközben naponta és testsúly-kilogrammonként mintegy 5 gramm szénhidrátra van szükségünk.
Az ÁNTSZ is inkább a megadóztatandó termékek káros hatásáról, semmint az intézkedés esetleges jótéteményeiről beszél. A cukros üdítők fogyasztása nyomán növekszik például a vérnyomás, a magas glikémiás terhelés pedig inzulinrezisztenciát eredményez. Az ilyen italok negatívan befolyásolják az ízérzetet is - különösen gyerekeknél volt kimutatható, hogy akik víz helyett rendszeresen cukros üdítőt fogyasztanak, az egészséges, kevésbé édes élelmiszereket (például zöldség, gyümölcs) nem találják ízletesnek, így nem is fogyasztják azokat.
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

hármas keresztezés

főleg a kukorica nemesítésében alkalmazott eljárás, amikor az utódot három beltenyésztett... Tovább

78/2006. (XI. 17.) FVM rendelet

a növényegészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001. (I.... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés