Minden, amit egy kertésznek a zsenge tökök termesztéséről tudnia kell

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Zsengetökök termesztése - A teljes útmutató mindenkinek!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

A zsenge tökök egyszerűen termeszthető haszonnövények, sok fajtájuk van, és rengetegféleképpen el lehet készíteni őket a konyhában. Ha mindez nem lenne elég, még bőségesen termők is – egyes kertészeket júliusban arról hallhatsz panaszkodhatni, hogy már megint ellepte a kertjüket az a fránya tök. Mindez persze csak előny, hiszen a zsenge tököknek nem csak a termései, hanem magvai, levelei és virágai is ehetők. Jól hangzik? Akkor íme minden, amit egy kertésznek a zsenge tökök termesztéséről tudnia kell!

Zsengetökök termesztése

A zsenge tökök fajtái

Mielőtt tovább mennénk, tisztázzuk, hogy mit is értünk zsenge tökök alatt. A zsenge tökök szinte mind a termesztett tök (Cucurbita pepo) különböző változatai, de nem minden termesztett tök számít zsengének. Nevüket valójában arról kapták, hogy még éretlen, zsenge állapotukban takarítják be őket. A zsenge tök tehát egy gyűjtőnév, amibe temérdek tökfajta beletartozik. Ezek közül néhány több helyet igényel, míg mások akár egy függőleges támasztékra is felfuttathatók. Bármekkora hellyel is gazdálkodsz, szinte biztos, hogy te is találsz majd magadnak megfelelő zsengetök-fajtát. Lássunk néhányat!

Cousa – A „közel-keleti” vagy „libanoni tök” néven is emlegetett cousa egy zömök termésű tökfajta, amit előszeretettel tömnek meg különféle finomságokkal, habár grillezésre, sütésre és savanyításra is kiváló. a ’Magda’ változatnak édeskés íze van, és mindössze 48 nap alatt megérik.

Crookneck – Sokaknak ez a fajta ugrik be lelki szemei előtt, ha a klasszikus zsenge tökökről van szó. Termései sárgák, és az aljuktól felfelé vékonyodó formájuk van. Ezek a tökök vajas ízt kínálnak és feszes textúrájuknak köszönhetően nagyon jól grillezhetők is. Vannak, akik nyersen, salátákban használják fel inkább. Érdemes már akkor betakarítani őket, amikor még kicsik, és nem jelentek meg rajtuk jellegzetes „ragyáik”. Természetesen beporzott változata mindössze 58 nap alatt beérik.

hirdetes

Tatume – A calabacita néven is futó tatume egy Mexikóból származó tökfajta, így kifejezetten meleg éghajlatokon érzi jól magát. Azon kevés tökfajták egyike, amelyet nem csak zsenge tökként, hanem teljesen érett formájában is le szokás szüretelni. Zömök termése van, ami első ránézésre egy kisebb görögdinnyére hasonlít. Általában akkor szokás betakarítani, amikor mérete nem sokkal nagyobb egy szabványos teniszlabdáénál.

hirdetes

Csillagtök – A hazánkban patisszon néven is ismert csillagtöknek narancssárga, citromsárga, fehér és halványzöld változatai is vannak. Kisméretű, kerek termések, tompa, cakkozott éllel. A ’Benning’s Green Tint’ egy klasszikus változat, ami ideális többek között tömésre is. Virágait többek között sütve szokás fogyasztani, de persze érdemes hagyni is belőlük néhányat, hogy az ültetést követő 57 nap alatt megérjenek.

Straightneck – Ennek a töknek egyenesebb nyaka van, mint a legtöbb hasonló fajtának, íze pedig meglehetősen enyhe. Viszont ennek ellenére meglehetősen gyorsan beérik. Az ’Early Prolific’ mindössze 42-56 nap után betakarítható, és finom, 15 cm-s terméseket hoz. A ’Zephyr’ terméseit halvány fehér csíkok díszítik, húsa pedig feszes, dióra emlékeztető ízzel. 54 nap alatt érik be.

Cukkini – A cukkini az egyik legnépszerűbb zsenge tök, aminek többféle méretű, formájú és színű változata közül válogathatsz. Az ’Eight Ball’ egy zöld, kerek cukkini, ami kiváló választás töltésre, és 50 nap alatt érik be. A ’Goldmine’ egy sárga színű, fehér csíkos változat, ami nagyon termékeny, és 50 nap elteltével be is lehet takarítani. A ’Raven’ egy hibridfajta, amit meglehetősen egyszerű termeszteni. Ellenálló és termékeny, sötétzöld termését pedig már 48 nappal az ültetés után meg lehet kóstolni.

Costata Romanesco – Ez egy olasz hagyatékfajta, amely nem csak hatalmas hímivarú virágokat hoz (ezeket tésztába mártva érdemes kisütni), és 52 nap alatt be is érik. A következő oldalon mindent megtudhattok a zsenge tökök termesztéséről, megéri tehát lapozni egyet! 

Robert Jones képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


lencse (Lens culinaris Medik. ssp. escuienta Mönch.)

a pillangósok családjába tartozó, a Földközi-tenger környékéről ősidők óta elterjedt... Tovább

Sakea (MAS 26142)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes, a kalászkapelyva nem, vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség