Minden, amit egy kertésznek a zsenge tökök termesztéséről tudnia kell

hirdetes

Teljes útmutató a zsengetökök termesztéséhez!

Szélesi Ferenc

A zsenge tökök egyszerűen termeszthető haszonnövények, sok fajtájuk van, és rengetegféleképpen el lehet készíteni őket a konyhában. Ha mindez nem lenne elég, még bőségesen termők is – egyes kertészeket júliusban arról hallhatsz panaszkodhatni, hogy már megint ellepte a kertjüket az a fránya tök. Mindez persze csak előny, hiszen a zsenge tököknek nem csak a termései, hanem magvai, levelei és virágai is ehetők. Jól hangzik? Akkor íme minden, amit egy kertésznek a zsenge tökök termesztéséről tudnia kell!

Zsengetökök termesztése

A zsenge tökök ültetése

A zsenge tököknek rengeteg napfényre van szükségük, és imádják a meleget. Sok tápanyagot igényelnek, ezért érdemes egy nagy adag komposztot beledolgozni a talajba, mielőtt elültetnéd őket. 5,8-6,8 pH-értékek között érzik igazán jól magukat. A legtöbb zsenge tök 3-10 USDA zóna között hidegtűrő. Magvaik közvetlenül egy kerti ágyásban, vagy egy növénytartóban, illetve palántanevelő tálcába is ültethetők.

Ha szeretnél némi fejlődési előnyt biztosítani számukra, akkor érdemes házon belül elültetni őket, négy héttel az utolsó várható fagy előtt. Ebben az esetben kerüljenek 8 cm mély tőzegcserepekbe, vagy palántanevelő tálcákba, amikben talajmentes termőközeget használsz (pl. tőzegmohát). Miután az utolsó tavaszi fagy is elköszönt, kiültetheted palántáidat a kertbe.

Ültetési távolság

Az ágyások soraiban 45-50 cm-re ültesd egymástól a palántákat (vagy ennyire rikítsd őket, ha magvakat ültettél), a sorok között pedig egy-egy méter távolságot hagyj. Mindez azért fontos, hogy később jól járjon közöttük a levegő. Egy másik megoldás talajkupacokat készíteni (egymástól legalább 1,2 méterre), és ezekbe ültetni a tököket – mindegyik kupacba 3-3 magot.

hirdetes

Hogyan védd meg a fiatal palántákat

Ha szeretnéd távol tartani tőlük a kártevő rovarokat, illetve valamivel több hőt szeretnél biztosítani nekik, akkor érdemes fóliaalagutakat húzni palántáid fölé. Amikor azonban megjelennek rajtuk az első virágok, el kell távolítanod ezt a fóliát, mert a zsenge tököket rovarok kell, hogy beporozzák. Amennyiben kertedben túl sok a kártékony rovar, saját kezűleg is elvégezheted a beporzást – erre lejjebb bővebben is kitérünk majd.

hirdetes

Nevelés növénytartóban

Ha szűk helyen, például egy teraszon szeretnél zsenge tököt termeszteni, akkor érdemes a bokros változatok közül válogatni, ugyanis ezek teljesítenek jól ládákban és egyéb növénytartókban. Egyedül arra kell odafigyelned, hogy megfelelő méretű tartót válassz nekik. A zsenge tököknek legalább 20 literes ládákra vagy cserepekre van szükségük, de a kisebb fáknak készült tartók is megfelelnek nekik.

A növénytartóban nevelés egyik legnagyobb előnye, hogy saját készítésű, komposzttal kevert, gazdag táptalajt használhatsz benne, ami mindenképpen segíteni fog a zsenge tökök fejlődésében. Fontos persze észben tartani, hogy ládákban, cserepekben és más növénytartókban sokkal gyorsabban kiszárad a talaj, mint a kerti ágyásokban, így érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy nem-e túl száraz.

Függőleges nevelés

Amennyiben a zsenge tök egy indás változata mellett döntesz, akkor függőlegesen felfuttatva is nevelheted, amihez persze egy erős lugasra, vagy hasonló támasztékra lesz szükséged. Viszonylag kis méretük ellenére a zsenge tökök meglehetősen nehezekre nőhetnek meg, ezért lehetőleg fém, vagy erős fa rácsozatot használj, amire felfuttathatod őket.

Szakaszos ültetés

A tökök fogékonyak a penészes betegségekre és a kártevő rovarokra, és bizonyos helyeken ésszerűbb inkább megszabadulni a beteg palántáktól, mint felvenni a küzdelmet a problémákkal. A betegségek gyakran a fejlődés későbbi szakaszaiban támadják meg a tököket, amikorra jó eséllyel már be lettek takarítva a terméseik. E probléma ellen szakaszos ültetéssel érdemes fellépni. Ültess zsenge tököket kéthetente – nem muszáj mindig ugyan azokat a fajtákat – válassz olyanokat, amikhez épp kedved van. Mivel a zsenge tökök meglehetősen gyorsan nőnek, egészen kora augusztusig lehet ültetgetni belőlük, hogy az első fagyig legyen mit betakarítani.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Medallon Premium

Totális gyomirtó szer, évelő és magról kelő gyomnövények ellen.Hatóanyag: 480 g/l ... Tovább

Téti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal A hivatalhoz tartozó települések:  Árpás, Csikvánd,... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség