Ősszel kell elvégezni a hagymaültetést

Hagymaültetés ősszel – Tippek/trükkök mindenkinek!

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Sok kertész nem is gondolna rá, pedig a legtöbb hagymát ősszel is elültetheted kertedben. A hagymák ugyanis rettentően jól tűrik a téli hideget, és egy egész kevés segítséggel gond nélkül átvészelik a tél viszontagságait. A hideg ráadásul egyáltalán nincs hatással a terméseikre, amik így is kiváló minőségűvé érhetnek. Az egyetlen dolog, amire oda kell figyelned – és ez minden ősszel ültetett növényre vonatkozik – az az időzítés…Nézzük is a legjobb tanácsokat, amik segítenek majd! 

Minden a hagyma őszi ültetéséről

Hagymaültetés ősszel - Milyen hagymákat ültess ősszel

Minél hűvösebb területekről van szó, annál kevesebb olyan hagymát találsz majd, ami képes sikeresen áttelelni ezeken a helyeken. Ha hűvösebb éghajlaton próbálkozol, akkor „Valencia” vagy „Talon F1” vöröshagymákkal, „Red Baron” lilahagymával, Evergreen Hardy White sarjadékhagymával vagy Bandit Leek póréhagymával érdemes próbálkozni. Ezek melegebb éghajlaton is termeszthetők, de az ilyen, kedvezőbb időjárású helyeken már inkább az Ailsa Craig és a Walla Walla hagymákkal is kísérletezhetsz.

Hagymaültetés ősszel - Hogyan ültess hagymákat ősszel

Ha ősszel szeretnél hagymákat ültetni kertedbe vagy udvarodba, akkor mindenek előtt emelt ágyásokat kell kialakítanod, komposzt felhasználásával. A hagymamagokat ez után közvetlen az ágyásokba kell elültetned, egymástól 2,5 cm-re, a sorok között pedig 15 cm-t kell hagynod. Az ültetést lehetőleg augusztusban vagy szeptemberben végezd el.

Amikor a termések elérik a mogyoróhagymányi méretet, ritkítsd meg őket úgy, hogy 8-10 cm maradjon közöttük. Ha hűvösebb helyeken, tehát 6-os és alacsonyabb USDA zónákban (Magyarország a 6-7 tartományba esik) érdemes szénával vagy levelekkel talajtakarót fektetni a kifejlett hagymák köré, hogy ez szigetelésként védje őket a téli fagyoktól. A tél végén fedd le őket PVC-ből készült ágyásalagutakkal, vagy hasonló takaróval. Egy ilyen alagút lényegesen javíthatja a palánták körüli hőmérsékletet.

Hagymaültetés ősszel - Az őszi hagymák betakarítása tavasszal

Tavasszal kissé csalódottan tapasztalhatod, hogy hagymáid nem sokat nőttek a tél során, de többségük jó eséllyel túlélte a hideg időt. Áprilisra akkorák lesznek, mint a nagyobb mogyoróhagymák, de ekkorra már növögetni kezdenek, és júniusra elérik majd teljes méretüket. Az átteleltetett hagymákkal kapcsolatban érdemes észben tartani, hogy mivel kétnyári növények, idővel virágzani kezdenek majd, hogy magokat termelhessenek.

Fontos, hogy lehetőleg már az előtt, de legkésőbb rögtön akkor betakarítsd őket, amikor meglátod ezeket a virágkezdeményeket rajtuk, mert a felmagzás rossz hatással lehet termésük minőségére. Fontos továbbá azt is szem előtt tartani, hogy az átteleltetett hagymákat nem fogod tudni sokáig megőrizni, ezért minél hamarabb érdemes felhasználni őket.

Katharina N. képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

celulóz

a Föld legelterjedtebb természetes —>poliszacharidja, a növényi sejtek falának az anyaga.... Tovább

nyelv

a szájüregben levő erős, izmos szerv, amely a taplékfelvételre (szm.), a táplálék... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség