Egészségesek a gyorsfagyasztott, mirelit zöldségek? Mennyi vitamin van a mirelit zöldségekben?

Vajon mennyire egészségesek a gyorsfagyasztott, mirelit zöldségek?

VN, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Sajnos mi azt vesszük észre, hogy egyre drasztikusabban drágulnak a friss zöldségek, és gyümölcsök a boltok polcain. Aminek az a következménye, hogy egyre sűrűbben fordul elő, hogy a fagyasztókhoz sétálunk, és valamilyen mirelit alternatívát választunk. Mennyire jó ez? Mennyire egészségesek a mirelit zöldségek? Egészségesek egyáltalán a gyorsfagyasztott zöldségek? Egy szakember segítségével próbáltunk utánajárni a dolognak!

Mennyire egészségesek a mirelit zöldségek?

Miért jók a gyorsfagyasztott, mirelit zöldségek?

A fagyasztott zöldségeket gyakran megfizethető és kényelmes alternatívának tekintik a friss zöldségekkel szemben. Általában nem csak olcsóbbak és könnyebben elkészíthetők, hanem hosszabb az eltarthatóságuk is, és egész évben megvásárolhatók. Tehát nemcsak nyáron juthatunk idény zöldségekhez, gyümölcsökhöz, a bolti mélyhűtőkben egész évben van málna, és ha megveszed, nálad is egész évben eláll. De arra biztosan te is gondoltál már, hogy még az is előfordulhat, hogy a fagyasztott zöldségek nem éppen egészséges kiegészítői egy megfelelő étrendnek. Vajon van elég vitamin, tápanyag a gyorsfagyasztott zöldségekben?

Mennyi tápérték van a gyorsfagyasztott, mirelit zöldségekben?

Mivel a zöldségeket általában közvetlenül a betakarítás után lefagyasztják, általában sok tápanyagot megtartanak. Egy erre irányuló tanulmány kimutatta, hogy a zöldségek legfeljebb 2 hónapig tartó blansírozása és fagyasztása nem változtatta meg szignifikánsan a fitokemikális tartalmukat .A vizsgálatok azonban azt is kimutatták, hogy a fagyasztás eltérően befolyásolhatja bizonyos zöldségek és bizonyos tápanyagok tápértékét. Egy tanulmány például azt találta, hogy a fagyasztott brokkoliban magasabb a riboflavin tartalma, mint a friss brokkoliban, míg a fagyasztott borsóban alacsonyabb volt ugyanez az érték. Ezenkívül, míg a fagyasztott borsó, sárgarépa és spenót béta-karotintartalma alacsonyabb volt, a fagyasztott és a friss zöldbab, valamint a spenót között nem volt szignifikáns különbség. Egy másik tanulmány megjegyezte, hogy a fagyasztott, nyers kelkáposzta nagyobb mennyiségű antioxidánst tartalmazott, mint a friss kelkáposzta, ami arra utal, hogy a fagyasztás még növelheti bizonyos zöldségek antioxidáns tartalmát.

Mennyi vitamin van a gyorsfagyasztott, mirelit zöldségekben?

Alapvetően azt tudni kell, hogy a blansírozás a hőérzékeny tápanyagok, köztük a C-vitamin és a tiamin jelentős csökkenéséhez is vezethet. Általánosan az mondható el, hogy a zöldségek C-vitamin tartalma 10-80%-kal csökkenhet a blansírozás és fagyasztás során, átlagosan 50% körüli tápanyagveszteség mellett. De azt is meg kell jegyezni, hogy nemcsak a fagyasztás, hanem más elkészítési, főzési módok is hasonlóan hatnak a zöldségekre. Például a forralás, keverésben sütés és mikrohullámú sütő szintén tápanyagveszteséget okozhatnak a friss zöldségek esetében is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csemegekukorica (Zea mays conv. saccharata Koern.)

Amerika felfedezése után került Európába. Nagyban csak a 19. sz. óta termesztik. Magja, főleg... Tovább

ergonómia

összefoglaló fogalom, amely tudományos megalapozottsággal vizsgálja a termelésben részt vevő... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség