Gazdasági hírek, növénytermesztés, állattenyésztés: aszút a lekvárba

Tegyen aszút a lekvárba!

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Fölpezsdíti még a napi sütés-főzés rutinjába belefáradt háziasszonyt is, ha belepillant a ceglédi piacon Zsámbergerék zöldségkosarába. Az áfonyás lilahagymából készült lekvár, a mézes chili vagy a fűszeres cukkinikrém kellemesen meglepi az ízlelőbimbókat. Az egy dolog, hogy remek az ízük, ám ezek a krémes vagy éppen darált különlegességek még abban is segítenek, hogy időt spóroljunk.
Az egy dolog, hogy remek az ízük, ám ezek a krémes vagy éppen darált különlegességek még abban is segítenek, hogy időt spóroljunk.

– Túl sokat termeltünk, ez lett belőle – tréfálkozik Zsámberger Szilvia, s körbemutat piaci üzletük kínálatán. A polcokon üvegbe zárt finomságok sorakoznak, dicsérve vendéglátónk alkotókedvét. Az ínycsiklandozó lekvárok mellett főleg a zöldségkészítmények bűvölnek el.


Zsámbergerék szó szerint „gyümölcsöző” vállalkozása azzal kezdődött, hogy 2003-ban vettek egy tanyát Cegléd mellett. Könyvekből és az internetről tanulták meg, hogyan boldoguljanak egy ekkora területtel. A rengeteg termő gyümölcsfa mellé ellenálló, sok permetezést nem igénylő bokrokat is ültettek szép számmal. Szilvia különösen kedveli a bogyósokat – a szedret, a ribizlit, a málnát –, nem csak ízük, de magas vitamintartalmuk miatt is.

– Mindig azon aggódtam, hogy nem lesz elég a termés, ezért mindenből jó sokat ültettem. Az egyhektáros tanya veteményeskertnek ugyan kicsit nagy, de családi összefogással megbirkózunk vele. Egy idő után azon vettük észre magunkat, annyi a feleslegünk, hogy már nem győzzük elajándékozni. Valamit tenni kellett – meséli Zsámbergerné. Végigjárta hát a hivatalokat, beszerezte az engedélyeket, s főállása mellett belevágott a „befőzőcskézésbe”. Idén tavasszal kistermelőként kezdte a lekvárfőzést, s ezzel lerakta egy fejlődőképes családi vállalkozás alapjait. A férje, Márton leszállt a kamionról, és ő is bekapcsolódott az értékesítésbe. S noha ma már nyolcvanféle lekvár és zöldségkészítmény viseli Zsámbergerék emblémáját, Szilvia fantáziája kifogyhatatlan. fáradhatatlanul kísérletezik az új ízekkel. Megesett, hogy az alkotás hevében a férje ötputtonyos tokaji aszúját is lekvárba keverte.

Újító kedvét a zöldségfronton is kiélte, így például csak padlizsánkrémből négyfélét készít. Az egyik receptjében a véletlen is közreműködött: az édesnek vélt paprika helyett csípős került a padlizsán mellé, amitől a krém ellenállhatatlanul tüzes lett. – Nincsenek gépeink, mindent kézzel készítünk, hogy megmentsük a jó magyar tanyasi ízeket – mondja Szilvia.

Zsámbergernétől jó ötleteket csenhetünk akkor is, ha magunk vállalkoznánk befőzésre. Megszokott, hogy elrakjuk a lecsót, de keveseknek jutna eszébe, hogy a cukkinit is üvegbe zárhatjuk. A ceglédi háziasszony ezt is kipróbálta, s nem felejtette ki belőle a fokhagymát és a kaprot sem. Egy pikáns zöldségkrémből pillanatok alatt varázsolhatunk mártást a húsok mellé vagy épp krémlevest, de pirítósra kenve is gyorsan elfogy.

A finnyás gyerekek megnyerésére is kitalált egy jó módszert a ceglédi házaspár. Itt mindenből szívesen adnak kóstolót. S ha a piacon nem utasítja vissza a kicsi, mondjuk, az almás-diós zellerkrémet vagy a narancsos sárgarépalekvárt, akkor biztosan elfogadja otthon is.

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

magzat beszáradása

akkor alakul ki, ha a méhben elhalt és megrekedt —>magzat testének szövetnedvei és a... Tovább

kazánvizes tüdő

akkor alakul ki, ha a sertések levágása és forrázása közben az agóniában (halál) levő... Tovább

Tovább a lexikonra