Gazdasági hírek, növénytermesztés, állattenyésztés: aszút a lekvárba

Tegyen aszút a lekvárba!

Fölpezsdíti még a napi sütés-főzés rutinjába belefáradt háziasszonyt is, ha belepillant a ceglédi piacon Zsámbergerék zöldségkosarába. Az áfonyás lilahagymából készült lekvár, a mézes chili vagy a fűszeres cukkinikrém kellemesen meglepi az ízlelőbimbókat. Az egy dolog, hogy remek az ízük, ám ezek a krémes vagy éppen darált különlegességek még abban is segítenek, hogy időt spóroljunk.

Az egy dolog, hogy remek az ízük, ám ezek a krémes vagy éppen darált különlegességek még abban is segítenek, hogy időt spóroljunk.

– Túl sokat termeltünk, ez lett belőle – tréfálkozik Zsámberger Szilvia, s körbemutat piaci üzletük kínálatán. A polcokon üvegbe zárt finomságok sorakoznak, dicsérve vendéglátónk alkotókedvét. Az ínycsiklandozó lekvárok mellett főleg a zöldségkészítmények bűvölnek el.


Zsámbergerék szó szerint „gyümölcsöző” vállalkozása azzal kezdődött, hogy 2003-ban vettek egy tanyát Cegléd mellett. Könyvekből és az internetről tanulták meg, hogyan boldoguljanak egy ekkora területtel. A rengeteg termő gyümölcsfa mellé ellenálló, sok permetezést nem igénylő bokrokat is ültettek szép számmal. Szilvia különösen kedveli a bogyósokat – a szedret, a ribizlit, a málnát –, nem csak ízük, de magas vitamintartalmuk miatt is.

– Mindig azon aggódtam, hogy nem lesz elég a termés, ezért mindenből jó sokat ültettem. Az egyhektáros tanya veteményeskertnek ugyan kicsit nagy, de családi összefogással megbirkózunk vele. Egy idő után azon vettük észre magunkat, annyi a feleslegünk, hogy már nem győzzük elajándékozni. Valamit tenni kellett – meséli Zsámbergerné. Végigjárta hát a hivatalokat, beszerezte az engedélyeket, s főállása mellett belevágott a „befőzőcskézésbe”. Idén tavasszal kistermelőként kezdte a lekvárfőzést, s ezzel lerakta egy fejlődőképes családi vállalkozás alapjait. A férje, Márton leszállt a kamionról, és ő is bekapcsolódott az értékesítésbe. S noha ma már nyolcvanféle lekvár és zöldségkészítmény viseli Zsámbergerék emblémáját, Szilvia fantáziája kifogyhatatlan. fáradhatatlanul kísérletezik az új ízekkel. Megesett, hogy az alkotás hevében a férje ötputtonyos tokaji aszúját is lekvárba keverte.

Újító kedvét a zöldségfronton is kiélte, így például csak padlizsánkrémből négyfélét készít. Az egyik receptjében a véletlen is közreműködött: az édesnek vélt paprika helyett csípős került a padlizsán mellé, amitől a krém ellenállhatatlanul tüzes lett. – Nincsenek gépeink, mindent kézzel készítünk, hogy megmentsük a jó magyar tanyasi ízeket – mondja Szilvia.

Zsámbergernétől jó ötleteket csenhetünk akkor is, ha magunk vállalkoznánk befőzésre. Megszokott, hogy elrakjuk a lecsót, de keveseknek jutna eszébe, hogy a cukkinit is üvegbe zárhatjuk. A ceglédi háziasszony ezt is kipróbálta, s nem felejtette ki belőle a fokhagymát és a kaprot sem. Egy pikáns zöldségkrémből pillanatok alatt varázsolhatunk mártást a húsok mellé vagy épp krémlevest, de pirítósra kenve is gyorsan elfogy.

A finnyás gyerekek megnyerésére is kitalált egy jó módszert a ceglédi házaspár. Itt mindenből szívesen adnak kóstolót. S ha a piacon nem utasítja vissza a kicsi, mondjuk, az almás-diós zellerkrémet vagy a narancsos sárgarépalekvárt, akkor biztosan elfogadja otthon is.

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


szuperpresszió

Olyan gén. folyamat, amelyben egy mutáció hatását egy másik, tőle független mutáció... Tovább

gázosítószerek

olyan növényvédő szerek, amelyek biol. hatásukat döntően gáz alakban fejtik ki. Ált. erős... Tovább

Tovább a lexikonra