iparszerű sertéstartás, nagyüzemi tartás, gépesítés, mesterséges környezet, hibridek, Kahib, Ahib, korszerű munkaszervezet, telep, hizlalás, sertésfiaztató, kocaszállás, kanszállás, tenyészsüldő-nevel

Kiszállító és termelő kereső

iparszerű sertéstartás

hirdetes

az állatok zárt rendszerű, nagyüzemi tartása, amelyben a termelés magas fokú gépesítéssel párosuló technológiával - a természetes környezettől függetlenül - egész évben folyamatosan történik. Az iparszerű sertéstartás feltételeit a termelési rendszerek dolgozták ki. Hazánkban több iparszerű sertéstartási rendszer működik. A különböző feltételek mellett megvalósuló termelési cél, az eltérő módszerek és technológiák ellenére is, megegyezik a következőkben: 1. a mesterséges környezet olyan kialakítása , amely legjobban megfelel, a gazdasági termelés mellett, az állatok biológiai igényeinek; 2. a legmegfelelőbb hibridek (Kahib, Ahib stb.) biológiai adottságának kihasználása; 3. az ipari termeléshez hasonló programozottság; 4. a korszerű munkaszervezet, amelyben a gépesítés, az automatizálás az alapja a tartástechnológiának; 5. a nagy mennyiségű, egyenlő minőségű, programozott árukibocsátás. Az iparszerű sertéstartás telepein általában fehér hússertést tartanak. A telepek a takarmányozás módja, a gépesítési rendszer, a tartási fázisok száma és a trágyakezelés kialakítása szerint különböznek, a szaporítást és a hizlalást azonban egyöntetűen a szakosított telepen belül együtt helyezik el. Az iparszerű sertéstartás épületei a következők: sertésfiaztató, kocaszállás, kanszállás, tenyészsüldő-nevelő, sertéshizlalda, mindegyik az elkerített belső területen. Ezen kívül, de a külső kerítésen belül helyezik el a boncolót és a hullaégetőt. Az épületek kiegészülnek az irodákkal, a szociális létesítményekkel és a portával. Végül a telephez tartozik a trágyakezelő, -tároló berendezés. Az anyakocáknak a fialás előtti időtől a választásig, a malacoknak néha még tovább is a sertésfiaztató a tartózkodási helyük. Az önetetővel és önitatóval felszerelt, fűthető és a trágya eltávolítását végző berendezéssel ellátott fiaztatóépület alapegysége a kutrica. Annyi kutricát kell létesíteni, amennyi a kocalétszám rotációjához (állomány váltás) szükséges. A fiaztatókutrica mérete a technológiai rendszertől és a koca nagyságától függ, a malacok részére bújtatóráccsal szerelik föl; ezzel az agyonnyomd csökkenthető és a malacok mozgása és külön takarmányozása megoldható. A kocák a vemhesüléstől a fialásig kocaszálláson kerülnek csoportos elhelyezésre. Általában 10-5 kocát kerítenek el rekeszekkel, de alkalmaznak egyedi rekeszeket is, sőt kötött tartás is előfordul. Etetésre a technológia szerint a pihenőtérben vagy külön etetőtérben, vagy egyedileg, esetleg ezek kombinációjában kerülhet sor. A trágyát általában a rácspadlóval fedett trágyacsatornán keresztül távolítják el. A sertéstelepek tenyészkanjait a kanszálláson helyezik el. Mesterséges termékenyítés esetén a külön elhelyezett kanszálláshoz különleges helyiségek és labor, is csatlakozik. Természetes fedeztetésnél a kanszállást egyedi rekeszekkel rendezik be, és kifutóval látják el. Ide helyezik egyedileg vagy csoportosan a búgatásra váró kocákat, amíg a vemhesítés megtörténik. Az iparszerű sertéstartás telepének része a sertéshizlalda is. A különböző termelési rendszerek épülete és berendezése, valamint technológiája eltérő. A hízó sertéseket csoportosan (10-20 db) pihenőtéren tartják. Az etetési módhoz alkalmazkodik a pihenőtér kialakítása. Az etetés lehet vályús, padlóra szórt granulátummal v. automata etetővel, illetve e módok kombinációjával (pl. fényprogramozott). A pihenőtérhez tartozó trágyatér lehet beton felületű, tömör padlójú, amelyen trágyakihúzót használnak, lehet rácspadlós trágyatér, ahonnan öblítéssel, illetve mechanikus úton távolítják el a trágyát. A korszerű hizlaldában a légfűtés és a szellőztetés automatizált. A hizlaldákhoz kifutót nem építenek. Állathigiéniai okokból a rácsszerkezetű elválasztórekeszeket tömör válaszfallal különítik el egymástól.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
A Leyland-ciprus gondozása, nevelése

Leyland-ciprus, az örökzöld csoda – Tippek/trükkök szakértőtől!

Korábbi cikkemben elmondtam nektek, miért lett teljesen elegem a tujákból és miért likvidáltam mindet a kertből (ide kattintva elolvashatjátok). Sokan kérdeztétek, hogy akkor...

Készítsünk mazsolát

Készítsünk mazsolát! - 3 bevált módszer mindenkinek

A mazsolák a világ talán legmegosztóbb aszalt gyümölcsei. Egyesek szeretik, míg meglepően sokan ki nem állhatják őket. Ha az előzők táborába tartozol, akkor bizonyára te is...

Tudj meg mindent a medence karbantartásáról

Medencék karbantartása kezdő medencetulajdonosoknak!

Sok kérdés érkezett hozzánk a medencékkel kapcsolatban - hogyan kell felállítani, hogyan kell karbantartani, mit kell tenni ahhoz, hogy tökéletes legyen a víz minősége egész...

Ültessünk augusztusban is

Augusztusi ültetés a kiskertben – Zöldségek és fűszernövények a nyár végére

Sokan gondolják úgy, hogy augusztusban már egyáltalán nem lehet ültetni semmit, ez viszont nem igaz. Ez a hónap is tökéletesen alkalmas az ültetésre, most pedig el is mondom...

Rózsaszörp készítése házilag

A nyár legfinomabb itala – Készítsünk rózsaszörpöt!

Isteni finom, egészséges, hűsítő és igazi különlegesség, mostani cikkemben megmutatom nektek, hogyan készíthettek házilag rózsaszörpöt, biztos vagyok benne, hogy az egész...

A sikeres spenóttermesztésről

Popeye nyári kedvence – Így termessz sikeresen spenótot

A spenót (Spinacia oleracea) a világ egyik legmegosztóbb leveles zöldsége. Egyesek imádják, míg mások ránézni is képtelenek. Pedig egy különösen egészséges ételről van...

A naptej káros hatásai

Magadat véded, közben mindent pusztítasz – A naptej rejtett árnyoldalai…

Nyár van, tikkasztó a hőség, a legtöbb ember ilyenkor ellátogat a Balatonhoz, vagy valamelyik közelben lévő tóhoz, a szerencsésebbek pedig leugranak a tengerparthoz. Bárhova is...

Augusztusban elvégzendő kerti munkák

Augusztusi kerti munkák - Ültetés, metszés és egyéb feladatok a nyár végén

Az augusztus a nyár egyik legforróbb hónapja, de ilyenkor sincs hiány a kerti teendőkből, amikről gondoskodnod kell birtokodon. Ideje elkezdeni felkészülni az őszre, és bizonyos...

Díszfarm létrehozása

Így hozz létre díszfarmot saját kezűleg!

A kertészkedésről olvasgatva talán te is találkoztál már a ferme ornée, azaz a díszfarm fogalmával, és kíváncsiságod egészen odáig vezetett, hogy rá is kerestél erre a...

A burgonya felszedése

Kertészkedők örök kérdése – Mikor szedjük fel a burgonyát?

Rengeteg kérdés érkezett szerkesztőségünkbe azzal kapcsolatban, hogy mikor kell felszedni a burgonyát. Éppen ezért írtam nektek most egy cikket, amiben mindent elmondok...

Tudjatok mindent a kapor termesztéséről

Minden, amit egy kertésznek a kapor termesztéséről tudnia kell

Hosszú a lista, ami összefoglalja, hogy miért érdemes kaprot termeszteni házilag. Kellemes, ánizsra, zellerre, és citromra hajazó íze, sokoldalúvá teszi ezt a méltán népszerű...

Fahéj termesztése saját kezűleg

Neveljünk sikeresen fahéjfát, és legyen saját fahéjunk!

A fahéj jellegzetesen kellemes aromáját és ízét bizonyára senkinek nem kell bemutatni. Ezt az első sorban télen népszerű fűszert számos fogás és ital ízesítésére szokás...