notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Parlagfű – A parlagfű irtása, parlagfűmentesítés, bírság parlagfű miatt

Hirdetés

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Bírság jár a parlagfűmentesítés elmulasztásáért

A növény-, és talajvédelmi hatóság jogosult arra, hogy mulasztás esetén növényvédelmi bírságot szabjon ki, ezért a közérdekű védekezés elrendelését követően a jegyző az ügyben keletkezett iratokat továbbítja az eljárásra jogosult hatóságnak. Bírság kiszabásakor a fertőzött terület nagyságát veszik figyelembe, ennek értelmében belterületen és külterületen egyaránt 15 000 forinttól 5 000 000 forintig terjed.

 

Parlagfű és az egyéb költségek

A jegyző által elrendelt közérdekű védekezést az általa megbízott vállalkozók végzik el. Abban az esetben, ha az ügyfél időközben elvégzi maga a parlagfűmentesítést, akkor erre természetesen nem kerül sor. Viszont, a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült összes költséget az ügyfélnek kell megfizetnie, a költség pedig köztartozásnak minősül. A közérdekű védekezés elrendelése után minden esetben növényvédelmi bírság kiszabására kerül sor, az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről szóló 194/2008. (VII.31.) Kormányrendelet alapján.

Hirdetés

 

A parlagfű fejlődése, szaporodása

Magról kelő, egynyári növény, ősszel a magok beérése után, illetve az első fagyok alkalmával elpusztul. A nyugalmi periódusa január végéig tart, amikortól már csírázásra kész termés, csak a felmelegedésre vár. A talaj felső 3 cm-es rétegében nyugvó magok indulnak csírázásnak, a mélyebben fekvő magok 3-4 évtizedig is nyugalomban maradnak, így biztosított a talajok hosszútávú fertőzöttsége. Ha a talajt megbolygatják, a felszín alá került magok csírázásnak indulnak. Magyarországon március végén kezd kelni, és áprilisban tömegesen csírázik.

 

Nyáron intenzív növekedésnek indul, porzós virágai július elején-közepén megjelennek, a termős virágok egy-másfél héttel később. A virágpor szóródásának legnagyobb tömege július végén és augusztus napban történik meg, ezután kisebb mennyiségben egészen a fagyok beálltáig tart. A virágpor tömegesen termelődik, a szél útján terjed. A termés érése október közepe táján kezdődik. Egy közepes növény több ezer, vagy akár több tízezer magot érlel, de 60 ezer magot is termelhet egyetlen tövön. A mag rendkívül ellenálló, akár harminc évig is csíraképes marad.

Hirdetés

 

Parlagfű – A parlagfű irtása közös érdekünk! 

Fontos lenne tudnia mindenkinek, hogy a parlagfűmentesítés minden állampolgár közös érdeke, eredményt pedig csak úgy érhetünk el, ha összefoguk, illetve közösen vállaljuk a felelősséget. Éppen ezért kérünk mindenkit arra, hogy tegyen eleget a jogszabályi kötelezettségeknek! Ugyanakkor arra is fel kell hívnunk a figyelmet, hogy nem elegendő lekaszálni a parlagfűvel szennyezett területet, azt tiszta, parlagfűmentes állapotban kell tartani, egészen a vegetációs időszak végéig! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-08-08

Az eddiginél is nagyobb poloskainvázió közeleg? - Interjú Dr. Vétek Gáborral

Poloskahelyzet Magyarországon – Dr. Vétek Gáborral, a Szent István Egyetem docensével beszélgettünk arról, hogy milyen ma a poloskahelyzet Magyarországon.

2019-08-01

Házikertben is terem a gyapot – Itt a teljes termesztési útmutató mindenkinek!

A gyapot termesztéséről mondok el most nektek mindent, olvassátok el cikkünket, és termesszetek gyapotot ti is a saját kertetekben – A gyapottermesztés rejtelmei mindenkinek.

2019-08-16

Élő kerítés – A legolcsóbb, legszebb, legbiztonságosabb megoldások

Az élő kerítésnek számtalan előnye van, mégsem alkalmazzák még olyan sokan. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek az élő kerítések előnyeiről, és telepítésükről!

2019-08-05

Így csalogass szitakötőket kertedbe

A szitakötők olyanok, mintha épp egy meséből léptek volna elő, de nemcsak csodálatosan szépek, hanem hasznosak is, most elmondom, hogyan csalogathattok belőlük többet kertetekbe!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-08-01

Bevezetés a méhészkedésbe - Útmutató kezdő méhészeknek

Most vágnál bele a méhészkedésbe? Akkor mindenképp olvasd el cikkünket, ugyanis most mindent elmondunk nektek a méhészkedés alapjairól!

2019-05-10

Magyarországon is így kéne? Focipályából hoztak létre briliáns biogazdaságot!

Felszámolták a focipályát, hogy létrehozhassanak egy biogazdaságot a helyén – Ezzel megmentették az egész iskolát, és jobb életet biztosítanak a gyerekek számára!

2019-08-07

Minden, amit egy kertésznek a kerti mák termesztéséről tudnia kell

Mostani cikkünkben a kerti mák termesztéséről fogunk mindent elmondani. Érdemes elolvasnia mindenkinek szakértőnk remek írását a kerti mákról.

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
315 488
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 488 935
Közösség

extrahálás

a szó latin eredetű, kivonást jelent, az élelmiszer-, ill. a takarmányiparban az olajos... Tovább

Gyulai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Gyula Petôfi tér 2. 5700 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 74

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások Talajművelés