notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Parlagfű – A parlagfű irtása, parlagfűmentesítés, bírság parlagfű miatt

Hirdetés

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Bírság jár a parlagfűmentesítés elmulasztásáért

A növény-, és talajvédelmi hatóság jogosult arra, hogy mulasztás esetén növényvédelmi bírságot szabjon ki, ezért a közérdekű védekezés elrendelését követően a jegyző az ügyben keletkezett iratokat továbbítja az eljárásra jogosult hatóságnak. Bírság kiszabásakor a fertőzött terület nagyságát veszik figyelembe, ennek értelmében belterületen és külterületen egyaránt 15 000 forinttól 5 000 000 forintig terjed.

 

Parlagfű és az egyéb költségek

A jegyző által elrendelt közérdekű védekezést az általa megbízott vállalkozók végzik el. Abban az esetben, ha az ügyfél időközben elvégzi maga a parlagfűmentesítést, akkor erre természetesen nem kerül sor. Viszont, a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült összes költséget az ügyfélnek kell megfizetnie, a költség pedig köztartozásnak minősül. A közérdekű védekezés elrendelése után minden esetben növényvédelmi bírság kiszabására kerül sor, az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről szóló 194/2008. (VII.31.) Kormányrendelet alapján.

Hirdetés

 

A parlagfű fejlődése, szaporodása

Magról kelő, egynyári növény, ősszel a magok beérése után, illetve az első fagyok alkalmával elpusztul. A nyugalmi periódusa január végéig tart, amikortól már csírázásra kész termés, csak a felmelegedésre vár. A talaj felső 3 cm-es rétegében nyugvó magok indulnak csírázásnak, a mélyebben fekvő magok 3-4 évtizedig is nyugalomban maradnak, így biztosított a talajok hosszútávú fertőzöttsége. Ha a talajt megbolygatják, a felszín alá került magok csírázásnak indulnak. Magyarországon március végén kezd kelni, és áprilisban tömegesen csírázik.

 

Nyáron intenzív növekedésnek indul, porzós virágai július elején-közepén megjelennek, a termős virágok egy-másfél héttel később. A virágpor szóródásának legnagyobb tömege július végén és augusztus napban történik meg, ezután kisebb mennyiségben egészen a fagyok beálltáig tart. A virágpor tömegesen termelődik, a szél útján terjed. A termés érése október közepe táján kezdődik. Egy közepes növény több ezer, vagy akár több tízezer magot érlel, de 60 ezer magot is termelhet egyetlen tövön. A mag rendkívül ellenálló, akár harminc évig is csíraképes marad.

Hirdetés

 

Parlagfű – A parlagfű irtása közös érdekünk! 

Fontos lenne tudnia mindenkinek, hogy a parlagfűmentesítés minden állampolgár közös érdeke, eredményt pedig csak úgy érhetünk el, ha összefoguk, illetve közösen vállaljuk a felelősséget. Éppen ezért kérünk mindenkit arra, hogy tegyen eleget a jogszabályi kötelezettségeknek! Ugyanakkor arra is fel kell hívnunk a figyelmet, hogy nem elegendő lekaszálni a parlagfűvel szennyezett területet, azt tiszta, parlagfűmentes állapotban kell tartani, egészen a vegetációs időszak végéig! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-11-06

Madáretető építése házilag – A legjobb, legolcsóbb megoldások

Madáretető építése házilag, mostani cikkemben elmondom, hogyan építhettek mutatós madáretetőt házilag. Tartsatok velem és tudjatok meg mindent a madáretetők házi építéséről!

2019-10-30

Két új házatlancsigafaj jelent meg Magyarországon!

Két új házatlancsigafaj jelent meg Magyarországon, mostani cikkemben mindent elmondok nektek róluk, nézzük, kell-e tartanunk tőlük!

2019-10-30

Aranyat ér a lótrágya! – 2 ló elegendő egy család hőenergiaszükségletének fedezésére!

Nem mindennapi módon használják fel a lótrágyát, kiderült, hogy egy teljes család hőenergiaszükségletét lehet fedezni két ló segítségével!

2019-11-11

Készíts adventi koszorút saját kezűleg – Példák és instrukciók szakértőktől!

Adventi koszorú készítése saját kezűleg, mostani cikkemben remek adventi koszorúötleteket mutatok nektek, de még azt is elmondom, hogyan készíthettek adventi koszorút!

2019-11-11

A héja a legértékesebb – Ne dobd ki te se, inkább használd fel!

Az almahéj a gyümölcs legértékesebb része, ezt azonban sokan nem tudják. Mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatjátok fel az almahéjat, próbáljátok ki minél hamarabb!

2019-10-25

A világ 10 legcsodálatosabb fája – Imádjuk mindet!

A világ 10 legcsodálatosabb fáját mutatjuk most be nektek, érdemes megismerni mindegyiket, ugyanis egytől-egyig lélegzetelállítók!

2019-11-14

Kiirthatatlan növényfaj jelent meg, ami mindennel végez

Elképesztő károkat képes okozni a nem olyan régen előkerülő homoki prérifű. Mostani cikkemben bemutatom nektek a homoki prérifüvet és az is kiderül, mire számíthattok vele kapcsolatban.

2019-10-30

Így használják a japánok az erdő gyógyító erejét – Próbáld ki te is!

Az erdő gyógyító erejét már régóta használják az emberek, és most erre bíztatlak titeket is. Cikkemben bemutatom nektek a shinrin-yoku lényegét!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
280 167
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 864 342
Közösség

eperhere (Trifolium fragiferum L.)

a pillangósok családjának tagja. Indásodó, évelő faj. Gyökérfejéből heverő szárakat... Tovább

erjedés

elsősorban szénhidrátoknak, főként a ->glükóznak energiafelszabadulással járó lebontása;... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 74

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások Talajművelés