notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az oltóanyag beszerzésének lépései

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Itt az ideje az oltóanyag beszerzésének – Szakértői útmutató!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Ismerd meg az oltóanyag beszerzésének lépéseit

Az oltóanyag elkészítése – A metszés előtti tudnivalók

Oltásra csak ép, egészséges, bőventermő, ismert tulajdonságokkal rendelkező anyafákat válasszunk. Az egyéves vesszőket kell levágnunk, melyeken főleg hajtórügyek helyezkednek el. Itt jegyezném meg, hogy a termőrügyekből nem lesz hajtás, erre nagyon oda kell figyelni!

Legbiztonságosabban, és legnagyobb eséllyel az érett, erőteljes vesszők közepetáján lévő rügyek fakadnak meg. A hajtórügyeket onnan lehet felismerni, hogy hosszúkásabbak, hegyesebbek. A termőrügyek inkább kerekebbek. Fontos tudni még azt, hogy olyan vesszőt kell választanunk, amin legalább 3-4 hajtórügy van. 

Az oltóanyag szedése – A metszés

hirdetes

Tiszta kézzel és tiszta szerszámokkal dolgozzunk minden esetben – a kést fertőtleníthetjük alkoholban. Amit még fontos észben tartanunk az az, hogy soha ne érjünk hozzá szabad kézzel az oltás vágott felületéhez, erre nagyon érzékenyek. Metszés során egyenes metszeteket készítsünk, amik könnyedén összeilleszthetők. Ehhez viszont közel azonos méretű alany és oltóvessző szükséges. A metszet hossza 1,5-2 centiméter legyen, ettől se hosszabbat, se rövidebbet ne készítsünk. 

Az oltóanyag tárolása

Az oltóvesszőket kössük kis kötegekbe, majd burkoljuk műanyag fóliába, de tehetjük műanyag lezárt műanyag palackba is. Az oltóvesszők nehezebben fognak kiszáradni, ha egy kis vizet is töltünk hozzájuk, így nedvesen, párásan tudjuk tartani belül a levegőt. A palackokra és a műanyag fóliákra is kell tennünk címkét, amin feltüntetjük a fajtanevet, illetve dátummal is ellátjuk.

hirdetes

Tárolásra 1-5 Celsius fok közötti hőmérsékletet kell biztosítanunk, ideális lehet erre a célra a hűtőszekrény zöldségtároló rekesze. Mostani cikkemben szándékosan nem térek ki az oltás további műveleteire, mivel egyrészt még nagyon korán van hozzá, másrészt egy másik cikkemben nagyon részletesen leírtam mindent, amit tudni kell róla, ide kattintva elolvashatjátok: Átoltás tudnivalók.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
198 463
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 515 922

86/2006. (XII. 23.) FVM rendelet

A géntechnológiai tevékenységrõl szóló 1998. évi XXVII. törvény (a továbbiakban:... Tovább

glükóz (szőlőcukor, C6H1206)

az egyik legelterjedtebb és egyben a legfontosabb monoszacharid; aldohexóz, a zöld növényekben... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs