Az oltóanyag beszerzésének lépései

Oltóanyag beszerzése - Szakértői útmutató

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ismerd meg az oltóanyag beszerzésének lépéseit

Az oltóanyag beszerzése, elkészítése – A metszés előtti tudnivalók

Oltásra csak ép, egészséges, bőventermő, ismert tulajdonságokkal rendelkező anyafákat válasszunk. Az egyéves vesszőket kell levágnunk, melyeken főleg hajtórügyek helyezkednek el. Itt jegyezném meg, hogy a termőrügyekből nem lesz hajtás, erre nagyon oda kell figyelni!

Legbiztonságosabban, és legnagyobb eséllyel az érett, erőteljes vesszők közepetáján lévő rügyek fakadnak meg. A hajtórügyeket onnan lehet felismerni, hogy hosszúkásabbak, hegyesebbek. A termőrügyek inkább kerekebbek. Fontos tudni még azt, hogy olyan vesszőt kell választanunk, amin legalább 3-4 hajtórügy van. 

Az oltóanyagok beszerzése – A metszés

Tiszta kézzel és tiszta szerszámokkal dolgozzunk minden esetben – a kést fertőtleníthetjük alkoholban. Amit még fontos észben tartanunk az az, hogy soha ne érjünk hozzá szabad kézzel az oltás vágott felületéhez, erre nagyon érzékenyek. Metszés során egyenes metszeteket készítsünk, amik könnyedén összeilleszthetők. Ehhez viszont közel azonos méretű alany és oltóvessző szükséges. A metszet hossza 1,5-2 centiméter legyen, ettől se hosszabbat, se rövidebbet ne készítsünk. 

Az oltóanyagok beszerzése – Tárolás

Az oltóvesszőket kössük kis kötegekbe, majd burkoljuk műanyag fóliába, de tehetjük műanyag lezárt műanyag palackba is. Az oltóvesszők nehezebben fognak kiszáradni, ha egy kis vizet is töltünk hozzájuk, így nedvesen, párásan tudjuk tartani belül a levegőt. A palackokra és a műanyag fóliákra is kell tennünk címkét, amin feltüntetjük a fajtanevet, illetve dátummal is ellátjuk.

Tárolásra 1-5 Celsius fok közötti hőmérsékletet kell biztosítanunk, ideális lehet erre a célra a hűtőszekrény zöldségtároló rekesze. Mostani cikkemben szándékosan nem térek ki az oltás további műveleteire, mivel egyrészt még nagyon korán van hozzá, másrészt egy másik cikkemben nagyon részletesen leírtam mindent, amit tudni kell róla, ide kattintva elolvashatjátok: Átoltás tudnivalók.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

exportérdekeltség a mezőgazdaságban

a külföldi piacok értékítélete a mg. termelésre közvetve és közvetlenül hat. E hatásokat... Tovább

Tamási Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Tamási Szabadság u. 54. 7090 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés