notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A naspolyasajt készítése

Hirdetés

Naspolyasajt készítése - Recept

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Bevallom, sokáig én sem szerettem a naspolyát, ennek az okát meg sem tudom mondani. Szerencsére egyik ismerősöm addig-addig erősködött, hogy kóstoljam meg az ő naspolyáját, hogy beadtam a derekam. Azóta imádom, és nem olyan régen még naspolyasajtot is készítettem!

Naspolyasajt készítésének menete

Ma már tudom, hogy a naspolyát indokolatlanul mellőzik az emberek, nagyon kevés ismerősöm értékeli ezt a finomságot, sok ismerősöm pedig semmit nem lát benne…Pedig nagyon értékes növényről beszélünk, a téli időszak egyik legértékesebbike, ugyanis nagyon magas a C-vitamintartalma, érésének idején más hazai gyümölcs már ritkán található. 

 

Tudni kell a naspolyáról, hogy gyümölcse utóérő, ami annyit jelent, hogy a fáról leszedve nem fogyasztható frissen, mielőtt elfogyasztjuk, meg kell érlelni. Szedjük le a termést a fáról, terítsük ki, és várjunk, amíg nem válik puhává, fogyaszthatóvá, ez általában december elején-közepén következik be. Érdekes trükk, de ha szeretnénk, hogy édesebb legyen, akkor hagyjuk, hogy megcsípje egyszer, vagy kétszer a dér

 

A naspolyából készíthetünk lekvárt, de gyümölcsének magas pektintartalma miatt zselé is főzhető belőle. A naspolya egy 4-6 méterre megnövő, lombhullató fa vagy tőről elágazó ágas bokor. Koronája általában széles és alacsony, kevés, de erős, oldalra tartó, vörösesbarna vagy barna ággal.

 

A korona később ellaposodik. A kéreg kezdetben sima, szürkésbarna, később mélyen repedezett, szögletes lapokban lepattogzó; a leváló kéreg helyén vörös vagy sárga foltok maradnak. Erős hajtásait kezdetben sűrű fehér szőr borítja, később tövisek jelenhetnek meg rajtuk.

Hirdetés

 

Május közepén nyíló virágai egyesével, néha párosával helyezkednek el, rövid nyélen, 5 fehér sziromlevéllel és a környező fiatal levelekkel közrefogva. Rengeteg porzólevele van, portoka sötétvörös. A 2–3 cm hosszú, kemény almatermés a vacokból fejlődik, jellemző rá a besüllyedt csúcs körül koronaszerűen kiálló öt csészelevél-maradvány.

 

A termés halványan barnászöld, majd megbarnul, csak az erős fagy puhítja ehetőre. Magjai kemények. Melegigényes, ezért hazánktól északabbra már nem fordul elő. Most pedig nézzük, hogyan készíthetünk naspolyasajtot, a következő oldalon megmutatom a receptet! 

 

Fotó forrása: bakerattlenroll.com

 

Naspolyasajt készítésének menete

Először is szükségünk lesz naspolyára, annak is a húsára. Ha sikerült kinyernünk a naspolya húsát, akkor pépesítsük azt. Ehhez az a legjobb, ha összenyomjuk, vigyázva arra, hogy a héja ne repedjen meg, majd a belsejét egy kanál segítségével kikaparjuk. Ezután vegyünk kézbe egy szitát, vagy egy szűrőt, és passzírozzuk át rajta a naspolyát.

 

Ez azért szükséges, hogy a felesleges héjától, illetve a magvaktól meg tudjunk szabadulni. Fontos, hogy minél több gyümölcshúst nyerjünk ki, lehet, hogy 10 perc után ki fogod dobni az egészet, mert annyira macerás, és úgy fog kinézni a konyha, mintha bomba robbant volna, de ne add fel, mivel megéri! 

Hirdetés

 

Ha meg van a gyümölcshús, mérjük le, majd tegyük egy nagyobb serpenyőbe. Öntsünk hozzá pontosan ugyanakkora mennyiségű kristálycukrot és alacsony lángon kezdjük el a főzést. Nagyon óvatosan kevergessük, mert előbb el fog olvadni a cukor, majd a pép elkezd sűrűsödni, közben pedig fröcsögni fog. Egészen addig főzzük, amíg nem kapunk egy nagyon-nagyon sűrű pépet, a masszának olyannak kell lennie, hogy nem tud lecsepegni a fakanálról! 

 

A kiöntéshez bármilyen formát használhatunk, ami a legjobban tetszik: süti-, cipó-, kenyérforma, szabadon választott tényleg. A lényeg csak az, hogy a forró pépet öntsük bele a finoman kiolajazott formába. Nincs más dolgunk, mint megvárni, míg lehűl! Ez általában néhány óra, attól függően, milyen idő van, és hova tesszük.

 

Én az asztalon szoktam hagyni egy éjszakára, ez idő alatt biztosan megkeményedik, reggel pedig már szeletelhető állapotban lesz. Tökéletes karácsonyi ajándék is lehet, ha kibírjátok, hogy ne egyétek meg! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-06-07

Helyszűkében is akad termés – Nevelj te is törpe gyümölcsfákat!

Akkor sem kell kétségbeesnünk, ha nincsen nagy kertünk, de még akkor sem, hogyha egyáltalán nincs kertünk, ugyanis ezeket a törpe gyümölcsfákat bárhol nevelhetjük!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-04-27

15 fa, amiket jobb, ha sosem ültetsz a kertben

Ennek a 15 fának semmi keresnivalója nincs egyetlen egy kertben sem. Mostani cikkemben elmondom, melyek azok a fák, amik tiltottnak tekinthetők!

2019-04-19

Termelj akár egy város közepén is oszlopos gyümölcsfákkal

Kis hely is elegendő ahhoz, hogy sikeresen termesszünk gyümölcsöket, mostani cikkemben az oszlopos gyümölcsfákat mutatom be nektek, amik nevelésével mindenképp meg kell próbálkoznotok!

2019-06-08

Minden, amit egy kertésznek az ausztrál citrom termesztéséről tudnia kell

Nem olyan bonyolult az ausztrál citrom termesztése, azonban van néhány dolog, amivel tisztában kell lennie mindenkinek. Cikkünket mindenkinek csak ajánlani tudom!

2019-05-10

Így teheted csinosabbá kertedet mohával

Nem muszáj megszabadulnod a mohától, ugyanis könnyedén alkothatsz segítségével a kertben, most meg is mutatom, hogyan lehet felhasználni a kertben a mohát!

2019-06-07

15 dolog, amire felhasználhatod a nagylevelű csodamogyorót

Így használhatjuk fel a nagylevelű csodamogyorót – Mostani cikkemben mindent elmondunk nektek a nagylevelű csodamogyoróról, ismerjétek meg közelebbről ti is!

2019-05-29

Így maradhat hosszabb ideig tartós a vágott virág

Van, aki szereti otthonában a friss vágott virágcsokrokat, hiszen gyönyörű dekorációs lehet az asztalon. De hogyan maradhat hosszabb ideig tartós a vágott virág? Most elmondjuk!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
481 244
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 239 916
Közösség

húgykövesség

a húgyutakban (vesemedencében, húgyhólyagban [kiválasztószervek]) a vizeletből kolloidkém.... Tovább

7/2007. (I. 30.) FVM rendelet

a szõlõtermelési potenciálra, a szõlõültetvények szerkezetátalakítására és... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 144

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek gyümölcs