A naspolyasajt készítése

Hirdetés

Naspolyasajt készítése - Recept

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Bevallom, sokáig én sem szerettem a naspolyát, ennek az okát meg sem tudom mondani. Szerencsére egyik ismerősöm addig-addig erősködött, hogy kóstoljam meg az ő naspolyáját, hogy beadtam a derekam. Azóta imádom, és nem olyan régen még naspolyasajtot is készítettem!

Naspolyasajt készítésének menete

Ma már tudom, hogy a naspolyát indokolatlanul mellőzik az emberek, nagyon kevés ismerősöm értékeli ezt a finomságot, sok ismerősöm pedig semmit nem lát benne…Pedig nagyon értékes növényről beszélünk, a téli időszak egyik legértékesebbike, ugyanis nagyon magas a C-vitamintartalma, érésének idején más hazai gyümölcs már ritkán található. 

 

Tudni kell a naspolyáról, hogy gyümölcse utóérő, ami annyit jelent, hogy a fáról leszedve nem fogyasztható frissen, mielőtt elfogyasztjuk, meg kell érlelni. Szedjük le a termést a fáról, terítsük ki, és várjunk, amíg nem válik puhává, fogyaszthatóvá, ez általában december elején-közepén következik be. Érdekes trükk, de ha szeretnénk, hogy édesebb legyen, akkor hagyjuk, hogy megcsípje egyszer, vagy kétszer a dér! 

Hirdetés

 

A naspolyából készíthetünk lekvárt, de gyümölcsének magas pektintartalma miatt zselé is főzhető belőle. A naspolya egy 4-6 méterre megnövő, lombhullató fa vagy tőről elágazó ágas bokor. Koronája általában széles és alacsony, kevés, de erős, oldalra tartó, vörösesbarna vagy barna ággal.

 

A korona később ellaposodik. A kéreg kezdetben sima, szürkésbarna, később mélyen repedezett, szögletes lapokban lepattogzó; a leváló kéreg helyén vörös vagy sárga foltok maradnak. Erős hajtásait kezdetben sűrű fehér szőr borítja, később tövisek jelenhetnek meg rajtuk.

 

Május közepén nyíló virágai egyesével, néha párosával helyezkednek el, rövid nyélen, 5 fehér sziromlevéllel és a környező fiatal levelekkel közrefogva. Rengeteg porzólevele van, portoka sötétvörös. A 2–3 cm hosszú, kemény almatermés a vacokból fejlődik, jellemző rá a besüllyedt csúcs körül koronaszerűen kiálló öt csészelevél-maradvány.

Hirdetés

 

A termés halványan barnászöld, majd megbarnul, csak az erős fagy puhítja ehetőre. Magjai kemények. Melegigényes, ezért hazánktól északabbra már nem fordul elő. Most pedig nézzük, hogyan készíthetünk naspolyasajtot, a következő oldalon megmutatom a receptet! 

 

Fotó forrása: bakerattlenroll.com

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2018-10-09

Fügelekvár készítése, most megmutatjuk a legjobb receptet, készítsetek ti is ízletes fügelekvárt! Nekünk azonnal a kedvencük lett a fögelekvár, nem tudok betelni vele, szerintem ti is imádni fogjátok!

2018-10-08

A szőlőlekvár nemcsak egészséges, hanem még finom is, mindenkinek merem ajánlani! Mostani cikkemben elmondom, hogyan készíthettek könnyedén szőlőből lekvárt, imádni fogjátok!

2018-08-16

A licsifa nevelése, a licsifa gondozása, minden, amit tudni kell a licsi termesztéséről, a licsi neveléséről! Szakértőnk mindent elmond a licsifa gondozásárásól, a licsi neveléséről!

2018-08-11

Talajtakarás mesterfokon, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a talajtakarásról! Csináljátok úgy, mint az igazi profik, így lesz tökéletesen szép a kertetek!

2018-08-19

Az egres az egyik legegészségesebb gyümölcsönk, már nagyon régen jelen van szinte minden kertben. Mostani cikkünkben bemutatjuk az egrest, most megtudhatsz mindent az egres termesztéséről, az egres neveléséről, az egres jótékony hatásairól!

2018-10-03

Vegetáriánus szalonna - Ukrajnában elkészítették a műszalonnát, amit a vegetáriánusok is fogyaszthatnak. Most kiderül, miért olyan egészséges a vegetáriánus szalonna, és minől készül!

2018-10-14

Az egész világon tették már fel ezt a kérdést: melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás? A válasz pedig rengeteg vitát váltott már ki, sok közösségi oldalon láttuk, ahogy egymásnak estek az emberek...Most viszont megjött a várva várt megoldás, nézzük!

2018-09-26

Sokan nem tudják, pedig könnyedén termeszthetünk saját kezűleg chiát, így nem kell sok-sok pénzt kiadni érte a boltban! Most megmutatjuk nektek is, hogyan termeszthettek otthon chiát, és hogyan használhatjátok fel ezt a csodálatos növényt!

További cikkek ebben a témában
Érdekességek gyümölcs

17/2006. (II. 28.) FVM rendelet

a szántóföldi növényfajok vetõmagvainak elõállításáról és forgalomba hozataláról... Tovább

biológiai óra

endogén ritmuson alapuló, feltételezett szabályozó mechanizmus, amely több, szakaszosan... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.