A naspolyasajt készítése

Naspolyasajt készítése - Recept

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Bevallom, sokáig én sem szerettem a naspolyát, ennek az okát meg sem tudom mondani. Szerencsére egyik ismerősöm addig-addig erősködött, hogy kóstoljam meg az ő naspolyáját, hogy beadtam a derekam. Azóta imádom, és nem olyan régen még naspolyasajtot is készítettem!

Naspolyasajt készítésének menete

Ma már tudom, hogy a naspolyát indokolatlanul mellőzik az emberek, nagyon kevés ismerősöm értékeli ezt a finomságot, sok ismerősöm pedig semmit nem lát benne…Pedig nagyon értékes növényről beszélünk, a téli időszak egyik legértékesebbike, ugyanis nagyon magas a C-vitamintartalma, érésének idején más hazai gyümölcs már ritkán található. 

 

Tudni kell a naspolyáról, hogy gyümölcse utóérő, ami annyit jelent, hogy a fáról leszedve nem fogyasztható frissen, mielőtt elfogyasztjuk, meg kell érlelni. Szedjük le a termést a fáról, terítsük ki, és várjunk, amíg nem válik puhává, fogyaszthatóvá, ez általában december elején-közepén következik be. Érdekes trükk, de ha szeretnénk, hogy édesebb legyen, akkor hagyjuk, hogy megcsípje egyszer, vagy kétszer a dér

 

A naspolyából készíthetünk lekvárt, de gyümölcsének magas pektintartalma miatt zselé is főzhető belőle. A naspolya egy 4-6 méterre megnövő, lombhullató fa vagy tőről elágazó ágas bokor. Koronája általában széles és alacsony, kevés, de erős, oldalra tartó, vörösesbarna vagy barna ággal.

 

A korona később ellaposodik. A kéreg kezdetben sima, szürkésbarna, később mélyen repedezett, szögletes lapokban lepattogzó; a leváló kéreg helyén vörös vagy sárga foltok maradnak. Erős hajtásait kezdetben sűrű fehér szőr borítja, később tövisek jelenhetnek meg rajtuk.

Hirdetés

 

Május közepén nyíló virágai egyesével, néha párosával helyezkednek el, rövid nyélen, 5 fehér sziromlevéllel és a környező fiatal levelekkel közrefogva. Rengeteg porzólevele van, portoka sötétvörös. A 2–3 cm hosszú, kemény almatermés a vacokból fejlődik, jellemző rá a besüllyedt csúcs körül koronaszerűen kiálló öt csészelevél-maradvány.

 

A termés halványan barnászöld, majd megbarnul, csak az erős fagy puhítja ehetőre. Magjai kemények. Melegigényes, ezért hazánktól északabbra már nem fordul elő. Most pedig nézzük, hogyan készíthetünk naspolyasajtot, a következő oldalon megmutatom a receptet! 

 

Fotó forrása: bakerattlenroll.com

 

Naspolyasajt készítésének menete

Először is szükségünk lesz naspolyára, annak is a húsára. Ha sikerült kinyernünk a naspolya húsát, akkor pépesítsük azt. Ehhez az a legjobb, ha összenyomjuk, vigyázva arra, hogy a héja ne repedjen meg, majd a belsejét egy kanál segítségével kikaparjuk. Ezután vegyünk kézbe egy szitát, vagy egy szűrőt, és passzírozzuk át rajta a naspolyát.

 

Ez azért szükséges, hogy a felesleges héjától, illetve a magvaktól meg tudjunk szabadulni. Fontos, hogy minél több gyümölcshúst nyerjünk ki, lehet, hogy 10 perc után ki fogod dobni az egészet, mert annyira macerás, és úgy fog kinézni a konyha, mintha bomba robbant volna, de ne add fel, mivel megéri! 

Hirdetés

 

Ha meg van a gyümölcshús, mérjük le, majd tegyük egy nagyobb serpenyőbe. Öntsünk hozzá pontosan ugyanakkora mennyiségű kristálycukrot és alacsony lángon kezdjük el a főzést. Nagyon óvatosan kevergessük, mert előbb el fog olvadni a cukor, majd a pép elkezd sűrűsödni, közben pedig fröcsögni fog. Egészen addig főzzük, amíg nem kapunk egy nagyon-nagyon sűrű pépet, a masszának olyannak kell lennie, hogy nem tud lecsepegni a fakanálról! 

 

A kiöntéshez bármilyen formát használhatunk, ami a legjobban tetszik: süti-, cipó-, kenyérforma, szabadon választott tényleg. A lényeg csak az, hogy a forró pépet öntsük bele a finoman kiolajazott formába. Nincs más dolgunk, mint megvárni, míg lehűl! Ez általában néhány óra, attól függően, milyen idő van, és hova tesszük.

 

Én az asztalon szoktam hagyni egy éjszakára, ez idő alatt biztosan megkeményedik, reggel pedig már szeletelhető állapotban lesz. Tökéletes karácsonyi ajándék is lehet, ha kibírjátok, hogy ne egyétek meg! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-02-19

Ősidők óta kedvelt gyümölcsünk – A szeder bemutatása, nevelése

Minden, amit tudni érdemes a szederről, gondozásáról, neveléséről, szaporításáról. Olvasd el cikkünket, és ismerd meg te is az egyik legősibb növényünket, ami nem más, mint a szeder!

2019-02-09

A málna tavaszi metszéséről

Most mindent megtudhatsz te is a málna szakszerű metszéséről, ezeket a dolgokat mindenképpen meg kell tenned ahhoz, hogy sok és finom málnád legyen!

2019-01-31

Természetes gyógyítók Magyarországon – Őshonos gyümölcseink

Őshonos gyümölcseinket mutatjuk most be nektek, írásunkat érdemes mindenkinek elolvasni, ugyanis kiderül, hogy mennyi mindenre felhasználhatók ezek a csodálatos, természetadta gyümölcsök!

2019-01-31

Nevelj te is dinnyefát, imádni fogod!

A dinnyefa egy nagyon érdekes és különleges növény, mostani cikkemben mindent el fogok mondani nektek róla, termesztéséről, neveléséről, és jótékony hatásairól!

2019-02-16

A cseresznye gondozása, nevelése, metszése (Példa)

A cseresznye az egyik legkedveltebb gyümölcs szinte az egész világon. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a cseresznyefa gondozásáról, neveléséről, és nem utolsósorban metszéséről!

2019-02-11

Propolisz – A természet házi csodaszere

A méhek a világ legokosabb állatai, ez derül ki mostani cikkünkből is! Olvasd el a propoliszról szóló írásunkat, melyből kiderül, miért kellene neked is sokkal többet használnod a propoliszt!

2019-02-19

Az örökké zöld tuja titkai

A tuja nem igényel sok odafigyelést, de van néhány fontos dolog, amit nem árt észben tartani. Szakértőnk most mindent elmond a tuják gondozásáról, a tuják metszéséről, a tuják növényvédelméről!

2019-02-14

Készülj fel időben a tarackinvázióra – Így küzdhetsz meg vele! (Példa)

A tarack okozza sajnos a legtöbb problémát a kertben, a legnagyobb baj az vele, hogy szinte kiirthatatlan. Szerencsére van pár szuper megoldás, ami segít az ellene folytatott harcban!

További cikkek ebben a témában
Érdekességek gyümölcs

vizeletkivás és -ürítés zavarai

az egészséges vese (->kiválasztószervek) normális takarmány- és vízfelvétel esetén az... Tovább

formalizmus

régebben elterjedt felfogás, amely a termelőképességtől gyakran független küllemi bélyegek... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés