Ezért olyan hasznosak a méhek!

hirdetes

Ennyi mindent köszönhetünk a méheknek!

AN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Albert Einstein egyszer azt mondta: „Ha a méhek kipusztulnának, azt az emberiség legfeljebb négy évvel élné túl. Ha nem lesznek méhek, nem lesz beporzás, nem fognak teremni a növények, így állatok sem lesznek és emberek sem.” És milyen igaza volt, nézd meg, mennyi mindent köszönhetünk a méheknek!

Ezért védd a méheket te is!

Ezért olyan hasznosak a méhek! 

Tudtad, hogy megközelítőleg az alapélelmiszerek harmada, amelyek mindennap fogyasztunk, a méhek általi beporzástól függ? Egy nemrég közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a világ méhpopulációja drasztikusan csökkeni kezdett, és ennek már a következményei is látszanak: a kisebb arányú beporzás miatt egyre kevesebb termést tudnak betakarítani a gazdaságokban. A klímaváltozás, a kártékony baktériumok, vírusok, a rovarirtószerek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a méhek egyedszáma évről-évre csökkenjen.

Ennyi mindent köszönhetünk a méheknek

Ha nem lesz kellő mennyiségű gyümölcs, zöldség a piacon, az az emberek egészségére is hatással lesz, hiszen tápanyag- és vitaminhiány alakulhat ki. Például az A-vitaminé, amelybe már évente 800 ezer ember hal bele, mivel ebben az esetben az immunrendszer legyengült állapotba kerül, így nagyobb az esélye a betegségek kialakulásának is. Hogy fennmaradjon az élet a bolygón, most mindennél nagyobb szükség van a természeti egyensúly megőrzésére, védelmére. Ugyan mi emberek, legtöbbször a tápláléklánc csúcsán állunk, mégis belegondoltunk-e abba, hogy milyen mértékben függünk ezektől a kis szorgos és törékeny rovaroktól?

hirdetes

Ahhoz, hogy rádöbbentsék az embereket arra, hogy milyen fontos szerepük van a méheknek az élelmiszerek előállításában, a Heights Egyetem közösen a Whole Foods Market-et egy bevásárlóközpont zöldség és gyümölcsrészlegéről eltűntették azokat a termékeket, amelyek léte a méhek általi beporzásától függ. A 453 asztalból 237-et kellet leszedniük, azaz a kínálat 52 százalékát.

hirdetes

A leszedett termékek között ott volt az alma, a hagyma, az avokádó, a sárgarépa, a citrom, a sárgadinnye, a padlizsán, az uborka, a zeller, a karfiol, a póréhagyma, a brokkoli, és még több zöldség és gyümölcs.

A beporzás rendkívül fontos tényezője az élelmiszerek előállítását illetően. Az elültetett zöldséget és gyümölcsöt hozó növények több mint 85 százaléka függ ettől a természetes folyamattól, amelyet a méhek végeznek – mondta Eric Mader, a Xerces Társaság vezetője, amely a beporzás folyamatának megőrzéséért dolgozik.

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-28

Pingvinekkel sétálhatunk a Jászberényi Állatkertben mindennap!

A Jászberényi Állatkertben elindult a pingvinséta, amely egyedülálló lehetőséget teremt a természet varázsának közvetlen megélésére és a madarak természetes viselkedésének megismerésére!

2023-12-05

Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

Amikor gólyákkal találkozunk télen, fontos megértenünk, hogyan segíthetünk nekik, és mikor hagyjuk őket békén. Ezt kell tenni ha télen gólyát látunk itthon!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-27

A kutya nem fázik télen? 10 szabály, amit be kell tartania minden gazdinak télen

Ez a hideg a kutyákat is megviseli, és nincs igaza annak, aki azt állítja, hogy négylábú barátainknak ez meg sem kottyan, nekik ki kell bírniuk mindent!

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kolmatáció

a talaj v. talajcső vízáteresztő képességét csökkentő beiszapolódás. A beszivárgó... Tovább

kalászosok növényvédelmi technológiája

a rendszeres —>vetésváltás, az ellenálló v. toleráns fajták fokozott elterjedése... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés