notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

baktériumok

baktériumok

Hirdetés

a ->bioszférában mindenütt előf., elkülönült sejtmaggal nem rendelkező —>prokarióták. A növényektől eltérően sejtfaluk nem merev, a sejtfalon belül sejthártya határolja a citoplazmát. Általában a betegséget okozó b. jellemzője a sejtfalon kívül elhelyezkedő tok. Mozgásszerveik a kb. 0,1 um vastag, összehúzódásra képes ->fehérjékből felépülő csillék, amelyeknek az elhelyezkedése különböző; a sejt egy meghatározott részén v. több helyen, v. az egész sejtet körülvéve találhatók. Alakjuk szerint három fő típusba sorolhatók: gömb, pálcika v. csavarodott fonal alakúak lehetnek. Anyagcseréjük változatos. Kisebb csoportot képeznek az ->autotróf szervezetek, amelyek fotoszintetizálók v. kemoszintetizálók. Az utóbbiak jelentősek a ->talajéletben; a nitrifikáló b., a vas- és a kén-b. jelentősek a mineralizációs (-> ásványosodás) folyamatokban (—>nitrogénkörforgás). A b. többsége —>heterotróf szervezet, ezek egyik csoportját a —>szaprofitonok képezik. Számos fajuk mg.-ilag jelentős; v. a különböző erjesztő folyamatokban van fontos szerepük (->ecetsav-b., ->propionsav-b., —>tejsav-b., ->vajsav-b.), v. a takarmányok különféle tartósítási eljárásaiban szerepelnek. A másik csoportot a betegséget okozó b. alkotják, lehetnek növényi, állati v. emberi kórokozók. Lebontási folyamatuk szerint v. ->aerob, v. ->anaerob szervezetek. Szaporodásuk ivartalan, kedvező körülmények között 20—30 percenként ismétlődhet; osztódásukat megelőzheti ivaros mag-, ill. plazmacsere. Egyes b. kedvezőtlen körülmények között nagymértékben ellenálló képletet, ún. spórát hoznak létre (spóra-képző b.), ez a körülmények kedvezővé válásával ismét átalakul aktív baktériumsejtté.

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 194

Átlagos értékelés: 4.7

Hirdetés

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Készítsünk tökéletes főtt kukoricát!

Így készíthetsz te is tökéletes főtt kukoricát!

Lassan itt a nyár, végre ismét jön a főtt kukorica szezonja, a legtöbb ember erre vár egész évben. A most következő cikkben elmondjuk nektek, hogyan készíthetitek el a...

Vermelés tudnivalók

Őseink bevált módszerei – A földalatti tartósítás

A modern technológia vívmányainak köszönhetően élelmiszereink akár hetekig is fogyaszthatók maradhatnak, miután megvásároltuk őket az üzletekből. Ezt különféle...

Gyapjaslepke megjelenése

Megjelent a gyapjaslepke, így védekezz ellene!

Idén is számítani kell a gyapjaslepkék tömeges megjelenésére. Ezek a rovarok bármilyen gyümölcsfát és növényt képesek megrongálni a rágásukkal, éppen ezért érdemes...

Ismerjétek meg 2019 legszebb gazdászlányát

Okos és szorgalmas 2019 legszebb gazdászlánya – Interjú Hegyesi Katalinnal

Idén negyedik alkalommal került megrendezésre a Gazdász Szépe, amit Hegyesi Katalin nyert meg. Készítettünk egy interjút a 22 éves lánnyal, akinek a személyében egy nagyon...

Az őszibarack bemutatása

A legkedveltebb magyar gyümölcs – Az őszibarack (Termesztési kisokos)

Egy harapás barack egy harapás nyárnak felel meg, és a nyár mindig az ember saját kertjéből a legízletesebb. Bizonyára felesleges lenne hosszasan ecsetelni, hogy miért érdemes...

Tudj meg mindent a majoránna termesztéséről

Egy fűszernövény, ami nem hiányozhat a kertedből – A majoránna termesztése

Mégis melyik zöldségeskertből hiányozhatna a majoránna (Origanum majorana)? Ez a méltán közkedvelt fűszernövény nem csak konyhádat, hanem kertedet is illatosabbá teheti,...

Salsa kert létrehozása

Így állítsd össze a tökéletes salsa kertet magadnak (szósz recepttel)

Vannak azok az emberek, akiknek a salsáról egy tánc jut az eszükbe, és vannak azok, akiknek egy szósz. Ha az utóbbi táborba tartozol, akkor ez az útmutató neked szól. A salsa egy...

Bírság jár a parlagfűmentesítés elmulasztásáért

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Idén is elérkezett a parlagfűszezon, éppen ezért hívjuk fel ismételten mindenki figyelmét arra, hogy védekeznünk kell ezen növények ellen, és nemcsak azért mert...

Betakarítási kisokos mindenkinek

Mikor és hogy végezzük a betakarítást? – Szüretelési kisokos mindenkinek

Amikor a növénytermesztésről beszélünk, sokan csak az ültetési és gondozási fázisra gondolnak, pedig azt, hogy mikor (és hogyan) szüreteli le az ember munkája gyümölcsét...

Saját kezűleg készíthetünk paradicsomszószt

Így készül a tökéletes házi paradicsomszósz – RECEPT!

A paradicsomszósz egy sokoldalú hozzávaló, ami egyetlen olasz ízeket kedvelő házigazda konyhájából sem hiányozhat. Ha vannak saját, házi termesztésű paradicsomaid (vagy...

Így használhatod fel a műanyag kannákat

16 dolog, amire felhasználhatsz egy műanyag kannát

Habár a műanyag kannák haszna egyértelmű egy gazda, vagy otthontulajdonos számára, némi kreativitással elképesztően sokat ki lehet hozni ezekből az egyszerű, de nagyszerű...

Most mindent elmondunk a paradicsom trágyázásáról

Mivel és hogyan trágyázd paradicsomaidat

Most kell a legjobban odafigyelnünk a paradicsom tápanyagutánpótlására, mert ha nem tesszük meg, akkor nem is várhatunk nagy termést. Mostani cikkemben elmondok mindent a paradicsom...