baktériumok
a ->bioszférában mindenütt előf., elkülönült sejtmaggal nem rendelkező —>prokarióták. A növényektől eltérően sejtfaluk nem merev, a sejtfalon belül sejthártya határolja a citoplazmát. Általában a betegséget okozó b. jellemzője a sejtfalon kívül elhelyezkedő tok. Mozgásszerveik a kb. 0,1 um vastag, összehúzódásra képes ->fehérjékből felépülő csillék, amelyeknek az elhelyezkedése különböző; a sejt egy meghatározott részén v. több helyen, v. az egész sejtet körülvéve találhatók. Alakjuk szerint három fő típusba sorolhatók: gömb, pálcika v. csavarodott fonal alakúak lehetnek. Anyagcseréjük változatos. Kisebb csoportot képeznek az ->autotróf szervezetek, amelyek fotoszintetizálók v. kemoszintetizálók. Az utóbbiak jelentősek a ->talajéletben; a nitrifikáló b., a vas- és a kén-b. jelentősek a mineralizációs (-> ásványosodás) folyamatokban (—>nitrogénkörforgás). A b. többsége —>heterotróf szervezet, ezek egyik csoportját a —>szaprofitonok képezik. Számos fajuk mg.-ilag jelentős; v. a különböző erjesztő folyamatokban van fontos szerepük (->ecetsav-b., ->propionsav-b., —>tejsav-b., ->vajsav-b.), v. a takarmányok különféle tartósítási eljárásaiban szerepelnek. A másik csoportot a betegséget okozó b. alkotják, lehetnek növényi, állati v. emberi kórokozók. Lebontási folyamatuk szerint v. ->aerob, v. ->anaerob szervezetek. Szaporodásuk ivartalan, kedvező körülmények között 20—30 percenként ismétlődhet; osztódásukat megelőzheti ivaros mag-, ill. plazmacsere. Egyes b. kedvezőtlen körülmények között nagymértékben ellenálló képletet, ún. spórát hoznak létre (spóra-képző b.), ez a körülmények kedvezővé válásával ismét átalakul aktív baktériumsejtté.

Ismerjük meg a gránátalmát!
A gránátalma (Punica granatum) a gránátalmafélék (Punicaceae) családjába tartozik. Mediterrán vidékeken őshonos lombhullató fa vagy bokor. Magassága 2 és 4 méter között...

A jövő gazdaságos tehene
Az elmúlt években a hazai szakemberek magas szakmai munkája révén nagyüzemi tejelő tehén állományunk genetikai háttere folyamatosan fejlődött. Ennek köszönhetően ma már nem...

Bombaüzlet: termesszen szarvasgombát
A szarvasgomba fűszernövény, aminek értékét ritka előfordulása adja meg. Magyarországon is jó üzlet lehet a szarvasgomba termesztés, mivel 1 kilogrammot 10 ezer, de akár 1...

A világ 7 természeti csodája!
A most következő cikkben bemutatjuk nektek a világ hét természeti csodáját, nagyon szerencsésnek mondhatja magát az az ember, aki mind a hetet látta már élőben, én sajnos még...

Terraristák kedvence a kaméleon
A színváltoztató képességükről híres kaméleonok kedvelt állatai a terraristáknak. Színváltoztató képességük rejtőzködésre, hangulat-kifejezésre és egyedek közti kommunikációra szolgál.

Legyen hosszú életű és gyönyörű a tulipánod!
Sokaknak gondot okoz még mindig az, hogy a tulipán hosszú életű legyen, éppen ezért szakértőnket megkértük arra, hogy mondjon el pár remek tippet, amik segítenek mindenkinek...

Ideje vetni a zöldborsót!
Mennyire változnak a zöldségfogyasztási szokások! Egy emberöltővel ezelőtt az én falumban a mai friss zöldségek közül csak a zöldbab, a fejes káposzta, az uborka, a paprika járta.

A zsírégető articsóka
Sokan – főként a gyerekek – azt gondolják, hogy az articsóka valamilyen madár. Nos, egy olyan növényről van szó, amely az egyik legcsodálatosabb zsírégető és...

A méz sok panaszra gyógyír!
A méz az egyik természetben található “gyógyszer”, amely nagyon értékes vitaminokat tartalmaz és a gyulladásokkal, fertőzésekkel szemben is hatékony! Hogy mi mindenre...

13 trükk a tökéletes kertért!
A kertünk gyakran a szemünk és büszkeségünk fénye, amire jól esik ránézni, és kikapcsolódást nyújt dolgozni benne. Nem árt viszont, ha tudunk néhány olyan egyszerű...

21 érdekesség, amit eddig biztosan nem tudtál a nyuszikról!
A nyuszikat mindenki szereti, hiszen édes kis szőrgombócokról beszélünk. A cicák és kutyák mellett már ők is nagyon népszerű házi kedvencek lettek a családoknál. Az...

A klímaváltozás hatással van az alma ízére
Egy japán tanulmány szerint a globális felmelegedés következtében az almák íze édesebbé, állaguk viszont „lisztesebbé” válik.