Anyagcseréjük nincs, önmagukban növekedni és szaporodni nem képesek

Kiszállító és termelő kereső

vírusok

hirdetes

Sejtes szerkezettel nem rendelkező, önálló életre képtelen makromolekuláris rendszerek, melyek élőlényként csak akkor viselkednek, ha valamilyen élő sejtbe kerülnek. Méretük a ->fénymikroszkópos láthatóság alatt van, nanométeres nagyságrendűek, csak ->elektronmikroszkóppal vizsgálhatók. Legfontosabb kém. alkotórészük a ->nukleinsav és a ->fehérje, legtöbbjük más vegyületet nem is tartalmaz; de valamennyi csak egyféle nukleinsavat, ->ribonukleinsavat v. ->dezoxiribonukleinsavat hordoz. Kristályos állapotra jellemző szerkezetük is lehet, ebben a a helyzetben a legkedvezőtlenebb körülmények között is képesek fennmaradni. Anyagcseréjük nincs, önmagukban növekedni és szaporodni nem képesek. Két jól elkülöníthető életszakaszuk van: 1. A sejten kívül, fertőzőképes, nukleinsavból és az azt körülvevő fehérjeburokból álló virion, ez a ->gazdaszervezeten kívül, meghatározott szerkezetű, fertőzőképes, kristályosítható, szaporodásra nem képes vírus, amely baktériumszűrőn átszűrhető. 2. A vegetatív vírus ->genetikai kóddal rendelkező vírus, a gazdasejt nukleinsav- és fehérjeszintézisét átalakítja, saját anyagainak szintézisét végzi a sejtben, ezzeal a gazdasejtben több száz új vírusrészecskét hoz létre, ezek ált. a gazdasejt ->lízisével jutnak ki. Valamennyi obligát parazita. Szerkezetére a virion vizsgálatával derült fény; a virion közepén erősen felcsavarodott alakban van a nukleinsav, ezt egy globuláris fehérjealegységekből álló burok veszi körül; a gerincesekben előf. v.-at gyakran egy lepelszerű képződmény is körülveszi, ez fehérjéből és lipidekből áll. A gazdasejt alapján megkülönböztethetők növényi, állati, labor v., ez utóbbiak a ->bakteriofágok. A v.-az 1982-ben fedezte fel D.J. Ivanovszkij, beteg növények nedvét baktériumszűrőn átszűrve, a szűrlettel az egészséges növényeket fertőzni lehetett, késöbb W.M. Stanley a dohány-mozaikvírust kém.-lag tiszta, kristályos állapotban előállította. A v. további vizsgálatát az elektronmikroszkóp bevezetése és elterjedése tette lehetővé. Rendszerezésük még napjainkban sem megoldott, a nukleinsav-komponensük alapján DNS-v.-at és RNS-v.-at lehet megkülönböztetni; használják a gazdaszervezet szerinti felosztásukat is, ezen kategóriákon belül számos kisebb csoportba sorolhatók.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Használd fel az almahéjat

A héja a legértékesebb – Ne dobd ki te se, inkább használd fel!

Az alma a legismertebb gyümölcsök közé tartozik az egész világon, a héját viszont csak nagyon kevesen szeretik. Ez hatalmas hiba, mivel az almahéj az egyik legértékesebb, legjobb...

Neveljünk sövényt fagyalból

A legtökéletesebb sövénynövény - A fagyal ültetése, gondozása, metszése

Ennek a növénynek ott van a helye mindenkinek a kertjében, mostani cikkemben bemutatom nektek a fagyalt, ami tényleg a kertek egyik legtökéletesebb sövénynövénye, tartsatok velem,...

Tudj meg mindent az őszirózsáról

A hidegebb évszak üde színfoltja – Az őszirózsa

Sajnos nagyon csekély az ősszel virágzó növények száma, ennek (is) köszönhető az őszirózsa osztatlan sikere és népszerűsége. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek erről...

A fokföldi ibolya gondozása

Virágozzon egész évben a fokföldi ibolya – Tippek/trükkök szakértőktől

A fokföldi ibolya szinte minden egyes lakásban megtalálható, ez nem véletlen, mivel nagyon szép, virágai pedig egész évben díszítenek – de csak akkor, ha tudjuk, hogyan kell...

Nem ehető a halloween-i tök

Véletlenül se edd meg – Mérgező a halloweeni tök belseje!

Még a NÉBIH (ide kattintva olvashatő a közlemény) is felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető. Ráadásul...

A tartósítás legjobb módja – Készítsünk húsbefőttet!

Furcsa, de szuper módszer – Így készül a húsbefőtt!

Sokan furcsán néznek rám, amiért azt mondom, hogy ez a módszer nagyon szuper, pedig tényleg az! Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a húsbefőttről, tartsatok velem és...

Készítsünk naspolyasajtot

A legízletesebb téli csemege – Készítsünk naspolyasajtot!

Bevallom, sokáig én sem szerettem a naspolyát, ennek az okát meg sem tudom mondani. Szerencsére egyik ismerősöm addig-addig erősködött, hogy kóstoljam meg az ő naspolyáját,...

Igyunk gyógyteákat

Vedd fel a harcot a betegségekkel - Gyógyteák a téli hónapokra

Az őszi/téli időszakokban nagy szüksége van szervezetünknek a támogatásra, mivel nagyon sok veszély fenyegeti. Mostani cikkemben olyan gyógyteákat mutatok nektek, amik segítenek...

Banánhéj felhasználása a kertben

Banánhéj felhasználása a kertben

Szinte mindent fel tudunk használni, amit a háztartásban megtalálhatunk, még a különféle élelmiszereket is! A most következő cikkben szakértőnk azt mutatja meg nektek, hogyan...

Minden a viaszvirágról

Viaszvirág – Megérintve megdöbbentő, mert tényleg valódi!

Létezik egy virág, ami teljesen úgy néz ki, mintha porcelánból lenne, nekem hihetetlenül tetszik, remélem, hogy nektek is elnyeri a tetszéseteket! Nézzük, mit kell tudni a...

Használd fel te is a kókuszháncsot

Csodákra képes, mégsem ismeri senki – A kókuszháncs felhasználása

Hihetetlen, mennyire sokoldalú, mégsem ismeri szinte senki, mostani cikkemben elmondok nektek mindent a kókuszháncsról, valamint a kókuszháncs felhasználásáról, érdemes most is...

Használjuk fel a faleveleket!

Ne égesd el, ne dobd ki! - Használd fel az őszi faleveleket!

Nem kell kidobnunk a lehullott a faleveleket, sőt, nagy hibát követünk el, ha ezt tesszük, de akkor is, hogyha elégetjük! Mostani cikkünkben megmutatjuk, hogyan lehet felhasználni...