notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Le a kalappal a munkásságuk előtt – Ismerjétek meg a Mályi Madármentő Állomást!

Hirdetés

Hétköznapi hősök – Interjú Lehoczky Krisztiánnal, a Mályi Madármentő Állomás vezetőjével

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A Mályi Madármentő Állomás bemutatása

Az emberi kegyetlenség/tudatlanság vagy véletlen balesetek okoznak több problémát a madarak esetében? Gyakran kerülnek bajba madarak? 

Sajnos van olyan, hogy az emberi kegyetlenség okozza a problémát. Volt olyanra példa, hogy a fehér gólyát a fészkében hasba lőtték, először észre sem vették, csak jelentették, hogy nem tud repülni a madár. Mire kiderült a haslövés ténye, addigra már késő volt, az állat elpusztult. Olyan is van sajnos, hogy mérgezés, direkt vagy indirekt módon, de itt a direkt mérgezést emelném ki, mint emberi kegyetlenség. Ha a vadászok ki akarják írtani egy vadászterületről mondjuk a sast, akkor kitesznek mérgezett csalit, amit a madár megeszik és ott a helyszínen elpusztul.

 

Tudatlanság is szóba kerül, volt olyan, hogy a gazda tyúkjait vitte a róka, ezt észre véve az öregúr megkereste a tsz-ből kimentett mérget, amiről úgy gondolta, hogy megoldást nyújt. Kitette a pucolt csirkefejet a határba, természetesen a méreggel együtt, abba viszont nem gondol bele, hogy ott minden élőlény elpusztul, ami csak beleszagol a méregbe. A méreg ráadásul elindít egy láncreakciót is: odamegy a róka, beleeszik, elpusztul ott helyben. Jön egy varjú, az nem a csirkefejből fog enni, hanem a rókából, kis idő múlva az is elpusztul. Jön a természetvédelmi őr, megfogja csupasz kézzel a rókát vagy a varjút, és ő is meghal.

Hirdetés

 

Általában a balesetek 99 százaléka emberi behatásnak köszönhető, nagyon ritka az olyan eset, hogy repül egy madár az erdőben, és nekirepül a fának. Az sokkal gyakoribb, hogy agyonüti az áram, elgázolják, nekirepül az ablaknak, üvegfelületnek. Ez inkább az újonnan felhúzott bevásárlóközpontok esetében szokott problémát jelenteni, amikor egy fás rész helyére húzzák fel a plázát, és nem veszik figyelembe a madarak vonulási irányát – minden madár repül neki az ablak üvegének, mivel nem tudják értelmezni a visszatükröződés miatt az épületet. Ha szeretnétek támogatni a Mályi Madármentő Állomást, akkor kattintsatok a képre: 

Naponta hozzánk 5-20 madár érkezik, ez a szám függ attól, hogy milyen időjárás van – esős, nyálkás időben nem találnak annyi bajbajutott madarat, mivel mindenki otthon ül, ha szép kirándulóidő van, akkor öt percenként csörög a telefon.  

Hirdetés

 

Mennyire nehéz egy-egy mentés? 

A nehézséget mentése válogatja, volt már olyan, hogy puszta kézzel kellett megfogni egy fehér gólyát az autópálya mellett, olyan szárnytörése volt, amivel azért még tudott repülni. Nagyon kellett figyelni arra, hogy ki ne repüljön az autópályára, mert azzal veszélyeztettük volna a gólya életét, de még azok is bajba kerültek volna, akik elütik az állatot. Vannak olyan helyek is, ahova nem tudunk eljutni – fa tetején, épület oldalán, beesve egy kéménybe -, ezek nagyon megnehezítik a feladatunkat. 

 

Foglalkoznak más állatokkal is? 

Természetesen nemcsak madarakkal foglalkozunk, hanem emlősökkel is. Már a logónk tervezése idején szóba kerültek más állatok, ezért került a logóra egy nyuszi és egy süni. Érkeznek szép számmal bajba került denevérek, nyulak, sünök, őzek, vaddisznók, kis emlősök. Kutyával, macskával nem foglalkozunk, mivel mi vadállatokat mentünk, főként vadmadarakat. Nézzük, mit tehet egy átlagember, ha bajba jutott madárral találkozik, a következő oldalon erről lesz szó! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-02-12

Állatkínzás vagy sem? Ezért van lyuk a tehenek oldalán

Lyuk kerül a tehenek oldalára, ez pedig rengeteg vitának képezi a tárgyát. Nézzük, miért van lyuk a tehenek oldalán, és mennyire előnyös ez. Valóban állatkínzás lenne?

2020-02-25

Nagyon veszélyes afrikai kullancs jelent meg – Durva betegségeket terjeszt!

Korábban még soha nem találkoztak ezzel az afrikai kullanccsal Magyarországon. Mostani cikkemben mindent megtudhattok erről a veszélyes kullancsfajtáról!

2020-02-18

Kód a tojásokon - Melyik mit jelent? Erre kell odafigyelni!

Kódok a tojásokon - a most következő cikkből minden kiderül, melyik kód milyen jelentéssel bír, mire érdemes odafigyelni tojás vásárlásnál, ajánlom mindenkinek.

2020-01-21

Megdöbbentő képsorok – Ez a sorsuk a kóborkutyáknak!

Sajnos nagyon sok kóbor kutya él a világon, és eszméletlen, hogy milyen körülmények között kell minden egyes nap küzdeniük azért, hogy élelemhez, és vízhez jussanak.

2020-01-24

Itt a tavasz? – Megérkeztek az első gólyák!

Igaz, hogy még csak január van, de már most megérkeztek az első fehér gólyák a telelésükből. Nézzük, mit is jelent a fehér gólyák érkezése, és mire számíthatunk!

2020-02-18

Változnak az idők - Eltűntek a tyúkok a kertekből

A tyúkok szinte teljesen eltűntek a kertekből, pedig régen mindenhol ott voltak, nagyszüleinknél még természetes volt a tyúkok jelenléte, kapirgálása.

2020-02-20

2000 tonna betegségeket terjesztő rovar marad életben, ha nem segítünk a fecskéknek!

Hatalmas bajban vagyunk, és ha így marad, akkor még nagyobb bajban leszünk. A fecskék száma az utóbbi két évtizedben a felére esett vissza. Védjük meg együtt a fecskéket!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
662 300
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 375 382
Közösség

KH Lédi (M-18)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

szabadföldi kísérlet

célja a különböző növényi tulajdonságok és a termelési tényezők azokra gyakorolt... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 137

Átlagos értékelés: 4.7

Állatok Állatorvos