notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Le a kalappal a munkásságuk előtt – Ismerjétek meg a Mályi Madármentő Állomást!

Hirdetés

Hétköznapi hősök – Interjú Lehoczky Krisztiánnal, a Mályi Madármentő Állomás vezetőjével

Bohács Ádám
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A Mályi Madármentő Állomás bemutatása

Az emberi kegyetlenség/tudatlanság vagy véletlen balesetek okoznak több problémát a madarak esetében? Gyakran kerülnek bajba madarak? 

Sajnos van olyan, hogy az emberi kegyetlenség okozza a problémát. Volt olyanra példa, hogy a fehér gólyát a fészkében hasba lőtték, először észre sem vették, csak jelentették, hogy nem tud repülni a madár. Mire kiderült a haslövés ténye, addigra már késő volt, az állat elpusztult. Olyan is van sajnos, hogy mérgezés, direkt vagy indirekt módon, de itt a direkt mérgezést emelném ki, mint emberi kegyetlenség. Ha a vadászok ki akarják írtani egy vadászterületről mondjuk a sast, akkor kitesznek mérgezett csalit, amit a madár megeszik és ott a helyszínen elpusztul.

 

Tudatlanság is szóba kerül, volt olyan, hogy a gazda tyúkjait vitte a róka, ezt észre véve az öregúr megkereste a tsz-ből kimentett mérget, amiről úgy gondolta, hogy megoldást nyújt. Kitette a pucolt csirkefejet a határba, természetesen a méreggel együtt, abba viszont nem gondol bele, hogy ott minden élőlény elpusztul, ami csak beleszagol a méregbe. A méreg ráadásul elindít egy láncreakciót is: odamegy a róka, beleeszik, elpusztul ott helyben. Jön egy varjú, az nem a csirkefejből fog enni, hanem a rókából, kis idő múlva az is elpusztul. Jön a természetvédelmi őr, megfogja csupasz kézzel a rókát vagy a varjút, és ő is meghal.

Hirdetés

 

Általában a balesetek 99 százaléka emberi behatásnak köszönhető, nagyon ritka az olyan eset, hogy repül egy madár az erdőben, és nekirepül a fának. Az sokkal gyakoribb, hogy agyonüti az áram, elgázolják, nekirepül az ablaknak, üvegfelületnek. Ez inkább az újonnan felhúzott bevásárlóközpontok esetében szokott problémát jelenteni, amikor egy fás rész helyére húzzák fel a plázát, és nem veszik figyelembe a madarak vonulási irányát – minden madár repül neki az ablak üvegének, mivel nem tudják értelmezni a visszatükröződés miatt az épületet. Ha szeretnétek támogatni a Mályi Madármentő Állomást, akkor kattintsatok a képre: 

Naponta hozzánk 5-20 madár érkezik, ez a szám függ attól, hogy milyen időjárás van – esős, nyálkás időben nem találnak annyi bajbajutott madarat, mivel mindenki otthon ül, ha szép kirándulóidő van, akkor öt percenként csörög a telefon.  

Hirdetés

 

Mennyire nehéz egy-egy mentés? 

A nehézséget mentése válogatja, volt már olyan, hogy puszta kézzel kellett megfogni egy fehér gólyát az autópálya mellett, olyan szárnytörése volt, amivel azért még tudott repülni. Nagyon kellett figyelni arra, hogy ki ne repüljön az autópályára, mert azzal veszélyeztettük volna a gólya életét, de még azok is bajba kerültek volna, akik elütik az állatot. Vannak olyan helyek is, ahova nem tudunk eljutni – fa tetején, épület oldalán, beesve egy kéménybe -, ezek nagyon megnehezítik a feladatunkat. 

 

Foglalkoznak más állatokkal is? 

Természetesen nemcsak madarakkal foglalkozunk, hanem emlősökkel is. Már a logónk tervezése idején szóba kerültek más állatok, ezért került a logóra egy nyuszi és egy süni. Érkeznek szép számmal bajba került denevérek, nyulak, sünök, őzek, vaddisznók, kis emlősök. Kutyával, macskával nem foglalkozunk, mivel mi vadállatokat mentünk, főként vadmadarakat. Nézzük, mit tehet egy átlagember, ha bajba jutott madárral találkozik, a következő oldalon erről lesz szó! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-08-12

Magadat véded, közben mindent pusztítasz – A naptej rejtett árnyoldalai…

A naptejnek számtalan káros hatása van, mostani cikkemben elmondom nektek, miért nem lenne szabad senkinek sem naptejet használnia! Minden a naptejről!

2019-08-22

Az autók rémálma, támad a nyest – Így védekezhetsz ellene!

A nyestek rengeteg kárt képesek okozni, tönkreteszik az autók szigetelését, megrágják a kábeleket, de még a padlásra is képesek beköltözni, nézzük, hogyan védekezhetünk a nyestek ellen!

2019-08-22

A holland titok – Az első ország, ahol nincs egyetlen kóbor kutya sem!

Hollandiában már sikerült megoldani egy hatalmas problémát, ami pedig nem más, mint a kóbor kutyák kérdése. Nézzük, miért nincs Hollandiában kóbor kutya.

2019-08-07

37 népszerű növény, amik veszélyt jelentenek a kutyákra

37 nagyon népszerű, és egyben nagyon veszélyes növényt mutatok most be nektek. Ezek a növények halálos fenyegetést jelentenek a kutyákra nézve, vigyázzatok velük!

2019-08-07

A legolcsóbb, legjobb tápok, amiktől szárnyra kapnak tyúkjaid!

Nagyon olcsó, mégis eszméletlenül egészéges alternatívákat hoztam most nektek, nézzétek meg, melyek azok a tápok, amikkel érdemes etetned a tyúkjaidat!

2019-09-06

Két kártékony csigafaj túrhatja ki az őshonos éticsigát – A lakosság segítségét kérik!

Kártékony csigafajok szoríthatják ki Magyarországról az egész Európában őshonos éticsigát. Mostani cikkemben bemutatom nektek ezt a két új csigafajt, érdemes megismerni őket!

2019-09-11

Egyre több helyen találkozhatunk a nem rég megjelent új csótányfajjal

Egy nem olyan régen megjelent csótányfaj keserítheti meg az életünket, ha hagyjuk, hogy elszaporodjon még jobban, most mindent megtudhattok a kertvárosi erdeicsótányról!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
300 762
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 895 497
Közösség

ló mellkasalakulása

lovon a mellkas térfogata és a benne foglalt szervek fejlettsége csak hozzávetőlegesen... Tovább

nyári seb

lovak bőrében (a végtagok alsó részén, a nyakon) kialakuló kifekélyesedő, vérző... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 137

Átlagos értékelés: 4.7

Állatok Állatorvos