madárfióka a földön; fióka a földön; fiókát találtam

Madárfiókát találtam a földön! – ezeket tedd és ne tedd

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Mivel a legtöbb madár fészkelési időszaka a tavasz és a nyár, most hamarosan itt az ideje, hogy a fiókák és a fiatal madarak úgymond kitárják a szárnyaikat. Egy madárfióka megtalálása ott, ahova nem éppen való – a földön – nagyon aggasztó és zavaró lehet. Mit kéne tenned? Vedd fel és próbálj segíteni, vagy hagyd ott, ahol találtad? Ha megérintesz egy madárfiókát, az anyja elutasítja? Itt minden válaszod megtalálhatod!

Madárfióka a földön

A madárfióka korának meghatározása

Amikor rábukkan egy kismadárra a fészkéből, fontos először meghatározni, hogy a madár milyen idős.

Az a fióka, amely nemrég kelt ki a tojásból, inkább egy újszülöttre hasonlít: nincs tolluk, és csukva van a szemük. Általában, ha egy ilyen fióka a földön van, akkor valószínű, hogy az időjárás vagy más fészekzavar miatt esett ki a fészekből. Ha egy ilyen fiókát találsz a földön, segítségre van szüksége, mert képtelen egyedül maradni, és segítség nélkül valószínűleg meghal.

Madárfiókát találtam a földön

Az ennél idősebb fiókák általában körülbelül három napos és kéthetes között vannak, és gyakran van néhány kihajtott tolluk. Ha egy ilye fiókát találsz a földön, akkor segítségre lesz szüksége, mint a frissen kikelő fiókáknak, hiszen érzékenyek az időjárásra, a ragadozókra és az alultápláltságra.

A fiatal madárnak, amely idősebb a fiókáknál (általában körülbelül két hetes vagy több) nyitott szeme van, és már elkezdték kifejlődni a tollai. Még mindig tanulnak repülni, és gyakran a földön ugrálnak és repülnek egy sikertelen repülési kísérlet után. Ha egy ilyen fiatal madárt találsz a földön, akkor valószínűleg ott a helye, ahol van – mentés nem szükséges! 

Hogyan segítsünk egy földön talált madárfiókának?

Ha a földön kikelt vagy fészkelő fiókával találkozol, keress egy fészket a környéken; valószínűleg néhány méteren belül ott van. Ezután kövesse az alábbi lépéseket:

1.    Vegyél fel kesztyűt (vagy ha nincs kesztyűd, moss kezet).
2.    Óvatosan vedd fel a madárfiókát, és helyezd vissza a fészekbe.

MEGJEGYZÉS: Ha a fészek megsérült, vagy túl magas ahhoz, hogy elérd, helyezd a madarat egy szőtt kosárba és akaszd fel egy alacsony ágra. A kosár úgy néz ki a madarak számára, mint egy természetes fészek, és a szövésnek köszönhetően az esővíz átfolyik rajta, és megakadályozza, hogy a baba madár megfulladjon.

•    Távolról figyeld, hogy a szülő visszajön-e a fészekbe. Ez eltarthat néhány óráig, ezért, ha nem tudsz maradni, próbálj meg visszajönni még aznap, hogy ellenőrizd.

Ha a szülőmadár nem tér vissza a fészekbe, vagy nem találja a fészket:

1.    Kesztyűs vagy tiszta kézzel helyezd a madarat egy puha ruhával kibélelt dobozba (pl. cipősdobozba). Használhatsz papírtörlőt, babatakarót, ruhadarabot stb.
2.    Ha van fűtőbetéted, állítsd a legalacsonyabb fokozatra, és helyezd a puha ágynemű alá, hogy melegen tartsa a madárfiókát. A melegvizes palack is jól működik.
3.    Helyezd a dobozt a madárfiókával sötét, csendes helyre, távol az emberektől és háziállatoktól.
4.    Ne adj a madárnak eleséget vagy vizet.
5.    Lépj kapcsolatba madármentő egyesülettel a további ellátás megszervezése érdekében.

A madár sérült vagy beteg?

Függetlenül attól, hogy a földön talált kismadár fióka-e vagy sem, meg kell figyelni a betegség vagy sérülés árulkodó jeleit is, amelyek a következők lehetnek:

•    Piszkos, matt vagy hiányzó tollak
•    Bolyhos tollak
•    Látható sérülések, például vágások vagy sebek
•    Duzzadt és/vagy homályos szemek
•    Lelógó szárnyak
•    Sántítás vagy imbolygás
•    Döntött fej
•    Mozdulatlanság, csend
•    Repülési képtelenség (a fiókáknál idősebb madarak esetében)
•    Nehéz légzés; püfölve vagy lihegve

Hogyan segíthetünk egy beteg vagy sérült madárnak?

1.    Kesztyűben vagy tiszta kézzel óvatosan vedd fel a madarat, és helyezd egy fedett dobozba, amelyen vannak léglyukak és ruhával vagy puha ágyneművel vannak ellátva.
2.    Helyezd a dobozt sötét, csendes helyre, távol az emberektől és háziállatoktól.
3.    Ne adj a madárnak eleséget vagy vizet.
4.    Lépj kapcsolatba madármentő egyesülettel a további ellátás megszervezése érdekében.

Miért ne tarts fiókát vagy sérült madarat otthon és gondoskodj róla egyedül?

A madár kezdeti gondozása egy dolog, de nem szabad megpróbálni megtartani és ápolni egy madárfiókát vagy egy beteg, vagy sérült madarat. Azon a tényen kívül, hogy a madárnak nagyobb esélye van a túlélésre szakemberek felügyelete mellett, illegális a vadon élő madarak tartása. Tehát, bár dicséretes, hogy foglalkozol a madárral és megmented őt, fontos, hogy a lehető leghamarabb átadd a professzionális gondozásnak.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

irányított nevelés

az állatok fejlődését, növekedését kedvező irányban befolyásoló, a környezeti... Tovább

variáció

a biol.-ban a ->változékonyság mennyiségi és minőségi megnyilvánulása; a kifejezésre. Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok