madárfióka a földön; fióka a földön; fiókát találtam

hirdetes

Madárfiókát találtam a földön! – ezeket tedd és ne tedd

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Mivel a legtöbb madár fészkelési időszaka a tavasz és a nyár, most hamarosan itt az ideje, hogy a fiókák és a fiatal madarak úgymond kitárják a szárnyaikat. Egy madárfióka megtalálása ott, ahova nem éppen való – a földön – nagyon aggasztó és zavaró lehet. Mit kéne tenned? Vedd fel és próbálj segíteni, vagy hagyd ott, ahol találtad? Ha megérintesz egy madárfiókát, az anyja elutasítja? Itt minden válaszod megtalálhatod!

Madárfióka a földön

A madárfióka korának meghatározása

Amikor rábukkan egy kismadárra a fészkéből, fontos először meghatározni, hogy a madár milyen idős.

Az a fióka, amely nemrég kelt ki a tojásból, inkább egy újszülöttre hasonlít: nincs tolluk, és csukva van a szemük. Általában, ha egy ilyen fióka a földön van, akkor valószínű, hogy az időjárás vagy más fészekzavar miatt esett ki a fészekből. Ha egy ilyen fiókát találsz a földön, segítségre van szüksége, mert képtelen egyedül maradni, és segítség nélkül valószínűleg meghal.

Az ennél idősebb fiókák általában körülbelül három napos és kéthetes között vannak, és gyakran van néhány kihajtott tolluk. Ha egy ilye fiókát találsz a földön, akkor segítségre lesz szüksége, mint a frissen kikelő fiókáknak, hiszen érzékenyek az időjárásra, a ragadozókra és az alultápláltságra.
A fiatal madárnak, amely idősebb a fiókáknál (általában körülbelül két hetes vagy több) nyitott szeme van, és már elkezdték kifejlődni a tollai. Még mindig tanulnak repülni, és gyakran a földön ugrálnak és repülnek egy sikertelen repülési kísérlet után. Ha egy ilyen fiatal madárt találsz a földön, akkor valószínűleg ott a helye, ahol van – mentés nem szükséges! 

Hogyan segítsünk egy földön talált madárfiókának?

Ha a földön kikelt vagy fészkelő fiókával találkozol, keress egy fészket a környéken; valószínűleg néhány méteren belül ott van. Ezután kövesse az alábbi lépéseket:

1.    Vegyél fel kesztyűt (vagy ha nincs kesztyűd, moss kezet).
2.    Óvatosan vedd fel a madárfiókát, és helyezd vissza a fészekbe.

hirdetes

MEGJEGYZÉS: Ha a fészek megsérült, vagy túl magas ahhoz, hogy elérd, helyezd a madarat egy szőtt kosárba és akaszd fel egy alacsony ágra. A kosár úgy néz ki a madarak számára, mint egy természetes fészek, és a szövésnek köszönhetően az esővíz átfolyik rajta, és megakadályozza, hogy a baba madár megfulladjon.

•    Távolról figyeld, hogy a szülő visszajön-e a fészekbe. Ez eltarthat néhány óráig, ezért, ha nem tudsz maradni, próbálj meg visszajönni még aznap, hogy ellenőrizd.

Ha a szülőmadár nem tér vissza a fészekbe, vagy nem találja a fészket:

1.    Kesztyűs vagy tiszta kézzel helyezd a madarat egy puha ruhával kibélelt dobozba (pl. cipősdobozba). Használhatsz papírtörlőt, babatakarót, ruhadarabot stb.
2.    Ha van fűtőbetéted, állítsd a legalacsonyabb fokozatra, és helyezd a puha ágynemű alá, hogy melegen tartsa a madárfiókát. A melegvizes palack is jól működik.
3.    Helyezd a dobozt a madárfiókával sötét, csendes helyre, távol az emberektől és háziállatoktól.
4.    Ne adj a madárnak eleséget vagy vizet.
5.    Lépj kapcsolatba madármentő egyesülettel a további ellátás megszervezése érdekében.

A madár sérült vagy beteg?

Függetlenül attól, hogy a földön talált kismadár fióka-e vagy sem, meg kell figyelni a betegség vagy sérülés árulkodó jeleit is, amelyek a következők lehetnek:

•    Piszkos, matt vagy hiányzó tollak
•    Bolyhos tollak

hirdetes
•    Látható sérülések, például vágások vagy sebek
•    Duzzadt és/vagy homályos szemek
•    Lelógó szárnyak
•    Sántítás vagy imbolygás
•    Döntött fej
•    Mozdulatlanság, csend
•    Repülési képtelenség (a fiókáknál idősebb madarak esetében)
•    Nehéz légzés; püfölve vagy lihegve

Hogyan segíthetünk egy beteg vagy sérült madárnak?

1.    Kesztyűben vagy tiszta kézzel óvatosan vedd fel a madarat, és helyezd egy fedett dobozba, amelyen vannak léglyukak és ruhával vagy puha ágyneművel vannak ellátva.
2.    Helyezd a dobozt sötét, csendes helyre, távol az emberektől és háziállatoktól.
3.    Ne adj a madárnak eleséget vagy vizet.
4.    Lépj kapcsolatba madármentő egyesülettel a további ellátás megszervezése érdekében.

Miért ne tarts fiókát vagy sérült madarat otthon és gondoskodj róla egyedül?

A madár kezdeti gondozása egy dolog, de nem szabad megpróbálni megtartani és ápolni egy madárfiókát vagy egy beteg, vagy sérült madarat. Azon a tényen kívül, hogy a madárnak nagyobb esélye van a túlélésre szakemberek felügyelete mellett, illegális a vadon élő madarak tartása. Tehát, bár dicséretes, hogy foglalkozol a madárral és megmented őt, fontos, hogy a lehető leghamarabb átadd a professzionális gondozásnak.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Zalaegerszegi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal   ... Tovább

fajtaleromlás

az a folyamat, amikor az adott fajtában a gazd.-ilag értékes tulajdonságok romlanak.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok