Bendőrothadás, bendőfelfúvódás, szabad gáz okozta felfúvódás, haboserjedéses felfúvódás

Juhok gyakoribb anyagforgalmi és emésztőszervi betegségei II.

Dr. Böő István, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az előgyomortartalom baktériumos eredetű rothadását, rendellenes bomlástermékek felhalmozódását rothasztó baktériumok (E. coli, proteusok stb.) okozzák, melyek földdel szennyezett, befülledt, rothadt, fagyos takarmányokkal (szilázs, répafej, abrak, rosszul kezelt szálas) vagy szennyezett ivóvízzel a környezetből kerülnek be, de úgy is keletkezhet, hogy az acidózist vagy alkalózist követően a megváltozott pH miatt a bendőben csekély számban mindig jelen lévő rothasztó baktériumok megszaporodnak.

juh

Bendőrothadás

margin:0cm 0cm 8pt"> 

Mi okozza?

margin:0cm 0cm 8pt">Az előgyomortartalom baktériumos eredetű rothadását, rendellenes bomlástermékek felhalmozódását rothasztó baktériumok (E. coli, proteusok stb.) okozzák, melyek földdel szennyezett, befülledt, rothadt, fagyos takarmányokkal (szilázs, répafej, abrak, rosszul kezelt szálas) vagy szennyezett ivóvízzel a környezetből kerülnek be, de úgy is keletkezhet, hogy az acidózist vagy alkalózist követően a megváltozott pH miatt a bendőben csekély számban mindig jelen lévő rothasztó baktériumok megszaporodnak.

margin:0cm 0cm 8pt"> 

Mikor fordul elő?

A fenti okok érvényesülésekor.

 

Milyen tünetek vannak?

 

Általános tünetek: elesettség, tompultság, láz, szapora érverés és légzés, vérkeringési zavarok, kipirult kö

Emésztőrendszeri tünetek: étvágytalanság, súlyos bendőrenyheség, ismétlődő felfúvódás, híg, bűzös bélsár. A bendőtartalom sötétbarna, vízszerű, bűzös, habos, egyes egyedeken hasmenés, ízületgyulladás, ekcéma, rángógörcsök, majd teljes bénulás.mónia-szagú.

 

 

Bendőfelfúvódás

Gyomor-szájadékokon át az oltógyomorba, onnan a belekbe jut, de ha a távozás bármely okból akadályozott (anatómiai, élettani), felhalmozódnak.

Bendőfelfúvódáskor a bendőgázok termelődésének és távozásának egyensúlya felborul, a gázok kitöltik az előgyomrok, főként a bendő üregét.

Az elsődleges felfúvódás lehet:

 

Szabad gáz okozta egyszerű felfúvódás;

Elsődleges felfúvódás:

Haboserjedéses felfúvódás;

Előgyomor-emésztés más biokémiai zavarai okozta felfúvódás.

A lefolyás időtartama alapján a bendőfelfúvódás lehet:

 

Másodlagos felfúvódás: az átlagos mennyiségben képződött gázok valamely mechanikai akadály vagy más betegség okozta bendőrenyheség miatt nem tudnak élettani úton távozni a szervezetből.heveny(az elsődleges felfúvódások legtöbbje gyors lefolyású, a másodlagosaké lehet heveny, vagyis gyors, de lehet idült, vagyis lassú is).

Itt a két leggyakoribb, ugyanakkor legveszélyesebb formával:

 

Szabad gáz okozta felfúvódás

Mi okozza?

szabad gáz okozta egyszerű felfúvódással és a habos-erjedéses felfúvódással foglalkozunk.

A gázok a bendőtartalom fölött, a bendő felső, kupolaszerű részében, a bendőtartalomtól elkülönülve gyűlnek össze:

Száraz takarmány gyors erjedésre hajlamos zöldtakarmányra való hirtelen, átmenet nélküli áttérése (pl. téli időszak után tavaszi legeltetéskor);

Nagy mennyiségű zöldtakarmány mohó evése;

Túl finomra őrölt abraktakarmány;

 

Bendőacidózis;

Mikor fordul elő?

A fenti okok érvényesülésekor. Juhokban gyakoribb és a gyengébb bendőizomzat miatt súlyosabb kimenetelű szokott lenni, mint szarvasmarhákban.

Előgyomormozgások és a böfögés bármely gátlása (anatómiai, reflexes, a bendőizomzat megnyúlik, a bendő kitágul, ez gátolja a simaizomzat összehúzódását, vagyis a bendő motorikáját, emellett a nagy bendőbeli nyomás miatt sokkal több gáz kerül a vérbe, ez acidózist okoz, ami szintén akadályozza a normális bendőmozgást).

 

Milyen tünetek vannak?

felfúvódás kialakulása lassúbb, mint a haboserjedéses felfúvódásé. A felfúvódás kezdetén a bendőmozgás és a böfögés gyakoribb, erőteljesebb, a has teltsége még mindkét oldalon szembetűnő.tt lábakkal áll, a nyálkahártyák kékesvörösek, a felületes vénák teltek, keringési zavarok lépnek fel.

 

Megelőzés, védekezés

Ez nem egészen így van!

Annak eldöntése, hogy önálló bántalomról vagy valamely be

tegség kísérőjelenségéről van-e szó, szakember feladata, bár igaz, hogy az előzmények ismeretében legtöbbször egyértelmű a helyzet (pl. a legelőn történő tömeges felfúvódáskor). Mégis, azt előre jelezni, hogy a felfúvódás mennyi idő alatt milyen következményekkel járhat, sohasem lehet! Nemegyszer előfordult már, hogy a „menetredszerűen” kissé felfúvódott anya állapotát „házi módszerekkel” sikerült rendezni, mígnem egyszer pár perc alatt úgy felfúvódott, hogy már a trokározás sem segített.

 

Alapszabály tehát:

Az, hogy a felfúvódást annak észlelésekor a lehető legrövidebb időn belül jelezzük állatorvosnak! A következő tanácsok a megelőzésre és azokra az esetekre vonatkoznak, amikor bármely okból az állatorvosi beavatkozás késhet·

Okok lehetőség szerinti kiküszöbölése, különös tekintettel a takarmányozásra.

A felfúvódásra hajlamosító takarmányokat 15-20%-ban szénával vagy szalmával keverve, „rázottan” etessük!

Legeltetés előtt adjunk szénát, különösen a téli zárt tartás után fokozatosan szoktassuk hozzá juhainkat a zöldhöz!

Veszélyes a hajtatva legeltetés, mert gyors legeléskor az állatok a növények legfelső, gyenge hajtásait csipegetik le.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

géncentrum

bizonyos növényfajok feltételezett keletkezési helye, ahol azok a legnagyobb formagazdagságban... Tovább

dolgozók állománycsoportja

a vállalatnál foglalkoztatott személyek tevékenységük jellege szerinti csoportosítása. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatorvos