Bendőrothadás, bendőfelfúvódás, szabad gáz okozta felfúvódás, haboserjedéses felfúvódás

hirdetes

Juhok gyakoribb anyagforgalmi és emésztőszervi betegségei II.

Dr. Böő István
Az előgyomortartalom baktériumos eredetű rothadását, rendellenes bomlástermékek felhalmozódását rothasztó baktériumok (E. coli, proteusok stb.) okozzák, melyek földdel szennyezett, befülledt, rothadt, fagyos takarmányokkal (szilázs, répafej, abrak, rosszul kezelt szálas) vagy szennyezett ivóvízzel a környezetből kerülnek be, de úgy is keletkezhet, hogy az acidózist vagy alkalózist követően a megváltozott pH miatt a bendőben csekély számban mindig jelen lévő rothasztó baktériumok megszaporodnak.
Bendőrothadás, bendőfelfúvódás, szabad gáz okozta felfúvódás, haboserjedéses felfúvódás
 

Bendőrothadás

Mi okozza?

Az előgyomortartalom baktériumos eredetű rothadását, rendellenes bomlástermékek felhalmozódását rothasztó baktériumok (E. coli, proteusok stb.) okozzák, melyek földdel szennyezett, befülledt, rothadt, fagyos takarmányokkal (szilázs, répafej, abrak, rosszul kezelt szálas) vagy szennyezett ivóvízzel a környezetből kerülnek be, de úgy is keletkezhet, hogy az acidózist vagy alkalózist követően a megváltozott pH miatt a bendőben csekély számban mindig jelen lévő rothasztó baktériumok megszaporodnak.

Mikor fordul elő?

A fenti okok érvényesülésekor.

Milyen tünetek vannak?

Általános tünetek: elesettség, tompultság, láz, szapora érverés és légzés, vérkeringési zavarok, kipirult kö

Emésztőrendszeri tünetek: étvágytalanság, súlyos bendőrenyheség, ismétlődő felfúvódás, híg, bűzös bélsár. A bendőtartalom sötétbarna, vízszerű, bűzös, habos, am

tőhártya, egyes egyedeken hasmenés, ízületgyulladás, ekcéma, rángógörcsök, majd teljes bénulás.mónia-szagú.

Megelőzés, védekezés

jon át (rázókeverékben).

Bendőfelfúvódás

mor-szájadékokon át az oltógyomorba, onnan a belekbe jut, de ha a távozás bármely okból akadályozott (anatómiai, élettani), felhalmozódnak.

Bendőfelfúvódáskor a bendőgázok termelődésének és távozásának egyensúlya felborul, a gázok kitöltik az előgyomrok, főként a bendő üregét.

A bendőfelfúvódás

kialakulását

·

Az elsődleges felfúvódás lehet:

Szabad gáz okozta egyszerű felfúvódás;

Elsődleges felfúvódás:

Haboserjedéses felfúvódás;

Előgyomor-emésztés más biokémiai zavarai okozta felfúvódás.

·

A lefolyás időtartama alapján a bendőfelfúvódás lehet:

Másodlagos felfúvódás: az átlagos mennyiségben képződött gázok valamely mechanikai akadály vagy más betegség okozta bendőrenyheség miatt nem tudnak élettani úton távozni a szervezetből.heveny(az elsődleges felfúvódások legtöbbje gyors lefolyású, a másodlagosaké lehet heveny, vagyis gyors, de lehet idült, vagyis lassú is).

Itt a két leggyakoribb, ugyanakkor legveszélyesebb formával, a

Szabad gáz okozta felfúvódás

Mi okozza?

szabad gáz okozta egyszerű felfúvódással és a habos-erjedéses felfúvódással foglalkozunk.

A gázok a bendőtartalom fölött, a bendő felső, kupolaszerű részében, a bendőtartalomtól elkülönülve gyűlnek össze:

·

Száraz takarmány gyors erjedésre hajlamos zöldtakarmányra való hirtelen, átmenet nélküli áttérése (pl. téli időszak után tavaszi legeltetéskor);

·

Nagy mennyiségű zöldtakarmány mohó evése;

·

Túl finomra őrölt abraktakarmány;

·

Bendőacidózis;

·

Mikor fordul elő?

A fenti okok érvényesülésekor. Juhokban gyakoribb és a gyengébb bendőizomzat miatt súlyosabb kimenetelű szokott lenni, mint szarvasmarhákban.

Előgyomormozgások és a böfögés bármely gátlása (anatómiai, reflexes, a bendőizomzat megnyúlik, a bendő kitágul, ez gátolja a simaizomzat összehúzódását, vagyis a bendő motorikáját, emellett a nagy bendőbeli nyomás miatt sokkal több gáz kerül a vérbe, ez acidózist okoz, ami szintén akadályozza a normális bendőmozgást).

Milyen tünetek vannak?

felfúvódás kialakulása lassúbb, mint a haboserjedéses felfúvódásé. A felfúvódás kezdetén a bendőmozgás és a böfögés gyakoribb, erőteljesebb, a has teltsége még mindkét oldalon szembetűnő.tt lábakkal áll, a nyálkahártyák kékesvörösek, a felületes vénák teltek, keringési zavarok lépnek fel.

Megelőzés, védekezés

Ez nem egészen így van!

Annak eldöntése, hogy önálló bántalomról vagy valamely be

hirdetes
tegség kísérőjelenségéről van-e szó, szakember feladata, bár igaz, hogy az előzmények ismeretében legtöbbször egyértelmű a helyzet (pl. a legelőn történő tömeges felfúvódáskor). Mégis, azt előre jelezni, hogy a felfúvódás mennyi idő alatt milyen következményekkel járhat, sohasem lehet! Nemegyszer előfordult már, hogy a „menetredszerűen” kissé felfúvódott anya állapotát „házi módszerekkel” sikerült rendezni, mígnem egyszer pár perc alatt úgy felfúvódott, hogy már a trokározás sem segített.

Alapszabály tehát,

hogy a felfúvódást annak észlelésekor a lehető legrövidebb időn belül jelezzük állatorvosnak! A következő tanácsok a megelőzésre és azokra az esetekre vonatkoznak, amikor bármely okból az állatorvosi beavatkozás késhet.

·

Okok lehetőség szerinti kiküszöbölése, különös tekintettel a takarmányozásra.

·

A felfúvódásra hajlamosító takarmányokat 15-20%-ban szénával vagy szalmával keverve, „rázottan” etessük!

·

Legeltetés előtt adjunk szénát, különösen a téli zárt tartás után fokozatosan szoktassuk hozzá juhainkat a zöldhöz!

·

Veszélyes a hajtatva legeltetés, mert gyors legeléskor az állatok a növények legfelső, gyenge hajtásait csipegetik le.

·

Előnyös a szakaszos legeltetés.

·

Dércsípte füvet vagy meleg esők után dúsan nőtt füvet ne legeltessünk!

·

A felfúvódott állat testét helyezzük magasabbra (30-40 cm magas dobogóra) és a bendőtájékot hidegvizes szalmacsutakkal erőteljes mozdulatokkal masszírozzuk!

·

Jó módszer, ha az állatot háttal magunk elé állítjuk, és hasát a térdeink közé fogva próbáljuk a gázt a bendőből kiszorítani.

·

Gázos felfúvódásnál a gáz szondán keresztül kiürül (habosnál nem).

·

Végveszély esetén szúrcsapolás (trokározás): vékony, kis átmérőjű trokárral, a beszúrás helye az utolsó borda és a külső csípőszögletet összekötő egyenes felezőpontja (egyszerűbben: a bal horpasztájék legkiemelkedőbb pontján úgy szúrunk be, hogy a szúrás iránya a jobb könyök felé tartson). A szúrcsap hüvelyét a gáz távozása alatt a sebben kell tartani, a bőrsebet sebolajjal vagy spray formájában kapható „folyékony kötszerrel” zárjuk.

Haboserjedéses felfúvódás

Gyakoribb, tömegesebb, gyorsabb lefolyású, nehezebben kezelhető, mint a szabad gázos felfúvódás. Itt a gázbuborékok nem különülnek el a gyomortartalomtól, hanem azzal összekeveredve habot képeznek.

·

Friss, virágzás előtti, nedvdús, buja, zölden etetett pillangósok nagy mennyiségben vagy átmenet nélküli etetése;

·

„Tilosban” legelés;

·

Nagy fehérje-koncentrációjú takarmányok (a bendő Ph-változása kedvez a habképződésnek);

·

Hideg (dércsípte, fagyos) zöld etetése, hideg ivóvíz kedveznek a képződött hab szilárdságának;

·

Mikor fordul elő ?

A fenti okok érvényesülésekor, főleg kora tavasszal (friss zöld), késő ősszel (tarlók legeltetése, rossz takarmányminőség), száraz nyarat követő csapadékos időben gyakoribb.

Igen finomra őrölt takarmányok (lucernaliszt, abrak) csak gyenge nyálelválasztást váltanak ki, ezáltal elmarad a nyál hígító hatása, erősebb lesz a habképződés.

Milyen tünetek vannak?

őmozgások, böfögések kezdetben a megszokottnál is erőteljesebbek, gyakoribbak. A bal horpasz kevésbé feltűnően emelkedik ki, a hasfalon hallgatózva a gázbuborékok helyváltozásával összefüggő pattogást, sercegést, „sistergést” észlelünk.
hirdetes

Szondázással gáz nem vagy csak kevéssé távozik, a szonda kihúzásakor annak üregében jellegzetes, habos tartalom van.

Megelőzés, gyógykezelés

yek, ezek hiányában „házi” szerek:

o

2-2 dl tömény alkohol, étolaj vagy praffinolaj és víz egyenlő arányú keveréke.

o

3 dl tej vagy mészvíz , esetleg növényi olaj.

o

2-3 evőkanál olvasztott sertészsír.

A habromboló szereket lassan, óvatosan, szondán át vagy hoss

Életveszély esetén a trokározás kevéssé eredményes, mert a felhabzott bendőtartalom nem távozik el, legfeljebb azért jöhet szóba, hogy a habromboló anyagokat a trokáron keresztül juttatjuk be a bendőbe.

Megelőzésül ma már ismeretesek olyan módszerek is, hogy a pillangós virágú legelőket növényi olajjal permetezik, a „veszélyes” takarmányokhoz szintetikus, szemcsézett anyagokat kevernek, a bendőbe kapszulákat juttatnak, melyek hatóanyaga lassan, több hét alatt diffundál ki.

zú nyakú üvegből nyeletjük le (tartós, idült felfúvódáskor adhatunk több napon át 10-20 gramm orvosi szenet vagy szénsavas meszet).

Hasonló a szabad gázos felfúvódásnál leírtakkal, de itt ún. habrombolókat kell adagolni! Ezek között vannak különböző gyári készítmén

A tünetek a gázos felfúvódáséhoz hasonlók, de gyorsabban alakulnak ki és súlyosabbak. Itt a bend

Mi okozza?

Sok gazda, juhász szerint a felfúvódás nem betegség, hanem állapot, melynek megszüntetése nem is állatorvosi feladat, hanem a juhász-teendőkhöz tartozik.

A gázos

Később a has asszimetriássá válik, bal oldala erősen kitágul, az állat nyugtalankodik, fejét és nyakát nyújtogatja, hátát púposítja, gyakran hasa felé néz és hasa felé rúg, farkát élénken mozgatja. A böfögés megszűnik, egyes juhok üresen rágnak, nyálzanak, nyelvüket előredugva öklendeznek. A has felső részének megkopogtatásával erős „dobos” hangot hallunk, bendőmozgások nem érzékelhetők, ezek helyett „sercegés, pattogás” hallható.

A betegség előrehaladtával, súlyosabbá válásával a légzés nehezítetté válik, kilégzéskor nyögések hallhatók, az állat tekintete ijedt, szétvete

Ha az állat még ekkor sem kap segítséget, elfekszik, nyelve kilóg, légzése igen szapora és felületes, az orrnyílások kitágultak, görcsök közepette végül megfullad.

vagy idült
a nagy mennyiségben termelődő gázokat a szervezet nem, vagy csak részben tudja eltávolítani.
tekintve lehet:

Az összetett gyomrú állatok sajátos itt nem részletezett emésztése miatt egyes takarmányok táplálóanyagaiból az átlagosnál jóval több gáz képződik. A képződött gázok mennyisége az etetett takarmányok minőségétől és a bendőben lévő mikroorganizmusok aktivitásától függ. Ezek a gázok (zömmel széndioxid és metán) böfögéskor bendőgázok, illetve bélsárürítéskor bélgázok formájában eltávoznak, kisebb részük a bendő falán keresztül felszívódik a vérbe, továbbá az előgyo

A kóroktannál felsorolt takarmányhibák kiküszöbölése. Könnyen emészthető, szénhidrátokat tartalmazó takarmány etetése. Bendőtartalom savanyítása (lásd alkalózisnál). Minél előbb széles hatósávú antibiotikumok adagolása szá

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


67/2007. (VII. 26.) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezõgazdasági termelõk számára... Tovább

PR36P85 (X 1012 K)

Kukorica Cél: szemes, siló Leírás:Hímvirágzása közepes, a kalászkapelyva alapja nem vagy... Tovább

Tovább a lexikonra