Milyen fenyőfát válasszunk Karácsonyra?

hirdetes

Milyen fenyőfát válasszunk Karácsonyra?

xy, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az örökzöldek évszázadok óta a karácsonyhoz kapcsolódnak. A változhatatlanság, az örök szeretet szimbólumai. Nem mindenki állít ma sem fenyőfát, de egy szép adventi koszorú vagy akár csupán egy kicsi, ám feldíszített fenyőág is bearanyozhatja az ünnepet. Szebbé teszi a várakozást és magát a karácsonyt is.

Karácsonyfa választás - milyen az ideális Karácsonyfa?

Karácsonyfa vásár

A vágott fenyőfáknál nagyon nagy különbségeket találunk a tűlevél hullásával kapcsolatban. Ez összefügg a fa kiszáradásával. Nagyon fontos, hogy frissen vágott fát vegyünk. Nagyon fontos a fában lévő víz megőrzése. Érdemes vizes lepedőbe csavarni a megvásárolt fát, hogy minél kevesebb vizet párologtassanak el az örökzöld tűlevelek. A fát vízbe is állíthatjuk, de tudnunk kell, hogy a kivágott fa csak nagyon kevés vizet tud már felvenni.

A lucfenyő (Picea abies) korábban egyeduralkodó volt. Gyantájának hatóanyaga reumára, rándulásokra, ficamokra és ízületi fájdalmakra egyaránt jótékony hatással van. Ágai kedveltek a virágkötészetben is, mert nagyon finom fenyőillattal ajándékoznak meg. Sajnos karácsonyfaként tűlevelei nagyon hamar lehullnak, amikor a fa száradni kezd.


Az ezüstfenyő (Picea pungens) őshazája Észak-Amerika, a Sziklás-hegység. A növényt oltással szaporítják, mert csak ekkor őrzi meg a fajta azonosan csodálatos ezüstös levélszínét. Karácsonyfaként nagyon mutatós és kedvelt, leveleit később hullajtja le, mint a lucfenyő, viszont jóval drágább.


A kaukázusi jegenyefenyő (Abies nordmanniana) nagyon divatos lett, szinte státusszimbólum. A növény neve nem Normandiára utal, így a „normann” vagy „normandiai” elnevezés nem helyes. Nevét leírójáról, Alexander Nordmann finn botanikusról kapta. Őshazája a Kaukázus. A levelek csillogó sötétzöldek, alul fehér csíkkal, megdörzsölve kellemes gyümölcsös, narancsos illatúak. Termése hengeres alakú toboztermés. Szép koronája, fényes levelei és tűleveleinek megtartása miatt az egyik divatos karácsonyfa, de meglehetősen drága.

hirdetes

Ez alapján válassz fenyőfát karácsonyra!


A duglászfenyő nevét Douglas skót botanikusról kapta, aki Kanadában fedezte fel a fajt. Tudományos neve: Pseudotsuga menziesii. Lapos tűlevelei puha tapintásúak. A levél fonákán két fehér csík található. A levelek dörzsölve narancsillatúak. A mészszegény talajt kedveli. Karácsonyfának nagyon alkalmas, mert leveleit nem hullajtja le. Ritkábban kapható.

Milyen az ideális fenyőfa karácsonyra?


A vágott fenyő mellett egyre jobban előretör a gyökérlabdás fenyő. Ennek előnye, hogy a fa él, és ha túléli az ünnepet, akkor a kertbe kiültethető. Nagyon fontos ezért, hogy valódi gyökeres fenyőt vegyünk! Ezeket a faiskolai árudákban találjuk meg nagy biztonsággal. Sajnos lélektelen emberek „álgyökeres” fákat is árusítanak, amelyek nem tudnak megeredni, mert brutálisan vágták el a gyökérzetét.

hirdetes

A fenyőnek ugyanis nincs hajszálgyökérrendszere, hanem egy gomba-gyökér kapcsolat helyettesíti a klasszikus felszívó zónát. Ha ezt a kitermelésnél megsértik, akkor a fenyő életben maradási esélye rohamosan csökken, mert ez a gomba-fenyő kapcsolat csak nagyon nehezen regenerálódik. „Zacskós” fenyőt ezért ne vegyünk! Ha a föld „lötyög” a zacskóban vagy a cserépben, jutazsákban, azt se vegyük meg! Csak a tömör földlabdás fenyővel van esélyünk a túlélésre. A gyökeres fenyő tehát élőlény! Ezért innivalóval folyamatosan el kell látni, hogy életben is maradjon, nehogy kiszáradjon!

Csak az utolsó pillanatban vigyük be a szobába, és szilveszter napja előtt vigyük ki, legalább egy fűtetlen szobába vagy a folyosóra. Olyan cserépbe állítsuk, amelynek az alján van vízkivezető lyuk. Ha nincs, akkor a túlöntözés miatt a gyökér megfulladhat, és a fenyő elpusztul. Ha fagymentes a január, akkor már a végleges helyére is kiültethetjük a kertbe. Célszerű az ültetőgödröt előre kiásni, még a fagymentes időszakban.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

elválasztás

1. (biol.) (szekréció) Különböző növényi és állati sejtek egyik életműködése, amellyel... Tovább

vagyonbiztosítás

az előre nem számítható, váratlan káresemény anyagi következményeket meghatározott... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek