A karácsonyfa kiválasztása során több tényezőt kell figyelembe vennünk. A fajválaszték egyre bővül. A szép forma mellett a tartósság is fontos. Érdemes tájékozódni kicsit, hiszen nem mindegy milyen fe

hirdetes

A karácsonyfa - Mire figyeljünk a vásárlásnál

A karácsonyfa kiválasztása során több tényezőt kell figyelembe vennünk. A fajválaszték egyre bővül. A szép forma mellett a tartósság is fontos. Érdemes tájékozódni kicsit, hiszen nem mindegy milyen fenyő kerül a nappalinkba és lesz az ünnep dísze.
A karácsonyfa - Mire figyeljünk a vásárlásnál, fenyő fajok, tippek a vásárláshoz, kiválasztás, magasság

Amennyiben vágott fát vásárolunk érdemes a fenyőt tönkjével a talajhoz ütni, és ha lehulló tűleveleket látunk, inkább válasszunk másikat. Ha egy tűlevelet meghajlítunk, és az gyorsan kirúgja magát, a fa friss, nem kell tartanunk az idő előtti lombhullástól.
Ha a tűlevél görbe marad, a fa kiszáradóban van.

A karácsonyfa tovább marad szép, illetve később hullajtja le levelét, ha törzse vízben van. Radiátortól és tűzhelytől a lehető legmesszebb helyezzük el fánkat.
Egyre több helyen kapható vagy kölcsönözhető karácsonyra gyökérlabdás fenyőfa.
Egy nagyobb fa sokkal nehezebben viseli az átültetést, mint egy kisebb méretű.


Optimális esetben az élő karácsonyfa magassága 150-180 cm. Amennyiben élő fenyő mellett döntenénk, hasznos, ha tudjuk, hogy 10 napnál hosszabb ideig nem tanácsos a fát a lakásban tartani. A megvásárolt fenyőt a kert napos részére állítsuk, és naponta öntözzük. A szobahőmérséklethez fokozatosan szoktassuk hozzá, ne vigyük be rögtön a meleg szobába. A szabadba való szoktatás ugyanígy fokozatos legyen.
A gyökeres fenyőt rendszeresen locsolni kell, amennyiben lehetséges, és nincs elektromos izzósor a fán, alkalmanként érdemes permetezni a leveleit.
Akár vágott akár földlabdás fenyőt választunk érdemes vásárlás előtt körülnézni, melyik is lenne számunkra a legideálisabb faj.

hirdetes

A tapasztalat szerint a piacokon, faiskolákban vásárolt fenyő általában nem okoz csalódást karácsonykor, a nagy bevásárlóközpontok és benzinkutak akciós - rendszerint egységáras, előre csomagolt - fái azonban óvatossággal kezelendők.


A nagyobbacska karácsonyfákról egyszerűen kiszámolhatjuk, elférnek-e a lakásban vagy sem: miután általában tudjuk, hogy saját magunkhoz képest mekkora otthonunk belmagassága: a fenyő mellé állva mérőszalag nélkül is megsaccolhatjuk, hogy megfelelő lesz-e a nappaliba vagy sem.

hirdetes

A kiválasztásnál persze nemcsak a frissesség és a kinézet számít, de természetesen sokat nyom a latba a fák árfekvése is. Az aszály miatt idén várhatóan többet kell majd fizetnünk értük, mint tavaly, a legkelendőbbnek számító lucból pedig hiányra is lehet számítani. Ahol kapható, ott 1000-1500 forintot kell fizetni méteréért, a szintén népszerű feketefenyőért pedig ezernyolcszáz forintot kérnek az árusok.
A hosszú tűlevelűek körébe tartozó fekete- és erdei fenyőt az idén méterenként 2500 forintos áron kínálják a kereskedők. Ezek a fák sokáig megőrzik leveleiket, de aránylag nehéz őket feldíszíteni, és hajlamosak összegyantázni a parkettát, szőnyeget. Fénye, formája, tartóssága, könnyű díszíthetősége miatt egyre népszerűbb a jegenyefenyő. Igaz, borsos ára miatt kevésbé kelendő, a fák méterenkénti ára ugyanis 3000 forintnál kezdődik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


maszlag (Datura)

a burgonyafélék családjába tartozó nemzetség. Nagy, fehér tölcséres pártájú gyomnövény... Tovább

kataszteri osztályozás

minőségi osztályozás, amely a termőföldet művelési ágak és minőségi osztályok alapján... Tovább

Tovább a lexikonra