kaktuszt; kaktuszt átültetése; kaktuszt ültetés

Hogyan lehet biztonságosan átültetni egy kaktuszt – tippek és trükkök

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kaktuszok kevés karbantartást igénylő szobanövények, amelyek ritkán igényelnek átültetést, de fontos, hogy megfelelően és biztonságosan ültessük újra, amikor a gyökere megkötött. Ha a gyökerek elkezdenek kinyúlni az edény alján lévő vízelvezető lyukakon keresztül, vagy a növény úgy tűnik, hogy kinőtte a helyét, ideje átültetni a kaktuszt. Mivel lassú növekedésűek, a kaktuszok általában csak 3-4 évente, gyorsabban növekvő fajták esetén 2-3 évente igényelnek átültetést.

Kaktuszt átülteltés

A kaktuszok átültetése nem annyira könnyű feladat

Sok kaktuszfajtát éles tüskék díszítenek, amelyek védelmet nyújtanak a növény számára. Ez a kaktuszok átültetését is nehéz, néha veszélyes feladattá teszi. Egy kifejlett kaktusz vagy fiatal kaktusz biztonságos újraültetésének egyik legjobb módja az összetekert törölköző vagy az összehajtott újság. Az is jó ötlet, ha befektetsz egy pár vastag kertészkesztyűbe. Kerüld az olyan kerti kesztyűket, amelyek inkább szövetből, mint vastag vászonból vagy bőrből készülnek, mivel a kaktuszok tüskéi könnyen áthatolnak a legtöbb szöveten.
A legjobb, ha a kaktuszt a tavasz elején vagy közepén ülteted át, amikor a növény az aktív növekedési időszakába lépett. Ez biztosítja, hogy a kaktusznak legyen energiája ahhoz, hogy felépüljön a kezelés után, és megszokja az új környezetet.

Amire szüksége lesz a kaktusz átültetéséhez

Berendezések / Eszközök

•    Védőkesztyű
•    Újság
•    Feltekert törölköző

Anyagok

•    Kaktusz/zamatos talaj keverék
•    Cserepes konténer

Készítsd elő szerszámaidat és kellékeidet

A kaktusz átültetéséhez szükséges eszközök a növény méretétől és tüskésségétől függenek. Például kisebb kaktuszok átültetésekor előfordulhat, hogy nincs szükség törölközőre és/vagy újságra, míg a nagyobb kaktuszok teljes védőfelszerelést igényelhetnek. Mérettől függetlenül a kaktuszok kezelésekor mindig ajánlott vastag, védőkesztyűt viselni.

Vedd ki a kaktuszt a régi edényből

Ha szükséges, tompa késsel lazítsd fel a talajt az edény szélein. Ha szükséges, a kaktuszt több réteg újságpapírba tekerheted, hogy könnyebben megragadhasd, vagy a törülközővel is megfoghatod a kaktuszt. Finoman mozgasd ki a gyökérlabdát a régi cserépből, és fektesd a kaktuszt a munkaterületre. Ha gyökerek nélküli fiatal kaktuszt ültetsz át, akkor ezt a részt egyszerűen levághatod a növényről tiszta, éles kerti ollóval. Magas kaktusz esetén a legjobb, ha megkérsz egy barátot, aki segít biztonságosan felemelni a kaktuszt, miközben mindketten vastag kesztyűt viseltek.

Lazítsd meg a gyökérlabdát és dobd el a régi talajt

Miután a kaktuszt eltávolítottuk a régi cserépből, a gyökérgolyót meg kell lazítani, és a régi talajt el kell dobni. A növény gyökerétől függően ez néha kényes folyamat lehet. Lassan haladj, és vigyázz, nehogy túl sok gyökér törj el.

Vizsgáld meg a gyökereket, és vágd le, ha szükséges

Amíg a gyökerek szabaddá válnak, jó ötlet ellenőrizni, hogy nincs-e rajta kártevő vagy egyéb betegség jelei. Vágd le az elhalt vagy beteg gyökereket , és szükség esetén alkalmazz gombaölő szert.

Tipp

Ha a kaktusz gyökerei megsérültek, hagyd a növényt levegőn száradni egy-négy napig (amíg a gyökerek teljesen megszáradnak), mielőtt átültetnéd az új tartályba.

Válaszd ki az új edényt

Ha hajlamos a túlöntözésre, válasszon agyag/terrakotta edényt a kaktusznak. Míg a kaktuszok bármilyen virágcserépben növekedhetnek , a mázatlan agyagedények segítenek felszívni a felesleges nedvességet a talajban, és megakadályozzák a túlöntözést. A választott edény típusától függetlenül ügyeljen arra, hogy az alján legyen egy vízelvezető nyílás.

Ültesd el a kaktuszt az új edénybe

Töltsd meg az új edény alját a kaktuszföld keverékével (kaktuszföldet vásárolhatsz a boltban, vagy elkészítheti saját kezűleg), ügyelve arra, hogy a kaktusz ugyanolyan mélységbe kerüljön, mint az előző tartályban volt. A törülközővel vagy újságpapírral óvatosan helyezd a kaktuszt az edénybe, és tartsd a helyén, amíg megtöltöd az edény többi részét földdel.A frissen átültetett kaktuszt ne öntözzük azonnal, mert időre van szüksége, hogy megszokja az új körülményeket. Egy hét múlva folytathatod a szokásos öntözési ütemtervet.

A kaktuszok szívósak és alkalmazkodóképesek, és a legtöbb fajta jól bírja az átültetést, amennyiben egészségesek voltak az átültetés előtt. Ügyelj arra, hogy a frissen átültetett kaktuszt visszahelyezd az eredeti helyére, hogy továbbra is ugyanolyan mennyiségű fényt és szellőzést kapjon, mint az átültetés előtt. 

Mivel a kaktuszok sivatagi növények, jelentős mennyiségű napfényre van szükségük az új növekedés támogatásához. A napos déli vagy nyugati fekvésű ablakpárkány ideális a legtöbb kaktuszfajtához. Ha olyan területen élsz, ahol meleg nyár van, akkor az egyik legjobb módja az új növekedés ösztönzésének, ha nyárra a szabadban helyezed el a kaktuszod a teljes napsütésben!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

nyersrost

a takarmány ny.-tartalma a szénhidrátoknak az a része, amely híg savval és lúggal való... Tovább

kártétel-előrejelzés

az előrejelzésnek az a formája, amely a növényvédelmi beavatkozások gazdaságosságának... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény