gyorsan megnövő fák, gyors növekedésű fák, fák amik gyorsan megnőnek

Gyorsan megnövő fák a kertedbe, amik mihamarabb árnyékot adnak

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ezek a fák pár év alatt impozáns méretűek lesznek, és kerted oázisává változnak át, ahol a család és a barátok egyaránt élvezhetik a kellemes környezetet. Mutatunk néhány olyan gyorsan megnövő fát, amelyeket érdemes fontolóra venni, ha mihamarabb szeretnél árnyékos kertet.

gyorsan megnövő fák

Gyorsan megnövő fák


Az évszakok változása során a kertünkben lévő fák nemcsak szép látványt nyújtanak, hanem árnyékukkal is hozzájárulnak a kényelmes és kellemes kertélményhez.


A kertekben lévő fák nemcsak látványos díszek, hanem kellemes árnyékot is teremthetnek a forró nyári napokon. Az árnyék nemcsak hűvös kikapcsolódást nyújt, hanem hozzájárul a kert egész évben élvezhetővé tételéhez. Ha azonban várni szeretnél éveket, hogy a fáid kiterjedt lombozatot és árnyékot teremtsenek, akkor keresgélj a gyorsan növő fák között. 

Az árnyékban ücsörögni a forró nyári napokon különösen élvezetes, és a fák hűvösítő hatása a kert egész évben élvezhető. Ha gyorsan növő fákat ültetnél a kertedbe, amelyek minél előbb árnyékot adnak, akkor nézd meg az alábbi válogatást:

1.    Szomorúfűz (Salix alba ‘Tristis’)

Ez a különleges fa számos előnnyel rendelkezik. Évente akár 3 métert is nő, és akár 10-20 méteres magasságot is elérhet. Az árnyékában kellemes pihenést találsz, de gondoskodnod kell a megfelelő víz- és napfényellátásról.

2.    Közönséges nyír (Betula pendula)


A közönséges nyír gyorsan növekszik és akár 15 méteres magasságot is elérhet. Erősen ellenáll a hideg időjárásnak, és lombozata gyönyörű világoszöld színű, ősszel pedig élénksárga színekben pompázik.

3.    Fehér akác (Robinia pseudoacacia ‘Unifolia’)


Ez a fa alacsonyabb, körülbelül 8 méter magasra nő, de rendkívül ellenálló és szép fehér virágokat hoz tavasszal.

4.    Jegenyenyár (Populus nigra ‘Italica’)

A jegenyenyár is gyors növekedésű fa, ami akár 20-30 méter magasra is megnőhet. Lombozata keskeny és jellegzetes, bár érzékeny lehet a viharokra és kártevőkre.

5.    Kislevelű hárs (Tilia cordata)

A kislevelű hárs hazánkban is megtalálható fafaj, amely gyorsan növekszik és akár 20-25 méter magasra emelkedhet. Nyáron illatos virágokat hoz, és jól tűri a szárazságot is.

6.    Tűzvirágfa (Delonix regia)

Ez a fa leginkább a tűzpiros leveleiről ismert, és akár 15 méter magasra is megnőhet. Kiválóan alkalmas homokos vagy agyagos talajba, és évente akár 60 cm-t is nőhet.

7.    Magas kőris (Fraxinus excelsior)

A magas kőris nagy lombkoronával büszkélkedik és akár 40 méteres magasságot is elérhet. Kiválóan tűri a szárazságot és a légszennyezést, így gyakran találkozhatsz vele utak mentén.

8.    Selyemakác (Albizia julibrissin)

Ez az egzotikus fa körülbelül 10 méter magasra nő, és nyáron gyönyörű rózsaszín virágokat hoz. Bár igényes a gondozásra, a látványa minden erőfeszítést megér.


Ültess egy vagy több ilyen gyorsan növő fát a kertedbe, hogy minél hamarabb élvezhesd az árnyékuk nyújtotta kényelmet és a kert szépségét!


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-06-28

A virágoskerted mindig gyönyörű lesz, ha ezeket az egyszerű módszereket alkalmazod

Bizonyára mindenki látott már olyan virágoskertet, aminek szépségétől leesett az álla. Most egy karnyújtásnyira vagy attól, hogy ez a kert a tiéd legyen.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ditiofoszforsav-származék hatóanyagú rovarölő szerek

a szerves foszforvegyületek széles köre tartozik ebbe a csoportba (szerves foszforsavészter... Tovább

hiperparazitizmus

az a jelenség, amikor az élősködőben szintén valódi élősködő (hiperparazita) él. Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés virág virágtermesztés