Mi okozza a növény leveleinek szélének barnulását? Tudd meg Te is!

hirdetes

Mi okozza a levelek szélének barnulását? Tudd meg Te is!

SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha valami szokatlan jelenséget vélünk felfedezni növényeinken, az gyakran okot ad az aggodalomra. Ha azt látjuk, hogy növényünk leveleinek szélei vagy végei megbarnultak, akkor az lehet az első gondolatunk, hogy valamilyen betegség, vagy kártevő megtámadta szeretett növényünket. Ez azonban nem minden esetben van így.

Barnul a növény levelének széle

Mitől barnul be a növény levelének széle?


Ha egy növénynek az egész levele bebarnul, az több tucat problémát is jelezhet. Ha azonban növényünk levelének csak a szélei színeződnek, akkor viszont egyetlen probléma állhat fenn: A növényünk bizony stresszes. Bizony, jól olvasod. Ezt a stresszhelyzetet pedig nem más idézi elő, mint a vízhiány. Ezért azonban nem feltétlenül Te vagy a ludas, mutatjuk mi bújhat meg a vízhiámny hátterében!


Túl kevés csapadék


Könnyen lehet, hogy túl kevés eső esik, így a természet nem tudja elegendő csapadékkal ellátni növényünket. Ilyenkor az szükséges, hogy a növény vízellátását kézi öntözéssel egészítsük ki.


Összeszűkült gyökerek


Az is könnyen előfordulhat, hogy növényünk gyökerei összeszűkültek, így nem tudnak vízért nyúlni. Ez leginkább konténerben, vagy cserépben termesztett növényeknél fordul elő, de megeshet a talajban – különösen agyagos talajban – lévőknél is. Ilyenkor két módszerrel orvosolhatjuk a problémát. Az egyik az öntözés mennyiségének növelése, a másik pedig a növény átültetése, amely által több teret hagyunk a gyökér növekedésének.

hirdetes


A talaj nem tartja meg  a vizet


Ha homokos talajba ültettük a növényeinket, akkor könnyen előfordulhat, hogy a talaj nem tartja meg a vizet, így az még az előtt elfolyik, hogy a növény táplálkozhatna belőle. Ebben az esetben érdemes a talajt olyan szerves anyagokkal javítanunk, amelyek jobban tapadnak a vízhez, mindeközben pedig növeljük az öntözés gyakoriságát!


Sérült gyökerek

hirdetes


Ha azt a területet, ahol növényünk leledzik, elönti a víz, vagy éppen túl tömör körülötte a talaj, az gyakran okozhatja a növény gyökérzetének sérülését, károsodását. Ha a gyökerek sérülnek, akkor a gyökérrendszer is sérül, így növényünk nem tud kellő mennyiségű vizet magához venni. Ha ez a probléma áll fent, akkor érdemes kiküszöbölnünk a gyökérkárosodást okozó problémát, majd visszavágni a növényt és a gyökérrendszer helyreállásáig csökkenteni a vízszükségletet.


A talaj magas sótartalma


A levél barnulásának oka a talaj túlontúl magas sótartalma is lehet. Ha sós víz közelében élünk, akkor ez lehet az ottani talaj természetes velejárója, ezesetben azonban vajmi keveset tehetünk a probléma megoldásáért. Ha azonban ez a lehetőség nem áll fent, akkor könnyedén előfordulhat, hogy túl sok műtrágyával ajándékoztuk meg növényünk termőtalaját. Ebben az esetben érdemes csökkentenünk a műtrágya mennyiségét és néhány hét erejéig növelnünk az öntözések gyakoriságát és mennyiségét, hogy elősegítsük a só kimosását.
Bár a barna levélvégek és szélek riasztónak tűnhetnek, ahogyan fentebb is láthatjuk, ezek legtöbb esetben csak egyszerű, könnyen megoldható problémákat takarnak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-08

A teraszok, verandák legszebb éke: a függő petúnia helyes gondozása

A függő petúnia egy igazán varázslatos növény, ami könnyen termeszthető, gondozása sem okoz túl sok gondot, amennyiben odafigyelsz néhány apróságra. mutatjuk!

2023-02-06

Miért pusztul el a flamingóvirágom? Ez a leggyakoribb probléma és a megoldás!

A flamingóvirág leggyakoribb problémái lesz szó, és természetes mutatjuk a megoldást is, illetve e flamingóvirág megfelelő gondozásához is adunk tippeket.

2023-02-09

A húsvét legszebb éke: csüngő barkafűz ültetése, és gondozása- egyszerűbb, mint hinnéd

A csodás barkánál tökéletesebb növényt keresve sem lehetne találni, ami ennyire tökéletesen passzol a húsvéthoz. Hova, mikor ültess, hogyan gondozd? Mutatjuk!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-02-06

A tavasz egyik legszebb virága: ültessünk kék nőszirmot!

A kék nőszirom hazánk egyik legkedveltebb nővénye, amit akár tavasszal is elültethetünk, de érdemes betartani a megfelelő lépéseket a kék nőszirom gondozásához!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fajtaelem

a valamely —>fajtabélyeget kiváltó öröklési anyag. Tovább

kincstárjegy

olyan értékpapír, amelyet az állami költségvetés bocsát ki rövid v. középlejáratú... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem virág