Mi okozza a növény leveleinek szélének barnulását? Tudd meg Te is!

hirdetes

Mi okozza a levelek szélének barnulását? Tudd meg Te is!

SFV

Ha valami szokatlan jelenséget vélünk felfedezni növényeinken, az gyakran okot ad az aggodalomra. Ha azt látjuk, hogy növényünk leveleinek szélei vagy végei megbarnultak, akkor az lehet az első gondolatunk, hogy valamilyen betegség, vagy kártevő megtámadta szeretett növényünket. Ez azonban nem minden esetben van így.

Barnul a növény levelének széle

Mitől barnul be a növény levelének széle?


Ha egy növénynek az egész levele bebarnul, az több tucat problémát is jelezhet. Ha azonban növényünk levelének csak a szélei színeződnek, akkor viszont egyetlen probléma állhat fenn: A növényünk bizony stresszes. Bizony, jól olvasod. Ezt a stresszhelyzetet pedig nem más idézi elő, mint a vízhiány. Ezért azonban nem feltétlenül Te vagy a ludas, mutatjuk mi bújhat meg a vízhiámny hátterében!


Túl kevés csapadék


Könnyen lehet, hogy túl kevés eső esik, így a természet nem tudja elegendő csapadékkal ellátni növényünket. Ilyenkor az szükséges, hogy a növény vízellátását kézi öntözéssel egészítsük ki.


Összeszűkült gyökerek


Az is könnyen előfordulhat, hogy növényünk gyökerei összeszűkültek, így nem tudnak vízért nyúlni. Ez leginkább konténerben, vagy cserépben termesztett növényeknél fordul elő, de megeshet a talajban – különösen agyagos talajban – lévőknél is. Ilyenkor két módszerrel orvosolhatjuk a problémát. Az egyik az öntözés mennyiségének növelése, a másik pedig a növény átültetése, amely által több teret hagyunk a gyökér növekedésének.

hirdetes


A talaj nem tartja meg  a vizet


Ha homokos talajba ültettük a növényeinket, akkor könnyen előfordulhat, hogy a talaj nem tartja meg a vizet, így az még az előtt elfolyik, hogy a növény táplálkozhatna belőle. Ebben az esetben érdemes a talajt olyan szerves anyagokkal javítanunk, amelyek jobban tapadnak a vízhez, mindeközben pedig növeljük az öntözés gyakoriságát!


Sérült gyökerek

hirdetes


Ha azt a területet, ahol növényünk leledzik, elönti a víz, vagy éppen túl tömör körülötte a talaj, az gyakran okozhatja a növény gyökérzetének sérülését, károsodását. Ha a gyökerek sérülnek, akkor a gyökérrendszer is sérül, így növényünk nem tud kellő mennyiségű vizet magához venni. Ha ez a probléma áll fent, akkor érdemes kiküszöbölnünk a gyökérkárosodást okozó problémát, majd visszavágni a növényt és a gyökérrendszer helyreállásáig csökkenteni a vízszükségletet.


A talaj magas sótartalma


A levél barnulásának oka a talaj túlontúl magas sótartalma is lehet. Ha sós víz közelében élünk, akkor ez lehet az ottani talaj természetes velejárója, ezesetben azonban vajmi keveset tehetünk a probléma megoldásáért. Ha azonban ez a lehetőség nem áll fent, akkor könnyedén előfordulhat, hogy túl sok műtrágyával ajándékoztuk meg növényünk termőtalaját. Ebben az esetben érdemes csökkentenünk a műtrágya mennyiségét és néhány hét erejéig növelnünk az öntözések gyakoriságát és mennyiségét, hogy elősegítsük a só kimosását.
Bár a barna levélvégek és szélek riasztónak tűnhetnek, ahogyan fentebb is láthatjuk, ezek legtöbb esetben csak egyszerű, könnyen megoldható problémákat takarnak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

2022-06-30

Epsom só a kertben: csodákra képes!

Az epsom-só kertészeti használata igazán nem újkeletű dolog. Ez a „jól őrzött titok” sok generáció óta létezik, de vajon tényleg működik-e, és ha igen, hogyan?

2022-06-30

Cseresznyelevél-tekeredés: egy vírus, amely nem csak a cseresznyefákat érinti

Csak azért, mert a cseresznyelevél-betegségben szerepel a „cseresznye” elnevezés, még nem jelenti azt, hogy ez az egyetlen érintett növény a betegségben.

További cikkek ebben a témában


hegy- és dombvidéki vízrendezés

vízgazdálkodási tevékenység, amely magában foglalja a pangó felszíni vizek elvezetését, az... Tovább

aszó

időszakos vízfolyás mentén kialakult —>gyep, amely zápor v. hóolvadás után jut... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert Kertészet növény Növénytermesztés Növényvédelem virág virágtermesztés