Mi okozza a növény leveleinek szélének barnulását? Tudd meg Te is!

hirdetes

Mi okozza a levelek szélének barnulását? Tudd meg Te is!

SFV, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ha valami szokatlan jelenséget vélünk felfedezni növényeinken, az gyakran okot ad az aggodalomra. Ha azt látjuk, hogy növényünk leveleinek szélei vagy végei megbarnultak, akkor az lehet az első gondolatunk, hogy valamilyen betegség, vagy kártevő megtámadta szeretett növényünket. Ez azonban nem minden esetben van így.

Barnul a növény levelének széle

Mitől barnul be a növény levelének széle?


Ha egy növénynek az egész levele bebarnul, az több tucat problémát is jelezhet. Ha azonban növényünk levelének csak a szélei színeződnek, akkor viszont egyetlen probléma állhat fenn: A növényünk bizony stresszes. Bizony, jól olvasod. Ezt a stresszhelyzetet pedig nem más idézi elő, mint a vízhiány. Ezért azonban nem feltétlenül Te vagy a ludas, mutatjuk mi bújhat meg a vízhiámny hátterében!


Túl kevés csapadék


Könnyen lehet, hogy túl kevés eső esik, így a természet nem tudja elegendő csapadékkal ellátni növényünket. Ilyenkor az szükséges, hogy a növény vízellátását kézi öntözéssel egészítsük ki.


Összeszűkült gyökerek


Az is könnyen előfordulhat, hogy növényünk gyökerei összeszűkültek, így nem tudnak vízért nyúlni. Ez leginkább konténerben, vagy cserépben termesztett növényeknél fordul elő, de megeshet a talajban – különösen agyagos talajban – lévőknél is. Ilyenkor két módszerrel orvosolhatjuk a problémát. Az egyik az öntözés mennyiségének növelése, a másik pedig a növény átültetése, amely által több teret hagyunk a gyökér növekedésének.

hirdetes


A talaj nem tartja meg  a vizet


Ha homokos talajba ültettük a növényeinket, akkor könnyen előfordulhat, hogy a talaj nem tartja meg a vizet, így az még az előtt elfolyik, hogy a növény táplálkozhatna belőle. Ebben az esetben érdemes a talajt olyan szerves anyagokkal javítanunk, amelyek jobban tapadnak a vízhez, mindeközben pedig növeljük az öntözés gyakoriságát!


Sérült gyökerek

hirdetes


Ha azt a területet, ahol növényünk leledzik, elönti a víz, vagy éppen túl tömör körülötte a talaj, az gyakran okozhatja a növény gyökérzetének sérülését, károsodását. Ha a gyökerek sérülnek, akkor a gyökérrendszer is sérül, így növényünk nem tud kellő mennyiségű vizet magához venni. Ha ez a probléma áll fent, akkor érdemes kiküszöbölnünk a gyökérkárosodást okozó problémát, majd visszavágni a növényt és a gyökérrendszer helyreállásáig csökkenteni a vízszükségletet.


A talaj magas sótartalma


A levél barnulásának oka a talaj túlontúl magas sótartalma is lehet. Ha sós víz közelében élünk, akkor ez lehet az ottani talaj természetes velejárója, ezesetben azonban vajmi keveset tehetünk a probléma megoldásáért. Ha azonban ez a lehetőség nem áll fent, akkor könnyedén előfordulhat, hogy túl sok műtrágyával ajándékoztuk meg növényünk termőtalaját. Ebben az esetben érdemes csökkentenünk a műtrágya mennyiségét és néhány hét erejéig növelnünk az öntözések gyakoriságát és mennyiségét, hogy elősegítsük a só kimosását.
Bár a barna levélvégek és szélek riasztónak tűnhetnek, ahogyan fentebb is láthatjuk, ezek legtöbb esetben csak egyszerű, könnyen megoldható problémákat takarnak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

cikória (katáng, Cichorium)

a fészkesek családjába tartozó nemzetség egyik tagja az évelő, tejnedvet tartalmazó mezei... Tovább

sárgaság (ikterusz, icterus)

az —>epefesték-forgalom zavara; az epefesték (bilirubin, biliverdin) fölhalmozódik a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem virág