lapálysertés

Kiszállító és termelő kereső

lapálysertés

hirdetes

—>fajtajellegében, típusában és termelőképességében eltérő fajtákból álló fajtacsoport. A kelta-germán sertések leszármazottai, 10 elterjedési területük Ny-Európa tengerparti vidéke volt. A legtöbb ny-európai sertésfajta tőlük származik. A ma tenyésztett intenzív l.-ek a szigorú —>szelekciós munka és a tervszerű —>keresztezések eredményeképpen jöttek létre. Igen hosszú, nagy testű, lógó fülű, könnyű vállú, nagy, telt sonkájú kiváló bacont [e. békn] szolgáltató hússertések. Napi tömeggyarapodásuk, hústermelésük intenzitása és kapacitása nagy. Igényes fajták, a nagy teljesítmények kifejtéséhez jó tartási és takarmányozási feltételeket kívánnak. Különösen a takarmányok fehérjetartalma, annak minősége iránt nagy az igényük. Legismertebb fajták: a belga, a dán, a holland, a magyar, az NDK, az NSZK és a svéd l. A belga l. különleges hústermelési adottságú fajta, amit külleme is jelez. A mar, a hát, az ágyék közepesen hosszú, széles, feltűnő izmoltságú, a hát sok esetben a gerinc tövisnyúlványai fölött a középvonalban barázdált. A far nem hosszú, de széles, erőteljes izmoltsága sok esetben csapott formát okoz, ami egyrészt a rövid combok következménye. A törzs hengeres, feltűnően dongás, a lapockák terhelten izmoltak, a combok rövidek, mélyek, szélesek, terhelten izmoltak. A végtagok állását a szélesre állítottság jellemzi, mivel a combok középső felületét képező izmok túl fejlettek. A fajtának mind reprodukciós, mind hízékonysági teljesítményei messze elmaradnak a többi l.-etől, a vágási mutatók viszont páratlan teljesítőképességre vallanak. A fajta egyedei 80%-nál nagyobb arányban —>stresszérzékenyek. A dán l. a későn érő bacon-típus legjellegzetesebb képviselője. A szabványos minőséget kívánó baconelőállítás követelményeit szem előtt tartó tenyésztési tevékenység eredményeként létrejött fajta. Szaporasági teljesítmények tekintetében a fialásonként 10— 12 malac kiváló eredménynek számít. A hízékonysági eredmények mérsékelt növekedésre és jó közepes takarmányértékesítésre utalnak. A vágási minőség egyértelműen a zsírosodási hajlam csökkenését mutatja. Kedvező a hát- és hasszalonna vastagsága, az egész hasított sertésfélen belül a húsarány. Dániai adatok szerint a 90 kg-os testtömeg elérésekor átlagos hátszalonna-vastagsága 21 mm körüli értéket mutat, a hasított felekben a csontos hús 62—65%-ot tesz ki. A holland l. közepesen későn érő típus, sonkasertés előállítására, azaz konzerv és tőkehús nyerésére alkalmas hízóként vágják. Szaporasági teljesítményei közepesek, de a hízékonysági és vágási paraméterek jók. A gyak, sok esetben a keresztezési programokban végtermék-előállító apai partnerként alkalmazza az e fajtába tartozó kanokat. A magyar l. 75%-ban svéd, 12,5—12,5%-ban pedig NDK, ill holland lapály vérhányadú. Szaporasága kiváló, hízékonysági és vágási paraméterei a svéd lapályfajta hazai teljesítményével egyeznek meg, amit egyértelműen indokol nagy svéd vérhanyada. Az NDK I. eredetét tekintve közel azonos az NSZK l.-sel, jellege, teljesítményei azzal megegyezőek. Az NSZK l. a korábbi német nemesített sertésfajtából alakult ki a holland 1.-sel folytatott céltudatos fajtajavító keresztezés útján. Típusában, teljesítőképességében napjainkban már a holland l.-hez áll közel. Az utóbbi időben két típus elkülönítésére irányuló tenyésztőmunkát folytatnak, mégpedig a német 1. L és a német 1. B változatát alakítják ki, utóbbit a belga l. örökletes anyagának a beépítésével. Az előbbi típus húsformái inkább a hagyományos testfelépítést mutatjak, a B változat egyedei viszont extrém húsformákkal tűnnek ki. A svéd l. jellemző sajátossága a keselyfehér szőrzet, festőanyagmentes bőr, a viaszsárga szaruképletek. A fajtába tartozó állatok a későn érő, bacon-típust képviselik. A reprodukciós teljesítmények mind a tevékenységi, mind a malacnevelési teljesítményeket illetően kiválóak. Többször fialt kocák 10—12 malacot ellenek. A fajta egyedeinek hízékonysági és vagási paraméterei jók. A mérsékelt fehéráruarány, a jó közepes szintet jelző értékes húsrészek aránya a fajtaértéket fémjelzi. Mo-on az e fajtához tartozó kanokat a háromfajtás keresztezési rendszerben az anyai partner létrehozásában alkalmazzák, mégpedig magyar nagy fehér hússertés kocákkal való F koca előállítása céljára.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Sünbarát kert létrehozása

Alakítsunk ki sünbarát kertek - Praktikus tippek szakértőktől!

Ha kertészként sündisznóra bukkansz kertedben, akkor igazán szerencsésnek érezheted magad. Ezek az apró állatok vidáman pusztítják a csigákat és különféle rovarokat, amelyek...

A csipkebogyótea készítésének menete

Sokan elrontják – Így készíts csipkebogyóteát!

Nagyon sokan vannak, akik nem tudják, hogy készül a tökéletes csipkebogyótea, ezzel pedig azt érik el, hogy az értékes hatóanyagok elvesznek készítés közben…Cikkünkben...

Hasznos tanácsok az őszi előültetéshez

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Kertészként bizonyára te is gyakran tűnődsz el azon, hogy hogyan biztosíthatod a legjobb körülményeket növényeid számára. Azonban míg sokan csupán a csírák kihajtása után...

Fűszernövények termesztése télen

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Kevesen tudják, de léteznek olyan fűszernövények, amik a fagyos időszakokban is sikeresen termeszthetők. Mostani cikkemben hat ilyen fantasztikus fűszernövényt mutatok be nektek,...

Így készül a tökéletes paradicsomlekvár

Ínyenc finomság - Így készíts házi paradicsomlekvárt!

A lekvárkészítés a tartósítás egyik legnépszerűbb (és legízletesebb) formája, azonban sokaknak eszükbe sem juta így félretenni fel nem használt paradicsomaikat. Némi...

A dió sikeres szárításának, tárolásának titka

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

Az ősz az év talán legszínesebb időszaka, tele meleg takarókkal, forró italokkal és gyönyörű, házi készítésű díszekkel. A nyár végét azonban nem csak a hűvösebb...

Házilag készül a legjobb almalé

Így készíthetsz tartósítószer nélkül házilag almalevelet!

Ha szereted az almát és a gyümölcsleveket, akkor bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy vajon hogyan készíthetnél magadnak saját almalevet terméseidből. A folyamat...

Minden az esővízgyűjtésről

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

A víz egy mindenki számára nélkülözhetetlen eleme életünknek, legyen szó akár a növényekről, állatokról, valamint rólunk, emberekről. Természetesnek tekinthető, hogy...

Kerítés

Hogyan válassz kerítést?

A kerítés privát szférát teremt, megakadályozza, hogy idegenek lépjenek be ingatlanunkra, kívül tartja a vadállatokat, belül a házi kedvenceinket, ha szükséges szélárnyékot...

A mezei zsurló jótékony hatásai

Ismerd meg az aranyat érő gyógynövényt: A mezei zsurlót

A mezei zsurlót a magyarok már régóta használják gyógynövényként, azonban manapság már nem igazán elterjedt használata, pedig hihetetlen tulajdonságai vannak ennek a...

Poloskacsapda készítésének menete

Poloskacsapdák készítése házilag - Bevált módszerek mindenkinek!

Egyre jobban gyűlik meg a bajunk ezekkel a büdös kis rovarokkal, éppen ezért hoztam el most nektek a legjobb, leginkább bevált megoldásokat. Tartsatok velem és nézzétek meg,...

A zöld vándorpoloska bemutatása

Régen még a poloska is más volt – A zöld vándorpoloska bemutatása

Bizonyám, régebben még nem is nagyon lehetett találkozni a mostanra elképesztő módon elszaporodó ázsiai márványospoloskával, sokkal inkább láthattuk a kertekben a zöld...