lapálysertés

lapálysertés


—>fajtajellegében, típusában és termelőképességében eltérő fajtákból álló fajtacsoport. A kelta-germán sertések leszármazottai, 10 elterjedési területük Ny-Európa tengerparti vidéke volt. A legtöbb ny-európai sertésfajta tőlük származik. A ma tenyésztett intenzív l.-ek a szigorú —>szelekciós munka és a tervszerű —>keresztezések eredményeképpen jöttek létre. Igen hosszú, nagy testű, lógó fülű, könnyű vállú, nagy, telt sonkájú kiváló bacont [e. békn] szolgáltató hússertések. Napi tömeggyarapodásuk, hústermelésük intenzitása és kapacitása nagy. Igényes fajták, a nagy teljesítmények kifejtéséhez jó tartási és takarmányozási feltételeket kívánnak. Különösen a takarmányok fehérjetartalma, annak minősége iránt nagy az igényük. Legismertebb fajták: a belga, a dán, a holland, a magyar, az NDK, az NSZK és a svéd l. A belga l. különleges hústermelési adottságú fajta, amit külleme is jelez. A mar, a hát, az ágyék közepesen hosszú, széles, feltűnő izmoltságú, a hát sok esetben a gerinc tövisnyúlványai fölött a középvonalban barázdált. A far nem hosszú, de széles, erőteljes izmoltsága sok esetben csapott formát okoz, ami egyrészt a rövid combok következménye. A törzs hengeres, feltűnően dongás, a lapockák terhelten izmoltak, a combok rövidek, mélyek, szélesek, terhelten izmoltak. A végtagok állását a szélesre állítottság jellemzi, mivel a combok középső felületét képező izmok túl fejlettek. A fajtának mind reprodukciós, mind hízékonysági teljesítményei messze elmaradnak a többi l.-etől, a vágási mutatók viszont páratlan teljesítőképességre vallanak. A fajta egyedei 80%-nál nagyobb arányban —>stresszérzékenyek. A dán l. a későn érő bacon-típus legjellegzetesebb képviselője. A szabványos minőséget kívánó baconelőállítás követelményeit szem előtt tartó tenyésztési tevékenység eredményeként létrejött fajta. Szaporasági teljesítmények tekintetében a fialásonként 10— 12 malac kiváló eredménynek számít. A hízékonysági eredmények mérsékelt növekedésre és jó közepes takarmányértékesítésre utalnak. A vágási minőség egyértelműen a zsírosodási hajlam csökkenését mutatja. Kedvező a hát- és hasszalonna vastagsága, az egész hasított sertésfélen belül a húsarány. Dániai adatok szerint a 90 kg-os testtömeg elérésekor átlagos hátszalonna-vastagsága 21 mm körüli értéket mutat, a hasított felekben a csontos hús 62—65%-ot tesz ki. A holland l. közepesen későn érő típus, sonkasertés előállítására, azaz konzerv és tőkehús nyerésére alkalmas hízóként vágják. Szaporasági teljesítményei közepesek, de a hízékonysági és vágási paraméterek jók. A gyak, sok esetben a keresztezési programokban végtermék-előállító apai partnerként alkalmazza az e fajtába tartozó kanokat. A magyar l. 75%-ban svéd, 12,5—12,5%-ban pedig NDK, ill holland lapály vérhányadú. Szaporasága kiváló, hízékonysági és vágási paraméterei a svéd lapályfajta hazai teljesítményével egyeznek meg, amit egyértelműen indokol nagy svéd vérhanyada. Az NDK I. eredetét tekintve közel azonos az NSZK l.-sel, jellege, teljesítményei azzal megegyezőek. Az NSZK l. a korábbi német nemesített sertésfajtából alakult ki a holland 1.-sel folytatott céltudatos fajtajavító keresztezés útján. Típusában, teljesítőképességében napjainkban már a holland l.-hez áll közel. Az utóbbi időben két típus elkülönítésére irányuló tenyésztőmunkát folytatnak, mégpedig a német 1. L és a német 1. B változatát alakítják ki, utóbbit a belga l. örökletes anyagának a beépítésével. Az előbbi típus húsformái inkább a hagyományos testfelépítést mutatjak, a B változat egyedei viszont extrém húsformákkal tűnnek ki. A svéd l. jellemző sajátossága a keselyfehér szőrzet, festőanyagmentes bőr, a viaszsárga szaruképletek. A fajtába tartozó állatok a későn érő, bacon-típust képviselik. A reprodukciós teljesítmények mind a tevékenységi, mind a malacnevelési teljesítményeket illetően kiválóak. Többször fialt kocák 10—12 malacot ellenek. A fajta egyedeinek hízékonysági és vagási paraméterei jók. A mérsékelt fehéráruarány, a jó közepes szintet jelző értékes húsrészek aránya a fajtaértéket fémjelzi. Mo-on az e fajtához tartozó kanokat a háromfajtás keresztezési rendszerben az anyai partner létrehozásában alkalmazzák, mégpedig magyar nagy fehér hússertés kocákkal való F koca előállítása céljára.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
kurkuma virág gondozása

Ezért is nevelj kurkuma virágot orchidea helyett: egyszerű a gondozása

A kurkuma virág (Curcuma alismatifolia), más néven sziámi tulipán, nemcsak különleges szépségével, hanem egyszerű gondozhatóságával is kiváló választás a szobanövények...

jótanács futórózsa metszése

5 jótanács a futórózsa őszi metszéséhez, hogy még több virágot hozzon

A futórózsa csodálatos dísze lehet a kertnek, de megfelelő gondozás és metszés nélkül elveszítheti formáját és szépségét. Az őszi metszés kulcsfontosságú a növény...

barna padlizsán

5 ok, amiért barna színű a padlizsánod (és hogyan kerülheted el!)

A padlizsán termesztése nemcsak izgalmas, hanem olykor kihívásokkal teli is lehet. Egyik leggyakoribb probléma, amellyel a kertészek szembesülnek, az a padlizsán színének...

szabadgyökerű rózsa, futórózsa ültetése

Gyönyörű szabadgyökerű rózsa ültetése: alakítsd ki álmaid rózsakertjét

A rózsák királynőként uralják a kertet, és szabadgyökerű változataik igazi kincsnek számítanak a tapasztalt kertészek körében. Ezek a növények sokkal ellenállóbbak,...

völgycsillag gondozása, astrantia

Meseszerű völgycsillag: ismerd meg ezt a különleges évelő virágot

A kertészek világában időről időre felbukkannak olyan növények, amelyek nemcsak szépségükkel, hanem különlegességükkel is lenyűgöznek. Az Astrantia, vagy magyar nevén nagy...

gyümölcsös savanyúság recept

Pikáns gyümölcsös savanyúság: dobd fel az ebédet ezzel a finomsággal

Ha szeretnéd feldobni a húsételeket egy igazán különleges kísérővel, akkor ez a pikáns gyümölcsös savanyúság tökéletes választás! Az édes és savanyú ízek harmonikus...

batáta felszedése és tárolása

Tudd meg, hogyan tárold a batátát - így hónapokig friss, ízletes marad

A batáta, vagy más néven édesburgonya, egyre népszerűbb hazánkban is. Azon túl, hogy rendkívül sokoldalúan felhasználható, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így...

vattacukorfű jellemzői

Szívós, látványos és szárazságtűrő vattacukorfű - most is elültetheted

A Muhlenbergia capillaris, közismertebb nevén vattacukorfű, az egyik legszívósabb és leglátványosabb díszfű, amely bármely kertet feldob, különösen, amikor ősszel rózsaszín...

madársóska kiirtása

5 ok, amiért NE irtsd ki a szürke madársóskát

A kertészkedés során gyakran találkozhatunk különböző „gyomokkal”, amelyekkel szinte automatikusan felvesszük a harcot. Azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy nem...

cukkini lisztből

Túl sok cukkini termett a kertedben? - Készíts házi lisztet cukkiniből!

Túl sok cukkini termett a kertedben, és nem tudod, mit kezdj velük? Ne hagyd, hogy kárba menjenek a hatalmasra nőtt zöldségek! Készíts belőlük egészséges és sokoldalúan...

konyhai hulladék Bokashi komposztálása

Bokashi komposztálás: konyhai hulladékból készíts tápanyagot a kertnek

Képzeld el, hogy a konyhai hulladékod szinte teljes egészében feldolgozásra kerül, és ebből nemcsak kiváló minőségű komposzt, hanem tápoldat is készül – mindezt...

krumpli felszedése

Ezért szedd fel a burgonyát a kertből a nagy esőzések előtt

A burgonya termesztése nagy odafigyelést igényel, hiszen számos tényező befolyásolhatja a termés mennyiségét és minőségét. Az időjárási körülmények kulcsfontosságúak...