lapálysertés

lapálysertés


—>fajtajellegében, típusában és termelőképességében eltérő fajtákból álló fajtacsoport. A kelta-germán sertések leszármazottai, 10 elterjedési területük Ny-Európa tengerparti vidéke volt. A legtöbb ny-európai sertésfajta tőlük származik. A ma tenyésztett intenzív l.-ek a szigorú —>szelekciós munka és a tervszerű —>keresztezések eredményeképpen jöttek létre. Igen hosszú, nagy testű, lógó fülű, könnyű vállú, nagy, telt sonkájú kiváló bacont [e. békn] szolgáltató hússertések. Napi tömeggyarapodásuk, hústermelésük intenzitása és kapacitása nagy. Igényes fajták, a nagy teljesítmények kifejtéséhez jó tartási és takarmányozási feltételeket kívánnak. Különösen a takarmányok fehérjetartalma, annak minősége iránt nagy az igényük. Legismertebb fajták: a belga, a dán, a holland, a magyar, az NDK, az NSZK és a svéd l. A belga l. különleges hústermelési adottságú fajta, amit külleme is jelez. A mar, a hát, az ágyék közepesen hosszú, széles, feltűnő izmoltságú, a hát sok esetben a gerinc tövisnyúlványai fölött a középvonalban barázdált. A far nem hosszú, de széles, erőteljes izmoltsága sok esetben csapott formát okoz, ami egyrészt a rövid combok következménye. A törzs hengeres, feltűnően dongás, a lapockák terhelten izmoltak, a combok rövidek, mélyek, szélesek, terhelten izmoltak. A végtagok állását a szélesre állítottság jellemzi, mivel a combok középső felületét képező izmok túl fejlettek. A fajtának mind reprodukciós, mind hízékonysági teljesítményei messze elmaradnak a többi l.-etől, a vágási mutatók viszont páratlan teljesítőképességre vallanak. A fajta egyedei 80%-nál nagyobb arányban —>stresszérzékenyek. A dán l. a későn érő bacon-típus legjellegzetesebb képviselője. A szabványos minőséget kívánó baconelőállítás követelményeit szem előtt tartó tenyésztési tevékenység eredményeként létrejött fajta. Szaporasági teljesítmények tekintetében a fialásonként 10— 12 malac kiváló eredménynek számít. A hízékonysági eredmények mérsékelt növekedésre és jó közepes takarmányértékesítésre utalnak. A vágási minőség egyértelműen a zsírosodási hajlam csökkenését mutatja. Kedvező a hát- és hasszalonna vastagsága, az egész hasított sertésfélen belül a húsarány. Dániai adatok szerint a 90 kg-os testtömeg elérésekor átlagos hátszalonna-vastagsága 21 mm körüli értéket mutat, a hasított felekben a csontos hús 62—65%-ot tesz ki. A holland l. közepesen későn érő típus, sonkasertés előállítására, azaz konzerv és tőkehús nyerésére alkalmas hízóként vágják. Szaporasági teljesítményei közepesek, de a hízékonysági és vágási paraméterek jók. A gyak, sok esetben a keresztezési programokban végtermék-előállító apai partnerként alkalmazza az e fajtába tartozó kanokat. A magyar l. 75%-ban svéd, 12,5—12,5%-ban pedig NDK, ill holland lapály vérhányadú. Szaporasága kiváló, hízékonysági és vágási paraméterei a svéd lapályfajta hazai teljesítményével egyeznek meg, amit egyértelműen indokol nagy svéd vérhanyada. Az NDK I. eredetét tekintve közel azonos az NSZK l.-sel, jellege, teljesítményei azzal megegyezőek. Az NSZK l. a korábbi német nemesített sertésfajtából alakult ki a holland 1.-sel folytatott céltudatos fajtajavító keresztezés útján. Típusában, teljesítőképességében napjainkban már a holland l.-hez áll közel. Az utóbbi időben két típus elkülönítésére irányuló tenyésztőmunkát folytatnak, mégpedig a német 1. L és a német 1. B változatát alakítják ki, utóbbit a belga l. örökletes anyagának a beépítésével. Az előbbi típus húsformái inkább a hagyományos testfelépítést mutatjak, a B változat egyedei viszont extrém húsformákkal tűnnek ki. A svéd l. jellemző sajátossága a keselyfehér szőrzet, festőanyagmentes bőr, a viaszsárga szaruképletek. A fajtába tartozó állatok a későn érő, bacon-típust képviselik. A reprodukciós teljesítmények mind a tevékenységi, mind a malacnevelési teljesítményeket illetően kiválóak. Többször fialt kocák 10—12 malacot ellenek. A fajta egyedeinek hízékonysági és vagási paraméterei jók. A mérsékelt fehéráruarány, a jó közepes szintet jelző értékes húsrészek aránya a fajtaértéket fémjelzi. Mo-on az e fajtához tartozó kanokat a háromfajtás keresztezési rendszerben az anyai partner létrehozásában alkalmazzák, mégpedig magyar nagy fehér hússertés kocákkal való F koca előállítása céljára.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
lila brokkoli

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ahogy a tavaszi napok hosszabbodnak és melegebbé válnak, a kertészkedés iránti lelkesedés is növekszik. A zöldségeskert sokak számára nem csak hobbi, hanem szenvedély, és mit...

Miért sárgul az aloe vera levele?

Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok

Az aloe vera leveleinek elsárgulása többféle okra vezethető vissza. Ha szeretnéd újra szépnek, életképesnek, erőtől virulónak látni a növényt, akkor ezeket ellenőrizd....

magról termesztés

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

A növénytermesztés magról kiváló módja annak, hogy költséghatékonyan és fenntartható módon saját zöldséget, gyümölcsöt vagy virágot termeszthessünk. Azonban nem elég...

sarkantyúka ültetése

Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik

A zöldségeskertek gazdagon termő földjein, ahol a praktikum és az esztétika összetalálkozik, kevés növény képes annyi sokoldalúságot és értéket hozni, mint a sarkantyúka...

Földkocka készítő

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

A kertészkedés mindig is egy örömteli tevékenység volt számomra, ami nem csak a szakmám, de a hobbim is egyben - különösen, amikor fenntartható módszereket alkalmazva...

Veteményeskert kialakításának lépései

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted, de valahogyan mindig csak halogatod? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket. Azt...

Háziállatként tarthatták a rókát?

Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat

 Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a...

Lilaakácot mikor kell megmetszeni?

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

Virágzik a lilaakác, több kert, sőt utca is el van árasztva csodás virágokkal, és az ezzel járó kellemes illatokkal. Imádjuk a lilaakácot, ha te is, akkor minden bizonyára neked...

Bazsalikom termés növelés

Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet

Bazsalikom – a fűszer, ami nélkülözhetetlen a friss és aromás ételek elkészítéséhez. Legyen szó egy klasszikus olasz pestoról, egy frissítő nyári salátáról, vagy...

zöldbab ültetés lépései és időpontja

Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése

Imádom a zöldbabfőzelék mellett, a zöldbabos húsételeket is, ezért úgy döntöttem, idén én is ültetek zöldbabot a veteményesben. Bizony! Első kérdésként fel is merült...

Mit tegyek, ha sárgul a leander levele?

Sárgul a leander levele? Egyszerűen kezelheted, ha időben elkezded

 A leander (Nerium oleander) leveleinek sárgulása több okra is visszavezethető, amelyek között szerepelhet tápanyaghiány, öntözési problémák, betegségek vagy kártevők....

hagymatermesztés

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! De milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?