notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Lovagias gomolyások

Hirdetés

Lovagias gomolyások

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Kiss Ferenc még gyermekkorában látta, hogy a bárpultokon az italok mellett ott található a sajt is. Akkor határozta el, hogy sajtot fog készíteni. Három évvel ezelőtt Körösladányban felépítette házisajt-készítő manufaktúráját. Ennek előzménye, hogy a kárpótlás során sikerült visszaszereznie a régi családi földet, így ma több mint negyven hektáron gazdálkodik.
Lovagias gomolyások

Huszonegy szarvasmarhát tart, s a tizenegy tehénből jelenleg nyolcat fej, a többi hasas üsző és borjú. Már felnőtt fejjel iratkozott be a Kertészeti és Élelmiszer-ipari Egyetemre, ahol élelmiszer-technológus mérnökként végzett.

– A paraszti gazdaságokra alapozott hagyományos sajtkészítést szeretném újjáéleszteni – mondja Kiss Ferenc tejfeldolgozó manufaktúrájában. – Az utóbbi öt-hat évtizedben ezt szinte teljesen kiszorította a nagyüzemi feldolgozás. Pedig a gomolyasajt az egyetlen magyar sajt, amely sajátos, jellegzetesen nemzeti termék.
A házigazda a közelmúltban ötödmagával megalakította Magyar Sajtkészítők Kézműves Céhét. Fő feladatuk, hogy a gomolyasajt eredetvédelmet kapjon, hiszen ugyanolyan hungarikum, mint például a pálinka. Ma ugyanis olyan gomolyákat is árulnak, amelyeknek semmi közük a hagyományos gomolyasajthoz, mert más technológiával készültek.


– Egyik francia barátunk azt mondta, a magyar sajtok ízvilága unalmas, nem tudunk különlegességet nyújtani – fűzi tovább gondolatmenetét a sajtkészítő. – És az a baj, hogy igaza van. Az Európai Unió két országában, Angliában és hazánkban az előírások szerint csak pasztőrözött tej dolgozható fel. A sajt létrejötte öt tejsavbaktérium-törzs munkájának eredménye, viszont pasztőrözés közben ezek elpusztulnak. A sajtkészítés során utólag három, jó esetben négy baktériumtörzs tenyészetét juttatják vissza a pasztőrözött tejbe, és ezek csak néhány ízvariánst jelenthetnek. Ha nem pasztőröznénk a tejet, akkor a természetesen előforduló mikrobák összessége gazdagabb ízvilágot hozhatna létre. Természetesen pasztőrözetlen tej feldolgozásával is garantálható, hogy egészséges sajthoz jut a fogyasztó.

Hirdetés


Hogy a technológiát valamennyi sajtkészítő jól ismerje, fontos az oktatás, amelyet a céh szakemberei három szinten szeretnének megvalósítani. Az első hobbi szintű lenne, ez arra szolgálna, hogy valaki otthon magának készítse el a sajtot. A második szinten a kézműves szemléletű szakmunkásoktatást tervezik, a harmadik szint pedig a szakma csúcsát jelentő mesterszint lenne. A céh mögött szakmai segítségével ott áll a Szent István Egyetem és a Szegedi Egyetem tejipari tanszéke, velük együtt szeretnék az oktatás tematikáját kidolgozni.

Hirdetés


– Hogy a céh tagjának lenni valóban rangot jelentsen, a tagság csak egy esztendőre szól – jelenti ki Kiss Ferenc. – Évente sajtmustrát tartunk, ezen valamennyi tagnak, tagjelöltnek részt kell vennie. Egy független szakértőkből álló zsűri megadott szempontok alapján bírálja el munkáinkat. Aki a minimális pontszámot nem éri el, a következő évben nem lehet a céh tagja, így kívánjuk a kiváló minőséget garantálni.


Mivel azt tapasztalják, hogy a nagyüzemek mellett a kis sajtkészítőknek nincs tekintélyük, meg akarják alapítani a Kézműves Sajtkészítők Lovagrendjét. A régi céhek hagyományának megfelelően pénzalapot szeretnének létrehozni arra, hogy a fiatalok külföldön tanulhassanak. A céh tagjainak is tovább kell képezniük magukat, nemrégen tanulmányúton jártak Svájcban, jövőre pedig Hollandiába és Franciaországba készülnek.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
401 033
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
401 033
Közösség

cink-foszfid-tartalmú rovarölő szer

a lótetű és a mezei pocok irtására alkalmas készítmény. A hatóanyagból nedvesség... Tovább

kacsa vírusos májgyulladása

kórokózója enterovírus; fogékony naposkacsa-állományokban hirtelen jelentkezik, tömeges... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 133

Átlagos értékelés: 4.8