Az endíviák szüretelése, és hosszútávú tárolása

Az endívia saláta termesztése és tárolása

Szélesi Ferenc, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az endívia (Cichorium endivia) egy ritkán emlegetett zöldség, ami még a tapasztaltabb kertészeket is kihívások elé állíthatja. Korábban bővebben is beszámoltunk már a cikória fajtáinak termesztéséről (ezek közé tartozik az endíva is), most azonban kifejezetten szüretelésükről, és megfelelő, hosszútávú tárolásukról szeretnénk további hasznos információkat megosztani. Lássunk hozzá!

Endívia tárolása

Mi az az endívia?

Az endívia a cikóriák családjának egyik tagja. Gyakran keverik a fodros endíviasalátával, habár két egészen más megjelenésű növényről van szó. Az endíviának továbbá több fajtája is van. Az endívia egy kellemesen ropogós, enyhén diószerű ízű leveles zöldség. Tökéletes hozzávaló minden zöld salátába, ugyanis kellemesen kesernyés, egyedi ízt kölcsönöz bármilyen receptnek. Nyersen és főzve is kiváló. Azért jelent kihívást sok kertész számára, mert egy kétnyári, hidegszezoni zöldség, amelyet egynyáriként szokás termeszteni.

Az endívia szüretelése

Az endíviát akkor ajánlott szüretelni, amikor a levelek ehető nagyságúra nőnek. Ezt az állapotot általában durván 60 nappal az ültetés után érik el, de akár már jóval korábban is begyűjthetsz a leveleiből, csak ezek még nem lesznek valami nagyok. Ha biztosra szeretnél menni, akkor két dologra kell odafigyelned, amelyek az endívia érettségét jelzik. Ha az endívián 5-7 cm-es levelek jelennek meg, vagy feje megkeményedik, akkor megérett a szüretelésre. Attól függően, hogy mikor ültetted el őket, az endíviák a tavasz végére, vagy a nyár elejére válnak majd szüretelhetővé.

Persze szüretelhetsz a nyár végén vagy akár ősszel is, azonban ezekben az időszakokban oda kell figyelned az időjárás sajátosságaira. A száraz, forró idő nem kedvez az endíviáknak. Ha hosszútávon számítasz ilyen időjárásra, akkor érdemes inkább előbb leszüretelni őket, mint később, nehogy keserűvé váljanak. Továbbá, ha túl sokáig vársz a szüreteléssel, akkor az endíviák felmagozhatnak. Az endíviák szüreteléséhez vágd le az egész növényfejet a gyökeréről, közvetlenül a talajjal egy síkban.

Próbáld nem kihúzni gyökerestől, mert ezzel csak összepiszkítod a leveleit, és a gyökerekre egyébként sincs szükséged. Ha nem szeretnéd azonnal felhasználni, és inkább hűtőben tárolnád akkor persze gyökerestől is kihúzhatod. Ha megfelelően levágod az endívia fejét a gyökeréről, az újra kinőhet. Ha az idő hűvös marad (de nem fagyos), akkor endíviád akár új leveleket is növeszthet, miután „lefejezted”.

Ezért sem érdemes gyökerestől kihúzni az egészet a talajból. Néhány hét múlva jó eséllyel újra szüretelhetsz majd. Szelektíven is szüretelhetsz, tehát csak annyi levelet is leszedhetsz magadnak, amennyire éppen szükséged van. Ehhez elsőként a külső, régebbi leveleket érdemes megritkítani, és befelé haladni, hogy az endívia folyamatosan nőhessen kifelé. A következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

banteng (Bibos sondaicus)

a ->szarvasmarha-félék (Bovidae) családjának a tulokalakúak alcsaládjába tartozó,... Tovább

hibrid kukorica

vagy keresztezésével előállított első (F1) utódnemzedék; eszerint fajtahibrid, illetve... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség