bélcső
az -> emésztőkészüléknek a gyomorvégtől a végbélnyílásig terjedő része. Két nagyobb szakaszra tagolódik: 1. középbél v. vékonybél: a táplálék emésztésére, valamint a nyálkahártyanyúlványokbői álló bélbolyhokon keresztül végbemenő tápanyag-felszívódásra szolgál. A béltartalmat a simaizomzat perisztaltikus mozgása továbbítja. Részei: az epésbél v. nyombél, az éhbél és a csípőbél. 2. Utóbél v. vastagbél: a vékonybélnél általában rövidebb és vastagabb, a béltartalom folyadékának egy része ebben a szakaszban felszívódik. A növényevő állatokban a táplálék ->cellulóztartalmának egy része itt emésztődik meg, az emészthetetlen anyagok bélsárrá alakulnak. Részei: a vakbél, a remesebéi és a végbél.

Tollaslábú szépségek – A Brahma tyúkok bemutatása
A Brahma tyúkok kétségtelenül a legnagyobb tyúkfajták közé tartoznak. Méretük azonban senkit se riasszon el, a Brahmákat ugyanis sokan kifejezetten jámbor és kedves...

Gyerekkorunk furcsasága - A narancseper bemutatása
Egy nagyon különleges növényt mutatok be most nektek, ez a növény pedig nem más, mint gyerekkorom egyik legnagyobb kedvence: a narancseper!

Tyúkfajták, amik több színben pompázó tojásokkal lepnek meg minket!
Habár a hímes tojásokat a legtöbben első sorban a húsvéttal párosítják, valóban léteznek olyan tyúkfélék, amelyek, ha díszítettekkel nem is, de színpompás tojásokkal...

Magyar burgonyafajták – Melyik burgonyát süssük, melyiket főzzük?
A burgonya az egyik legfontosabb növényünk, leginkább azért, mert nagyon sokféleképpen fel lehet használni, alkalmas emberi fogyasztásra, állatok takarmányozására, valamint...

Mi fán terem a pisztácia?
Mi fán terem a pisztácia, mit kell tudnunk a pisztáciáról, nevelhetünk-e kertünkben pisztáciát? Rengeteg kérdést tettetek fel nekünk a pisztáciával kapcsolatban, éppen ezért...

Ezért együnk sok szőlőt – Íme, a szőlő jótékony hatásai!
A szőlőket már évezredek óta termeszti az emberiség, és már az ősi civilizációk is előszeretettel fogyasztották őket nyersen vagy éppen bor formájában. A szőlőknek számos...

A csodálatos ginzeng – Így termeszd saját kezűleg!
A ginzeng egy régóta ismert, csodálatos hatásokkal bíró növény, aminek a termesztésétől sokan félnek. Éppen ezért hoztam el nektek mostani írásomat, mindent megosztok veletek...

A kökény felhasználása, gondozása, nevelése
Folytatjuk sorozatunkat, melyben olyan csodanövényeket mutatunk be nektek, amik mára sajnos a feledés homályába távoztak. A kökény is egy ilyen növény, mivel azon ritka fajták...

A világ legbüdösebb gyümölcse, amit még az éttermekből is kitiltottak
Létezik egy gyümölcs, ami olyannyira büdös, hogy kitiltották az éttermekből, de nem lehet felszállni vele a tömegközlekedési eszközökre sem. Ez a gyümölcs nem más, mint a...

Minden, amit a karfiol termesztéséről tudnunk kell!
A népszerű, mutatós megjelenésű karfiol számos fogás hozzávalója, azonban a káposzták családjának többi tagjához képest valamivel több törődést igényel. Kényes...

Változnak az idők - Eltűntek a tyúkok a kertekből
Nagyszüleink idejében az volt a természetes, hogy a ház körül szaladgálnak az állatok, emlékszem, mindig volt kutya, macska, nyúl, disznó, és nem utolsósorban rengeteg tyúk....

Moha a kertben: Miért baj, és mit tehetsz ellene?
Sok kerttulajdonosnak okoz gondot a kertben megjelenő moha. Mostani cikkem éppen ezért íródott, elmondom nektek, miért alakul ki moha a kert egyes részein, kell-e tennünk ellene...