notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden a cikória termesztéséről

Hirdetés

Minden, amit egy kertésznek a cikória termesztéséről tudnia kell

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A cikória (Cichorium intybus var. foliosum) a mezei katáng nemesített változata, aminek további változatait különböztetjük meg. Ez az egész rendszer olyannyira zavaros lehet, hogy sokakat egyszerűen eltántoríthat attól, hogy kipróbálják ezt a sokoldalú zöldséget. Cikkünkben most szeretnénk némileg tisztázni, hogy milyen változatai is vannak a cikóriának, és hogy hogyan kell bánni vele a kertben!     

A cikória termesztése szakértői szemmel

A cikória fajtái - A cikóriával kapcsolatban a különböző fajták, változatok megkülönböztetése a legnehezebb feladat. A cikória számos zöldség tartozik, nézzük, melyek a legjelentősebbek! 

 

Endívia – Az endíviák a legegyszerűbben termeszthető cikóriafajták, és még ezeket is több változatra oszthatjuk, de ennyire mélyen már felesleges és túlságosan kusza lenne belemenni a dolgokba. Annyit érdemes megjegyezni, hogy a fodrozott változatok íze enyhébb, és gyakran találkozhatunk velük salátákban.

 

Belga cikória (Witloof) – Ez a legnehezebben termeszthető cikóriafajta, mert az ideális ízek eléréséhez hajtatásra van szüksége.

 

Radikkió (vörös cikória) – Ezt a fajta cikóriát valamivel nehezebb termesztnei, mint az endíviákat, de gyönyörű mélyvörös változatai is vannak. A radikkió a legkeserűbb cikóriafajta.

 

Escarole – A cikória ezen fajtája kísértetiesen hasonlít a salátára. Valójában az endíviák egyik fajtája, nagy, széles levelekkel, amelyek nem fodrozottak, hanem sima élűek. Az endíviákhoz hasonló enyhe ízt kínál.

Hirdetés

 

A cikória ültetése

A radikkió és endívia ültetése meglehetősen egyszerű. Mindkét zöldség hidegszezoni, azonban a termések érdekében ajánlatos védeni őket a hidegtől. A belga cikóriák speciális bánásmódot igényelnek, mert egy ideig hajtatni kell őket. A cikória 3-9 USDA zónák között hidegtűrő. A magokat 2-4 héttel az utolsó várható fagy előtt érdemes elültetni házon belül – a csírázás durván két hétig tart majd. Ha ősszel is szeretnél szüretelni egy adagot, akkor 15 héttel az első várható fagy előtt ültess el belőlük néhányat.

 

A magokat közvetlenül egy kerti ágyásban is el lehet ültetni tavasszal, vagy a nyár vége felé – a meleg segít, hogy a cikória felmagozzon. A magvakat 0,6-1,3 cm mélyre kell elültetni. A belga cikóriáknak hosszabb növekedési időszakuk van, mert kifejlődésük kétfázisú: az első szüret alkalmával egy leveles fejet kínálnak, ami hasonlít egy salátára, és ekkor a gyökér is szüretelhető. Ha a gyökeret újraülteted, akkor sűrű leveles termést hoz – ez a belga endívia.

Hirdetés

 

Kiültetés

A növényeket 1-2 hétig szoktatni kell a kinti körülményekhez, mielőtt a kikerülnének a kerti talajba. A palántákat általában 5-6 héttel a magok elültetése után lehet kiültetni, ha már van legalább 5-6 levelük. A palánták (és a sorok) 25 centi távolságra kerüljenek egymástól. A következő oldalon mindent elmondok a cikória termesztéséről, érdemes lapoznia egyet mindenkinek! 

Forrás: Fotó: Pixabay

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
178 068
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 762 243
Közösség

vadöntözés

az —>árasztó öntözésnek olyan módja, amelynél a rendelkezésre álló... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet: 2007. évi iskolatej program szabályozásáról

A mezõgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 75

Átlagos értékelés: 4.9

Zöldség