Tavaszi salátakert megkezdése áprilisban: tippek, hogyan legyen csodás salátatermésed a tavaszi kertészkedéseid során!

Tippek a salátakert létrehozásához áprilisban

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Amint megérzed a tavasz illatát a levegőben, ideje nekifogni az év egyik legkifizetődőbb projektjének – a tavaszi salátakertnek. A rukkola, a saláta, a spenót és a többi saláta zöldje gyorsan fejlődik a tavasz hosszabbodó napjaiban, növénytakaró alatti termesztésük pedig megakadályozza a kellemetlen időjárás okozta visszaeséseket. Nem lesz szüksége sok helyre sem: készen állsz a kezdésre? Íme a legfontosabb tippjeim a tavaszi salátakerthez. 

Tavaszi salátakert

Válassz kontrasztos színű salátákat

A kertben vagy a tányéron nagyon jó, ha különböző színű és textúrájú salátafajták vannak. Használj sötétvörös vagy sárgás levelű salátafajtákat a szembetűnő kontraszt érdekében.

Hosszú betakarítási időszakra ültessünk

A gyorsan növő rukkola és retek már egy hónap után szedhető, de a lassan érő római vagy jégsaláta kétszer annyi időt vesz igénybe. A különféle zöldségek használata meghosszabbítja a szezont, és hétről hétre megváltoztatja a saját termesztésű saláták karakterét.

A szerkezethez használj hagymakészleteket

Növeld a salátaleveleket hagymával, és tervezd meg, hogy korán, zöldhagymaként húzod ki őket, mielőtt a szomszédos leveles zöldek beárnyékolják. A zöldhagyma kiváló társnövény a ropogós fejes salátához, amelynek időre van szüksége, hogy elérje teljes méretét.

Tartalmazzon fűszernövényeket és ehető virágokat a salátakerted

Az egynyári fűszernövények, mint a koriander és a kapor természetesek a tavaszi salátakertben, és felhasználhatod őket saláták vagy öntetek ízesítésére. Évelő fűszernövényeket, például metélőhagymát termessz konténerekben, hogy máshova is áthelyezhesd, amikor nyár közepén felújítod a salátakertet. Ugyanez vonatkozik az árvácskákra és más hosszú virágzású ehető virágokra.

Legyél válogatós a műtrágyák tekintetében

Mivel a saláta zöldjét hideg vízben tisztítják és nyersen fogyasztják, nem szabad kitenni azokat a mikrobák hatásának, amelyek a fel nem bomlott szerves anyagokban, különösen a trágyában lapulnak. Használj alaposan feldolgozott szerves trágyát, vagy ami még jobb, válassz növényi alapú lucernapelletet vagy bio csirketakarmányt műtrágyaként a salátakertben.

Használj növényvédőt az időjárás és a kártevők elleni védekezéshez

A tavaszi időjárás köztudottan változékony, és ezek a változások gyakran széllel, jégesővel vagy heves esőzésekkel járnak. Megvédheted tavaszi salátakerteted a szélsőséges időjárástól és az olyan állati kártevőktől, mint a nyulak és a csigák, ha növénytakarót használsz, amelyet karikákkal és a szélek mentén deszkákkal vagy téglákkal rögzítenek. Ha mással vagy elfoglalva, és néhány hétig nem emeled fel a takarót, meg fogsz lepődni, hogy a növények milyen előrehaladást érnek el ez az idő alatt.

Gyakran öntözd a salátakertedet

A saláta zöldje és a retek meglepően szomjas növények, amelyek akkor fejlődnek a legjobban, ha a talaj folyamatosan nedves. Tarts kéznél egy tömlőt vagy öntözőkannát, hogy öntözhesd salátakertedet, ha a felszíni talaj száraznak tűnik.

Rendszeresen gyomlálj

A korai és gyakori gyomlálás öröm tavasszal, amikor süt a nap, énekelnek a madarak, és egy kis salátakert gyorsan megtisztul, ha hetente egyszer jól átmész rajta. Mivel a tavasz a meztelen csigák szezonja, és a csigák szeretik a talajtakarást, általában a legjobb, ha egy salátakertet nyitott művelés alatt tartunk, és a talajtakarót a hőstressznek kitett nyári növényekre tartjuk.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

elgyomosodás

természetes v. féltermészetes növénytársulások degradációja, aminek következménye a... Tovább

haszongalambok

gyűjtőfogalom, amelybe a galambhús előállítására kitenyésztett fajtákat sorolják. A... Tovább

Tovább a lexikonra
növény Növénytermesztés