notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Áfaemelés: a középső kulcs 17, a felső 23 százalék lesz, mezőgazdaság, növénytermesztés, állattenyésztés

Hirdetés

Áfaemelés: a középső kulcs 17, a felső 23 százalék lesz

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A szociális partnerek több javaslatát elfogadja a kormány. Az áfaemelés úgy valósul meg, hogy a 15 százalékos kulcsot 17-re, a 20 százalékosat pedig 23-ra emelik. A munkavállalói járulék 1 százalék maradhat.
Áfaemelés: a középső kulcs 17, a felső 23 százalék lesz, mezőgazdaság, növénytermesztés, állatorvos

A szociális partnerek több javaslatát teljesíthetőnek nevezte Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) keddi ülésén. 


A javaslatokat az államháztartás egyensúlyának javítását szolgáló intézkedésekkel kapcsolatban fogalmazták meg a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek. 


Az államtitkár szerint elfogadható, hogy az áfaemelést a 15 és a 20 százalékos kulcs között osszák meg. A kormány el tudja fogadni, hogy a házipénztárnál az éves árbevétel 0,8 százaléka alatti mérték adómentes legyen, napi értékben pedig 300 ezer forint legyen az adómentes érték. Azt is megfontolás tárgyává teszi a kormány, hogy a házipénztáradót költségként lehessen elszámolni a társasági adóban. 


Több kérdésben lesz kompromisszum 

Hirdetés


Ugyancsak méltányolta a kormány azt a kérést, hogy a különadó adóalapjának kiszámítása miatti évközi zárásnál ne kelljen auditálni a mérleget. 
Katona Tamás teljesíthetőnek nevezte azt is, hogy a különadónál a mezőgazdasági vállalkozásokra vonatkozóan eltérő adóelőleg-fizetési szabályokat határozzanak meg. 


Vállalhatónak tartotta Katona Tamás azt is, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárakba történő munkáltatói befizetések adómentesen nyújtható határértéke elérje a minimálbér 50 százalékát. 


Katona Tamás kész volt arra is, hogy a módosított áfaemelésből az eredeti kormányzati javaslathoz képest származó több 10 milliárd forintos többletbevétel felhasználásáról konzultáljon a szociális partnerekkel. 


Az áfa két kulcsa módosul 

Hirdetés

 
A kormány eredeti javaslata az volt, hogy az áfa 15 százalékos kulcsát 20 százalékra emelik, a 20 százalékos kulcs viszont nem változik. A szociális partnerek javaslatai alapján alakult ki az a változat, hogy a 15 százalékos kulcsot 17 százalékra, a 20 százalékos kulcsot 23 százalékra emelnék. Ez viszont az eredeti kormányzati javaslatból származó mintegy 175 milliárdos többletbevételen felül még több 10 milliárd forintot jelentene. 


A munkavállalói járulék 1 százalék maradhat 


Az eredeti kormányzati javaslattól eltérően valószínűleg nem emelik majd a munkavállalók által a Munkaerőpiaci Alapba fizetendő 1 százalékos járulékot 1,5 százalékra, ezt javasolja majd a Pénzügyminisztérium a kormánynak. 

Forrás: www.magyarorszag.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
492 441
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 205 523
Közösség

baromfipestis

tyúkfélék Paramyxovirus okozta járványos betegsége. A kórokozó a gyomorban és a... Tovább

ipari robot

a mezőgépgyártásban is általában alkalmazható olyan automata, amelynek többirányú... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 201

Átlagos értékelés: 4.9