utak
a közlekedés és a forgalom lebonyolítására épített, kijelölt v. fenntartott köz-, ill. magánterület. Az u. többféleképpen csoportosíthatók: rendeltetésük szerint személy- és jarműforgalmi (szárazföldi, vízi- v. légi-) u., igénybevételük szerint közforgalmú, üzemi forgalmú (mg., erdészeti, telepi stb.), magánforgalmú (zárt területen) u., építési mód szerint kiépített, szilárd burkolatú (portalanított- makadam- stb.) v. föld- (stabilizált, mezei) u., forgalmi fontosságuk szerint autópályák, autó-u., fő-, mellék- és —>bekötőutak stb. A kiépített u.-at szigorú előírások és részletes, pontos műszaki számítások alapján építik. Így az alépítménye a földmű, a felépítménye az útburkolat. Az u.-hoz tartoznak még —> műtárgvak (hidak, átereszek stb.) és egyéb forgalmi biztonsági berendezések. Az alépítmény részei: az útkorona, a rézsűk és az oldalárkok. Az u. burkolata lehet zúzottkő, kőburkolat, betonburkolat v. aszfaltburkolat. A zúzottkő v. makadám-u, felepítménye három réteg burkolattal és nedves hengerezéssel készül, az alulra helyezett 15 cm-es gúla alakú kövekre kerül 8-12 cm vastagsághan a zúzottkő. Legfelül kőzúzalék és finom zúzalék védőrétegenként V. kátrány, bitumen v. cement pormentesítőként. A vulkáni eredetű gránit, bazalt, andezit a legköltségesebb, de legtartósabb kőburkolat. Az idomkövek nagy és kis méretben készülnek. A beton- és aszfaltburkolat tömör alapra v. makadámra épül, helyben döngölt táblákban készül. A mg. u. a termelés biztonságát szolgalják azáltal, hogy minden területük az év minden időszakában megközelíthető. Ezek lehetnek bekötő-u.; a táblákhoz vezető üzemi u.-nak csak kisebbik része van szilárd burkolattal ellátva, nagyobb része földút, amelynek rossz útviszonyok melletti járhatóságát különböző eljarásokkal javítják. Az ún. nemesített föld-u.-at (stabilizált u.) kötőanyag-adagolással (szulfitlúg, hígított bitumen stb.) készítik, figyelemmel arra, hogy az agyagos út vizesen, a homokos út szárazon nehezen járható. A mg. belső u. ált. betonburkolattal készülnek, szélességük ált. egy járműre méretezett (3 m). A belső u. forgalmának szabályozása baleset-megelőzéS céljából fontos.

Melyik a legegészségesebb olaj a főzéshez?
Az olajok fontos szerepet játszanak mind a mindennapi főzés során, mind az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként, de a melegítés során nem minden olaj egyforma. Van,...

Igazi házi rétes recept, ahogy a nagyanyáink csinálták
A rétestészta készítésétől sokan félnek, hiszen annyira ijesztően hangzik elsőre, hogy egy asztalon kell papírvékonyra kinyújtani a tésztát és mindezt szakadásmentesen....

Ezt imádni fogja a család: vaníliapudingos almás pite recept
Ha unod a sima almás pitét, akkor ezt csináld meg! Omlós tészta, isteni fahéjas almaréteg, krémes vaníliapuding, amit bezár egy újabb réteg omlós tészta. Hidd el, mindenki imádni fogja!

5 zöldség, amit elültethetsz novemberben
Attól még, hogy egyre hidegebb van kint, a kertünkben igenis vannak teendők. Ne hanyagoljuk el, hiszen rengeteg zöldséget elültethetünk akár novemberben is. Kövesd tippjeinket és...

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben
A hummusz egy népszerű közel-keleti étel, aminek alapreceptje pofonegyszerű, és többféleképpen is meg lehet bolondítani, ha extra ízekre vágyik az ember. Az alábbiakban...

A gyógyító lenmagolaj: ilyen szuper tulajdonságai vannak!
A lenmagolaj őrölt és préselt lenmagból készül. Állítólagos előnyei közé tartozik a gyulladás csökkentése, a szívbetegségek megelőzése és a rák kockázatának...

A legcsodálatosabb évszak - Ezért szeretem az őszt!
Idén is véget ért a nyár, szépen lassan beköszönt az ősz! Nekem az egyik legkedvesebb évszakom, természetesen a tavasz után. El is mondom nektek, hogy miért tetszik ennyire.

Így metszd meg ősszel a tuját, hogy dús, egészséges legyen!
Az ősz egy remek időszak a kertünk gondozására, és a tuják metszése az egyik olyan tevékenység, amely segíthet abban, hogy bokraink dúsabbak és egészségesebbek legyenek. A...

Mi mindenre jó a kávézacc? – Így használd fel a kertben!
Naponta megszámlálhatatlan szemetet termelünk az életünk folyamán, de leginkább a konyhai hulladékunk telíti el a szemetesünket. Miután lefőzted a reggeli kávédat, Te is...

Ha unod már a zsemlét vagy kenyeret, süss bagelt!
A bagel leginkább egy szendvicsalapnak használt péksütemény, mely zsemle alakú, de a közepe lyukas. Tetején meg van szórva különféle magokkal; lehet lenmag, szezámmag, mák vagy...

Mesekönyvekbe illő falucskákon keresztül túrázhatunk a Mátrában
A hegyvidéki túrák kedvelői számára, az egyik legközkedveltebb célpont az ország legmagasabb csúcsainak otthona, a Mátra. De ha kicsit más szemszögből figyeljük meg,...

Őszi/téli befőzés – Citrom-, és narancslekvár készítése
Ősszel és télen is főzhetünk lekvárt, ráadásul nem is akármilyet, mostani cikkünkben elmondjuk nektek, hogyan készíthettek isteni finom dzsemet szezonális citrusfélékből,...