Fogyasszon legalább napi 3x zöldéget és gyümölcsöt az egészsége érdekében! elemi rostok, c-vitamin, karotin

Egészségünk érdekében fogyasszunk naponta zöldséget és gyümölcsöt

AN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács 1998-ban csatlakozott a nemzetközi "5 a Day" programhoz. Az Egyesült Államokból induló program arra a tényre alapozta a tevékenységét, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása - bizonyítottan - 20-30 százalékkal csökkenti a daganatos és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Mindennap ajánlott zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács 1998-ban csatlakozott a nemzetközi "5 a Day" programhoz. Az Egyesült Államokból induló program arra a tényre alapozta a tevékenységét, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása - bizonyítottan - 20-30 százalékkal csökkenti a daganatos és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.A "5 a Day" program Magyarországon az "Egyen zöldséget-gyümölcsöt naponta 3x az egészségért" néven kezdte el működését 1997-ben. A program eredményeiről és 2003. évi agrárgazdasági és egészségügyi céljairól tájékoztatták a sajtó képviselőit múlt év decemberében.


A meghirdetett program kettős, egymásra épülő célt valósít meg, hiszen agrárgazdasági szempontból a hazai zöldség, gyümölcs fogyasztás folyamatos növekedése hosszútávon a zöldség-gyümölcs ágazat termelésbővítésének lehetőségét teremti meg. Az elmúlt évtizedben közel 1 millió tonnával kevesebb zöldséget-gyümölcsöt termeltünk, és fejenként mintegy 20 kg-mal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottunk. Ez a mai napig is naponta 350 g/fő mennyiséget jelent, ami elmarad a napi 400 grammos minimális, még inkább a 800 grammos kívánatos fogyasztástól.

Miért fontos a zöldség és gyümölcs fogyasztása?


A program másrészről népegészségügyi célt szolgál, ugyanis a zöldségek, gyümölcsök lényeges szerepet játszanak a legelterjedtebb betegségek megelőzésében, a lakosság egészségi állapotának a javulásában. Ugyanis a táplálkozással összefüggő betegségek jelentős része megelőzhető egészséges táplálkozással. Egy Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Európában a 65 évesnél fiatalabbaknál a szív- és érrendszeri halálozás több, mint egyharmada a táplálkozással áll összefüggésben.
Végeredményben a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ezzel a programmal azt szerezné elérni, hogy a magyar zöldség-gyümölcs ágazat fejlődésének lehetősége fennmaradhasson az EU csatlakozástól függetlenül is, melyhez a tartós hazai zöldség-gyümölcs fogyasztásnövekedés elengedhetetlenül szükséges. Ez viszont nem képzelhető el a táplálkozási szokások fejlesztése, átalakítása nélkül!


Miért van szükségünk minden nap a zöldség-főzelékfélékre és gyümölcsökre?


Számtalan más értékük mellett gazdag forrásai az ÉLELMI ROSTOKNAK (pektin), a C-VITAMINNAK és a KAROTINOKNAK és persze nincs bennük zsír és koleszterin.
A daganatos betegségek több mint egyharmada a táplálkozással függ össze - a túlzott zsíradékbevitel és az elégtelen élelmi rostbevitel a kockázati tényezők.
Az Amerikai Rákkutató Intézet 6 pontban foglalta össze a rákos betegség kockázatát csökkentő ajánlásait, ebből a második és a harmadik a következőképpen hangzik:
Növeljük az élelmi rostbevitelt! Naponta fogyasszunk bőségesen és változatosan a zöldség-főzelékfélékből és gyümölcsökből!


A rendszeres zöldség-főzelék- és gyümölcs fogyasztás csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét


A földközi-tengeri (mediterrán) országokban lényegesen kisebb az érelmeszesedés, valamint a daganatos betegségekből származó halálozás, mint Európa többi országában - de zöldség-főzelékféle és gyümölcs-fogyasztásuk másfélszer-kétszer nagyobb, mint pl. Magyarországon!
A zöldség- és főzelékfélék, valamint a gyümölcsök betegség kockázat csökkentő hatása akkor érvényesül, ha naponta legalább 3-szor fogyasztunk belőlük.


A zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök értékei nem egyformák, a vitaminok és az élelmi rostanyagok különböző mennyiségben, arányban vannak jelen az egyes fajokban.
Ezért fontos, hogy minél nagyobb változatossággal fogyasszunk zöldség- és főzelékfélét, gyümölcsöket naponta!
3 értékes anyag, amit a zöldség-főzelékfélék és a gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak.

Jó karotin forrás Jó C-vitamin forrás Jó élelmi rost forrás
ZÖLDSÉGFÉLÉK
bimbós kel
brokkoli
endívida
fejes saláta
karalábé
mángold
paradicsom
paraj
rebarbara
sárgarépa
sóska
sütőtök
spárga
tök
uborka
zöldbab
zöldborsó
zöldpaprika



 
burgonya
cékla
fejes saláta
karalábé
karfiol
káposzta
kelkáposzta
padlizsán
paradicsom
paraj
petrezselyem gyökér
retek
sóska
spárga
sütőtök
zöldborsó
zöldpaprika
vörös káposzta



 
cukkíni
Fekete retek
gombafélék
hagymafélék
karfiol
káposztafélék
kínai kel
kígyó uborka
kukorica
padlizsán
paraj
petrezselyem gyökér
rebarbara
sárgarépa
sóska
torma
tök
zeller
zöldbab
zöldborsó
zöldpaprika
GYÜMÖLCSÖK
Banán
egres
kajszibarack
mandarin
meggy
őszibarack
sárgadinnye
szilva
szőlő
szeder





 
ananász
áfonya
bodza
citrom
csipkebogyó
egres
eper
fekete ribiszke
grapefruit
mandarin
málna
narancs
piros ribiszke
sárga
szamóca
alma
cseresznye
egres
fekete ribiszke
kajszibarack
körte
meggy
őszibarack
piros ribiszke
szilva
szőlő




 



Mikor és mennyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk?


Naponta legalább 3x, a főétkezések mellé választhatunk a program ajánlatából:
Reggelire: egy alma, körte, őszi, narancs, mandarin, banán, néhány szem szilva, cseresznye, meggy, málna, eper, kivi, illetve egy paradicsom, zöldpaprika, uborka néhány retek.
Ebédre: egy adag saláta, zöldséges leves, főzelékféle, vegyes zöldség-főzelék köret, burgonya (főzve vagy párolva), egy vagy több nyers gyümölcs, gyümölcssaláta, egy adag gyümölcslé, gyümölcsital.
Vacsorára: egy adag saláta, egy vagy több gyümölcs, gyümölcssaláta, egy adag zöldségféle (zöldpaprika, paradicsom, uborka, retek, újhagyma), meleg vacsora esetén főzelékféle, vegyes zöldségköret.


Végül, de nem utolsósorban néhány fontos tanács még a programból: Ha napközben megéhezünk, a legjobb - természetes - nasi a gyümölcs. Nem igényel hosszú időt az elkészítése és frissít! A gyümölcs a legjobb desszert - nem tartalmaz zsírt, viszont édes, finom illata és aromája van. Igyunk gyümölcslevet, gyümölcsitalt gyakran, ne csak amikor szomjasak vagyunk, hanem pl. kávé helyett is.
Minden nap válasszunk egyet a gazdag karotin-, egyet a gazdag C vitamin- és egyet a gazdag élelmi rost-forrásokból!

 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-09-01

5 ok, amiért barna színű a padlizsánod (és hogyan kerülheted el!)

Miért barnul a padlizsánod? Ismerd meg az 5 leggyakoribb okot és egyszerű megoldásokat, hogy egészséges, szép termést nevelhess a kertedben!

2024-09-06

Ezért szedd fel a burgonyát a kertből a nagy esőzések előtt

Tudd meg, miért fontos a burgonyát időben felszedni a nagy esőzések előtt! Védd meg a termést a rothadástól és a gombás betegségektől a megfelelő időzítéssel.

2024-09-08

Pikáns gyümölcsös savanyúság: dobd fel az ebédet ezzel a finomsággal

Pikáns gyümölcsös savanyúság recept, dobd fel az ételeket ezzel az édes-savanyú finomsággal. Egyszerűen elkészíthető recept, ecetes gyümölcsök és zöldségek.

2024-08-23

Ne engedd, hogy a kutya megkóstolja! Ezek a növények megbetegíthetik

Ne hagyd, hogy a kutya megkóstolja ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket, mert megbetegíthetik! Megmutatjuk miket kerülj és miket adhatsz bátran a kedvencednek.

2024-09-08

Tudd meg, hogyan tárold a batátát - így hónapokig friss, ízletes marad

Édesburgonya felszedése és tárolása: ezzel a módszerrel hónapokig friss, ízletes marad! A batáta megfelelő tárolással hosszú ideig megőrzi frissességét.

2024-09-02

A spenót többhullámos betakarítása - így lesz folyamatos a szüret

A spenót többhullámos betakarítása révén hosszabb időn keresztül, szakaszosan szüretelhetünk friss spenótot, biztosítva ezzel a maximális terméshozamot.

2024-09-03

Így gondozd a közkedvelt szibériai mézbogyót a bőséges, nagy termésért

A szibériai mézbogyó vagy mézbogyó népszerűsége nem véletlen: megfelelő gondozással ez a különleges gyümölcs bőséges, nagy terméssel hálálja meg a törődést.

2024-09-03

Itt az almamoly következő generációja - küzdjünk most bio módszerekkel

Itt az almamoly kártevő következő generációja, így érdemes bio megoldásokkal védekezzünk a kártevő ellen, megőrizve az alma egészségét, a termés minőségét.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aktiválási energia

az az energiamennyiség, amely a molekulán belüli kém. kötéseket fellazítva, azokat... Tovább

keresztesvirágúak (Cruciferae)

a kétszikűek egyik családja, többnyire lágy szárúak, magjuk fehérjét nem tartalmaz,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Zöldség