Zöldségsavanyítási kisokos mindenkinek - savanyíts idén Te is eredményesen zöldségeket

Zöldségekből savanyúság – Csináld magad, mutatom, hogyan!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az élelmiszerek savanyítása egy világszerte elterjedt szokás. Ez nem meglepő, elvégre a savanyított zöldségek és gyümölcsök nem csak rendkívül egészségesek és finomak, hanem sokkal tovább is tárolhatók, mint a frissen szüretelt termések. Ha szeretnél megismerkedni ezzel az eljárással, hogy kerted kincseit hosszabb ideig is megőrizhesd kamrádban, akkor a következő útmutató neked szól!

Hasznos tudnivalók a zöldségsavanyatásról

Savanyítás és befőzés – két külön világ

Mielőtt tovább mennénk, le kell szögeznünk valamit: a savanyítást nem szabad összekeverni a befőzéssel. A két folyamat másképpen zajlik és más „termékeket” is eredményez. Csupán annyi a közös bennük, hogy mindkét módszer lehetővé teszi, hogy lényegesen tovább tárold zöldségeidet vagy gyümölcseidet. A savanyítás valójában sokkal egyszerűbb folyamat, mint a befőzés, és kevesebb időt és felszerelést is igényel annál. Ha mindez nem lenne elég a savanyított zöldségekkel hasznos probiotikumokat és emésztést elősegítő enzimeket is vihetsz a szervezetedbe. Eddig rendben? Akkor kezdjük!

Mit lehet savanyítani?

A pozitívumok sorozata itt folytatódik is, ugyanis meglepően kevés élelmiszer van, amit nem lehet savanyítani. Sokkal meglepőbb azon dolgok listája, amikről nem is gondolnád, hogy savanyíthatók: ide tartoznak a zöldségeken és gyümölcsökön kívül a fűszernövények, a gabonafélék, a húsok, a tojások, a tej és a méz is! A zöldségek és gyümölcsök kifejezetten ideálisak savanyításra – lényegében lehetetlen olyat találni, ami ne lenne alkalmas az ilyesfajta tartósításra.

Könnyedén savanyítható élelmiszerek

Ha még csak most ismerkedsz a savanyítással, érdemes sárgarépával, brokkolival, paprikával, retekkel, céklával és karfiollal kísérletezni. Ezek a zöldségek nagyon könnyedén savanyíthatók, így hamar begyakorolhatod velük az eljárás alapjait. A fejes káposzta is végtelenül egyszerűen savanyítható, mert még lé sem kell hozzá: elég csak megsózni, és a káposztalevelek víztartalma intézkedik a folyamat többi lépéséről.

Összetettebb technikát igénylő élelmiszerek

Vannak olyan élelmiszerek is, amelyek savanyítása speciális eljárást igényel. Ilyenek például azok a zöldségek, amiket csak elkészítve szokás elfogyasztani – például a burgonya vagy az édesburgonya. Egyedi savanyításra szorulnak az olyan puha élelmiszerek is, mint például az avokádó. Az érett paradicsomokat magas cukortartalmuk miatt olyan eljárással kell savanyítani, mint a gyümölcsöket.

A  cukkinik és az uborkák tele vannak vízzel, ezért érdemes őket fekete tea vagy szőlőlevelekkel együtt savanyítani, amik tanninokkal töltik fel a levet. Vannak olyan termések is, amiket együtt savanyíthatsz egymással egy igazán különleges ízvilág érdekében – például sárgarépákat és paprikákat, vagy zöldbabot és fokhagymát, esetleg cukkinit és vöröshagymát. A következő oldalon további hasznos tanácsok várnak, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Elektra

Õszi káposztarepce Cél: olajipari Leírás:Kétvonalas MSL-restaurált hibrid sziklevelei... Tovább

burokban születés

a magzataburok az —> elléskor nem reped meg és a magzat abba zárva jut a külvilágra.... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség