notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A magyar zöldség- és gyümölcs-, valamint a gombatermelés összmennyisége ismét elérheti a 3,5-4,0 millió tonnás éves szintet. A termelés bővítése 100-150 ezer új munkahelyet is teremtene.

Hirdetés

Évi egymillió tonnával kell növelni a zöldség- és a gyümölcstermelést

Agromonitor

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Stratégiai feladat, hogy belátható időn belül egymillió tonnával nőjön a hazai zöldség- , gyümölcs- és gombatermelés – jelentette ki Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. A termelés növelése a FruitVeB nemrég elkészült ágazati stratégiájában is prioritásként szerepel.
Évi egymillió tonnával kell növelni a zöldség- és a gyümölcstermelést
A magyar zöldség-gyümölcs ágazat az elmúlt másfél évtizedben - az 1992-es mélypont után - 2,1 millió tonnáról 2,6-2,7 millió tonnára emelte éves termelését. Mártonffy Béla szerint azonban ennél több magyar termékre lenne szükség, mivel a piac igényli.
A FruitVeB elnöke úgy vélte, ezt a lehetőséget ki kell használni, és a rendszerváltáskor elveszített mintegy egymillió tonnás mennyiséget ismét meg kell termelnie az ágazatnak, eleget téve a magyar áruk iránti kereslet emelkedésének – írja az MTI. Ennek érdekében pótolni kell az elmaradt fejlesztéseket - összességében 100-150 milliárd forint, vagyis mintegy 50-60 milliárd forintnyi uniós forrásra lenne szükség -, valamint szervezettebbé kell tenni a termelést.

Így a magyar zöldség- és gyümölcs-, valamint a gombatermelés összmennyisége ismét elérheti a 3,5-4,0 millió tonnás éves szintet. A termelés bővítése 100-150 ezer új munkahelyet is teremtene. A kitűzött cél elérése érdekében a gazdálkodókat olyan helyzetbe kell hozni, hogy ténylegesen versenyezhessenek a piacon nemcsak bel-, hanem külföldön is. Ehhez például érzékelhetően csökkenteni kellene a különféle közterheket: a járulékokat és az áfát. Hathatósan fel kellene lépni a feketegazdaság ellen, aminek aránya az ágazatban 30-40, de esetenként 50 százalék is lehet.

A termelői értékesítő szervezeteknek (tész) kiemelt szerepet kell kapniuk a minőségi árutermelésben és az áruk koncentrált kínálatának megteremtésében – hangsúlyozta az elnök. Ezért a tészek mostani 18-20 százalékos arányát az ágazati termelésben meg kell duplázni, az átlagos nyugat-európai szintre kell emelni.

Az ágazat hatékonyabb működésének további feltétele a termelők és kereskedők tényleges együttműködésének megteremtése, egy kereskedelmi adatbázis létrehozása. A regisztráció ugyanis - a tapasztalatok ezt mutatják - a legális tevékenység felé terelné a piaci szereplőket. De a megoldást a szakmai szervezet szerint az áfa 5 százalékra mérséklése jelentené. Ezért ezt a kérdést napirenden kell tartani - mondta Mártonffy Béla.

Az MTI korábbi információi szerint idén a zöldség-gyümölcs ágazat átlagosan mintegy 30 százalékos veszteséget szenvedett, elsősorban az időjárási körülmények miatt. Az ágazat termelése 2 millió tonna alá esett, amire hosszú évek óta nem volt példa. Az elsődleges árbevétel is jelentősen csökkent, ebben az évben mintegy 160 milliárd forintot tesz ki a szokásos 200 milliárd forint helyett.
Hirdetés

Agromonitor
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
462 909
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
462 909
Közösség

lórdózis (lordosis)

a gerincoszlop lefelé (ventrálisan) irányuló elgörbülése. Tovább

PR63E82 (XF 44 17)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:A PR63A82 peronoszpóra rezisztens változata,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 226

Átlagos értékelés: 5.0