lég-előmelegítéses szénaszárítás
közvetett fűtéssel, a környezeti levegő felmelegítésével történő szénaszárítás. Ált. olaj- v. gázfűtésű, mozgatható hőlég-fúvót használnak, 2-3 db szárítóberendezéshez 1 db-ot számítva. A szárításnak két változatát alkalmazzák; a gyengén és az erősen előmelegített levegős szárítást. A gyenge lég-előmelegítéses szénaszárítás alkalmával 50-60 órás időtartam alatt a levegő hőmérsékletét 6-12°C-kal emelik, de a 40°C hőfokot nem haladhatja meg. Az időtartam a zöldtakarmány víztartalma szerint módosul, az 50 - 60% nedvességtartalmúé hosszabb, a 40-45%-osé rövidebb szárítást igényel. Az erős lég-előmelegítéses szénaszárítással intenzív száradást lehet elérni. A leghosszabb megengedett időtartam 12-20 óra lehet; ezalatt max. 50-60°C előmelegített levegővel kell a zöldtakarmány száradását úgy elérni, hogy a magas hőmérséklet a káros penészgombák és baktériumok szaporodását ne idézze elő. A gondos szárításnál arra is kell ügyelni, hogy a kondenzvíz kicsapódásakor (ha a takarmánykazal "izzadni" kezd) a meleg levegős szárítást be kell fejezni és csak szellőztetéssel (hideg levegővel) szabad folytatni. A szellőztetéses szárítás a hőlégfúvó beiktatásával alkalmassá válik lég-előmelegítéses szénaszárításra is.
Most kell elültetned ezt az ízletes zöldséget: Padlizsán ültetés lépései
A padlizsán egyre népszerűbb hazánkban is, ami nem is véletlen, hiszen megannyi étel remek alapanyaga, körete, főtt, sült, párolt formában is nagyon finom, krémnek elkészítve...
Ilyen előnyei vannak a virágoknak, a zöldfelületeknek
A növények és virágok jelenléte a városi környezetben számos előnyt nyújt, mind az emberek, mind a környezet számára. Sokszor sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni ennek...
Itt vannak a legjobb tippek a tökéletes zeller termesztéséhez egy kertésztől
A zeller egy rendkívül tápláló zöldség, mely a világszerte ismert konyhák alapvető alapanyaga. Ugyanakkor sokan nem mernek hozzáfogni a termesztéséhez, mivel annak bizonyos...
Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre
Az MTI-n olvastuk a felhívást, mely szerint meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi...
Egy nagyon különleges virág: A lampionvirág ültetése, és gondozása
A lampionvirág (Alkekengi officinarum, korábban Physalis alkekengi) gyönyörű és érdekes növény, amely látványos, lampionra emlékeztető termésekkel díszíti a kertet. Mivel itt...
Így készíts gumicukrot mézből, soha többé nem fogsz boltit venni
Nem tartom magam szigorú szülőnek, de abból nem engedek, hogy a gyerekeim egészséges és változatos ételeket egyenek. Tudom, hogy csak ideig, óráig lehetséges őket ebben...
Termeszd meg magadnak a saját, biotrágyádat ennek a növénynek a segítségével!
A kertészkedés során egyre több kertész ismeri fel a biotrágyák jelentőségét és előnyeit. Ha te is szeretnéd a kertedet természetes módon táplálni, akkor a nadálytő, más...
Nem szabad bántani a lopódarázsat, elmondom miért
A lopódarázs, ez a kis "zizi", ahogy Boros Tibor méhraj befogó fogalmaz, egyedülálló és különleges lény a rovarvilágban. Sokan találkozhattunk már vele, ahogy a...
Salátatermesztés mesterfokon: hogyan nevelj egész éven át friss zöldséget a kertedben?
A saját kertben termesztett saláta nem csupán ízletes és egészséges, hanem gazdaságilag is előnyös választás. Ha szeretnél egész évben hozzáférni friss, ropogós...
Ezért NE használj rovarcsapdát tavasszal virágzáskor
A tavasz beköszöntével a természet ismét életre kel, ezzel együtt pedig a kertek, mezők és erdők újra megtelnek élettel. Ebben az időszakban a gyümölcsfák virágba borulnak,...
Ezeket kell tudnod a méhrajzásról az akácvirágzás idején
Ahogy az akácvirágzás vége felé közeledünk, a természet egy csodálatos és egyben ijesztő látványt kínál nekünk: hatalmas méhrajok, amelyek mintha csak gombócként...
Így duplázd meg a kajszi termésedet egy kertész tippjeivel
Ez a fás szárú fa, 4-6 méter magasra is megnő, törzse fiatalon sima, idősebb körben repedezett. Levelei tojásdad alakúak szíves vállakkal rendelkezik. Levélcsúcs helyes, széle...