notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Vályogkemence építése

Hirdetés

Pizza- és kenyérsütésre alkalmas vályogkemence olcsón, házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Egy saját készítésű vályogkemence nem kell, hogy drága álom legyen. Némi vályog, kézügyesség és sok türelem segítségével akár saját kemencét is készíthetsz magadnak házilag, amiben aztán megsütheted álmaid kenyerét vagy pizzáját is. Az alábbiakban egy ilyen kemence elkészítésének folyamatát mutatjuk be.

Építsünk vályogkemencét

Ennek a kemencének nagy előnye, hogy kizárólag megújuló tüzelőanyaggal működik, és elkészítéséhez egyszerű, természetes anyagokra van csupán szükség. A házilag sütött kenyérnek és pizzának pedig nincs párja.

 

Az alapzat

Némi agyag, homok, fűrészpor, néhány tégla, sörösüveg, és egy pár salakblokk alkotja majd kemencédet. Ha mindent sikerült összeszedned, akkor az első lépés az alapzat elkészítése a salakblokkokból és néhány nagyobb kődarabból. Egy jó alap szükséges ahhoz, hogy a kemence megfelelő magasságban helyezkedjen el a föld felett. Egy nagyjából 1 méter magas.

 

 

Megjegyzés: a szükséges alapanyagok mennyisége attól függően változik, hogy mekkora kemencét szeretnél készíteni. Ez alapján a példában feltüntetett mennyiségek eltérhetnek azoktól, amikre szükséged lesz az építkezés során. A példában egy 57 cm átmérőjű kemencét készítünk el.

 

Építsünk vályogkemencét

Az alapzatra egy szigetelőréteg kerül, ami sörösüvegekből és az azok közötti hézag kitöltésére használt fűrészpor/agyag habarcsból áll. Ezt a réteget egy vályogból készült gyűrű veszi körül. Ezt egy vályogtégla réteg követi, ami 17 téglából áll, és ez alkotja a tűztér alapját is, ahol a kenyerek és pizzák sülnek majd. A vályogtéglákat fektesd egy vékony homokágyra, hogy szorosan egymás mellé helyezve egy tökéletesen sík felületet alkossanak.

 

(A sörösüvegek elfektetése, majd a köztük lévő hézag kitöltése fűrészporból és agyagból kevert habarccsal)

Hirdetés

 

A vályogkemence méretei

A példában egy 57 cm átmérőjű kemencét készítünk el, ami a legtöbbek számára elegendő méretű lesz. Ez három közepes méretű kenyér, vagy egy-két személyes méretű pizza elkészítésére alkalmas egy időben. Egy ekkora méretű kemence 2 óra alatt jó minőségű fa felhasználásával nagyjából 370 °C-ra melegíthető fel.

 

Mielőtt hozzákezdenél a kupola kialakításához, készítsd el előre az ajtóként funkcionáló boltívet vályogtéglák és homok/agyag habarcs felhasználásával. Érdemes egy akkora nyílást kialakítani, ami valamivel szélesebb 30 cm-nél, különben nehezebb lesz behelyezni és kivenni a sütnivalókat.

 

A vályog kupola 3 rész homokból és 1 rész agyagból készül. hogy egy szabályos kupolát építhess, készíts egy modellt homokból, és fedd azt le némi enyhén nedves papírral. Erre formázd meg aztán a vályog kupolát, majd miután a vályog megszáradt, kikaparhatod a homokot és a papírt a belsejéből. A vályog kupola a példában 40 cm magas.

 

(A téglák elhelyezése és körberajzolása egy kartonsablonon, majd a sablon felállítása és körbeépítése a téglákkal)

 

(A téglák rögzítése agyag/homok habarccsal és a kész boltív csinosítása)

 

(A homok/papír forma köré 10 cm vastag réteg vályog kerül fel, majd később a homok kikaparásra kerül a kupolából)

 

Fontos megjegyzés az ajtóval kapcsolatban: az ajtó minden esetben a kupola magasságának 63%-a kell legyen (a példában ez 25 cm-t jelent, mert a kupola 40 cm magas). Ez azért rendkívül fontos, mert így biztosítható a megfelelő légjárás a tűztérben. Az ajtó alsó felében áramlik be a hideg levegő, míg a forró levegő a boltív felső részén távozik. A nagyobb kemencékre általában egy kémény kerül, de akár egy külön nyílást is kialakíthatsz, ami segíti a légcserét.

Hirdetés

Építsünk vályogkemencét

Egy 5-10 cm vastag szigetelőrétegre lesz szükséged, a kupola körül, ami fűrészporból és agyagból készül. Ez a réteg segít megtartani a hőt, így a kemence tovább használható a megfelelő hőmérsékleten. A kizárólag pizzasütés céljából készített kemencéknek nincs szükségük erre a rétegre, akik azonban komolyabban szeretnének foglalkozni a kenyérsütéssel, azoknak ennek a rétegnek a vastagságnak a duplája ajánlott, mert több kenyér sütését teszi lehetővé. A kész kemencére végül egy réteg vályogvakolat kerül, ami az egész szerkezet védelmét szolgálja.

 

(5-10 cm vastag fűrészporból és agyagból álló szigetelőréteg, majd végül némi vályogvakolat kerül a kemencére és a boltíves ajtóra)

 

Ezzel nagyjából kész is a sütőnk! Egyszerű, igaz? Mi tavaly készítettük el a sajátunkat ezzel a módszerrel, azóta sokszor használtunk, és nem csalódtunk benne, ajánlom mindenkinek! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-09-09

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

A diófa gondozásáról, a diófa metszéséről, a diófa neveléséről mondok most el nektek mindent! Olvassátok el cikkemet és tudjatok meg mindent a diófáról!

2019-08-16

Élő kerítés – A legolcsóbb, legszebb, legbiztonságosabb megoldások

Az élő kerítésnek számtalan előnye van, mégsem alkalmazzák még olyan sokan. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek az élő kerítések előnyeiről, és telepítésükről!

2019-08-27

Őseink csodaszerei – A csipkebogyó termesztése és felhasználása

A csipkebogyó rendkívül sokoldalú, egészséges finomság, amit már őseink is előszeretettel fogyasztottak. Most ti is mindent megtudhattok a csipkebogyóról.

2019-08-16

Tökéletes időpont a diószüretelésre – Sokat nyersz, ha ekkor szeded a diót!

Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a diófa szüreteléséről, olvassátok el remek írásomat és tudjatok mindent a diófa szüreteléséről!

2019-08-08

Az eddiginél is nagyobb poloskainvázió közeleg? - Interjú Dr. Vétek Gáborral

Poloskahelyzet Magyarországon – Dr. Vétek Gáborral, a Szent István Egyetem docensével beszélgettünk arról, hogy milyen ma a poloskahelyzet Magyarországon.

2019-08-05

Így csalogass szitakötőket kertedbe

A szitakötők olyanok, mintha épp egy meséből léptek volna elő, de nemcsak csodálatosan szépek, hanem hasznosak is, most elmondom, hogyan csalogathattok belőlük többet kertetekbe!

2019-08-07

Minden, amit egy kertésznek a kerti mák termesztéséről tudnia kell

Mostani cikkünkben a kerti mák termesztéséről fogunk mindent elmondani. Érdemes elolvasnia mindenkinek szakértőnk remek írását a kerti mákról.

2019-09-02

„Brazília szukkulens növényvilága” - őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár

Az őszi kaktusz kiállításunkon Brazília alig ismert arcát szeretnénk bemutatni, mégpedig az ország keleti és déli részén élő szárazságtűrő szukkulensek világát.

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
300 762
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 895 497
Közösség

forró levegős szénaszárító

a nagy (70—80%) nedvességtartalmú, friss v. enyhén fonnyadt és szecskázott... Tovább

élősködő (parazita)

az az élőlény, amely más fajú élő szervezeten (külső é.) v. szervezetben (gazdában,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 183

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Házi kert kert