notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Vályogkemence építése

Hirdetés

Pizza- és kenyérsütésre alkalmas vályogkemence olcsón, házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Egy saját készítésű vályogkemence nem kell, hogy drága álom legyen. Némi vályog, kézügyesség és sok türelem segítségével akár saját kemencét is készíthetsz magadnak házilag, amiben aztán megsütheted álmaid kenyerét vagy pizzáját is. Az alábbiakban egy ilyen kemence elkészítésének folyamatát mutatjuk be.

Építsünk vályogkemencét

Ennek a kemencének nagy előnye, hogy kizárólag megújuló tüzelőanyaggal működik, és elkészítéséhez egyszerű, természetes anyagokra van csupán szükség. A házilag sütött kenyérnek és pizzának pedig nincs párja.

 

Az alapzat

Némi agyag, homok, fűrészpor, néhány tégla, sörösüveg, és egy pár salakblokk alkotja majd kemencédet. Ha mindent sikerült összeszedned, akkor az első lépés az alapzat elkészítése a salakblokkokból és néhány nagyobb kődarabból. Egy jó alap szükséges ahhoz, hogy a kemence megfelelő magasságban helyezkedjen el a föld felett. Egy nagyjából 1 méter magas.

 

 

Megjegyzés: a szükséges alapanyagok mennyisége attól függően változik, hogy mekkora kemencét szeretnél készíteni. Ez alapján a példában feltüntetett mennyiségek eltérhetnek azoktól, amikre szükséged lesz az építkezés során. A példában egy 57 cm átmérőjű kemencét készítünk el.

 

Építsünk vályogkemencét

Az alapzatra egy szigetelőréteg kerül, ami sörösüvegekből és az azok közötti hézag kitöltésére használt fűrészpor/agyag habarcsból áll. Ezt a réteget egy vályogból készült gyűrű veszi körül. Ezt egy vályogtégla réteg követi, ami 17 téglából áll, és ez alkotja a tűztér alapját is, ahol a kenyerek és pizzák sülnek majd. A vályogtéglákat fektesd egy vékony homokágyra, hogy szorosan egymás mellé helyezve egy tökéletesen sík felületet alkossanak.

 

(A sörösüvegek elfektetése, majd a köztük lévő hézag kitöltése fűrészporból és agyagból kevert habarccsal)

Hirdetés

 

A vályogkemence méretei

A példában egy 57 cm átmérőjű kemencét készítünk el, ami a legtöbbek számára elegendő méretű lesz. Ez három közepes méretű kenyér, vagy egy-két személyes méretű pizza elkészítésére alkalmas egy időben. Egy ekkora méretű kemence 2 óra alatt jó minőségű fa felhasználásával nagyjából 370 °C-ra melegíthető fel.

 

Mielőtt hozzákezdenél a kupola kialakításához, készítsd el előre az ajtóként funkcionáló boltívet vályogtéglák és homok/agyag habarcs felhasználásával. Érdemes egy akkora nyílást kialakítani, ami valamivel szélesebb 30 cm-nél, különben nehezebb lesz behelyezni és kivenni a sütnivalókat.

 

A vályog kupola 3 rész homokból és 1 rész agyagból készül. hogy egy szabályos kupolát építhess, készíts egy modellt homokból, és fedd azt le némi enyhén nedves papírral. Erre formázd meg aztán a vályog kupolát, majd miután a vályog megszáradt, kikaparhatod a homokot és a papírt a belsejéből. A vályog kupola a példában 40 cm magas.

 

(A téglák elhelyezése és körberajzolása egy kartonsablonon, majd a sablon felállítása és körbeépítése a téglákkal)

 

(A téglák rögzítése agyag/homok habarccsal és a kész boltív csinosítása)

 

(A homok/papír forma köré 10 cm vastag réteg vályog kerül fel, majd később a homok kikaparásra kerül a kupolából)

 

Fontos megjegyzés az ajtóval kapcsolatban: az ajtó minden esetben a kupola magasságának 63%-a kell legyen (a példában ez 25 cm-t jelent, mert a kupola 40 cm magas). Ez azért rendkívül fontos, mert így biztosítható a megfelelő légjárás a tűztérben. Az ajtó alsó felében áramlik be a hideg levegő, míg a forró levegő a boltív felső részén távozik. A nagyobb kemencékre általában egy kémény kerül, de akár egy külön nyílást is kialakíthatsz, ami segíti a légcserét.

Hirdetés

Építsünk vályogkemencét

Egy 5-10 cm vastag szigetelőrétegre lesz szükséged, a kupola körül, ami fűrészporból és agyagból készül. Ez a réteg segít megtartani a hőt, így a kemence tovább használható a megfelelő hőmérsékleten. A kizárólag pizzasütés céljából készített kemencéknek nincs szükségük erre a rétegre, akik azonban komolyabban szeretnének foglalkozni a kenyérsütéssel, azoknak ennek a rétegnek a vastagságnak a duplája ajánlott, mert több kenyér sütését teszi lehetővé. A kész kemencére végül egy réteg vályogvakolat kerül, ami az egész szerkezet védelmét szolgálja.

 

(5-10 cm vastag fűrészporból és agyagból álló szigetelőréteg, majd végül némi vályogvakolat kerül a kemencére és a boltíves ajtóra)

 

Ezzel nagyjából kész is a sütőnk! Egyszerű, igaz? Mi tavaly készítettük el a sajátunkat ezzel a módszerrel, azóta sokszor használtunk, és nem csalódtunk benne, ajánlom mindenkinek! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-06-21

Így nevelheted fel te is saját kókuszpálmádat

A kókuszpálma egy nagyon sokoldalú növény, mostani cikkemben elmondom, hogyan nevelheted a saját kertedben! Legyen mindenkinek saját kókuszpálmája, mutatom, mit kell tenned!

2019-06-07

15 dolog, amire felhasználhatod a nagylevelű csodamogyorót

Így használhatjuk fel a nagylevelű csodamogyorót – Mostani cikkemben mindent elmondunk nektek a nagylevelű csodamogyoróról, ismerjétek meg közelebbről ti is!

2019-05-10

Így teheted csinosabbá kertedet mohával

Nem muszáj megszabadulnod a mohától, ugyanis könnyedén alkothatsz segítségével a kertben, most meg is mutatom, hogyan lehet felhasználni a kertben a mohát!

2019-06-07

Helyszűkében is akad termés – Nevelj te is törpe gyümölcsfákat!

Akkor sem kell kétségbeesnünk, ha nincsen nagy kertünk, de még akkor sem, hogyha egyáltalán nincs kertünk, ugyanis ezeket a törpe gyümölcsfákat bárhol nevelhetjük!

2019-06-08

10 évelő fűszernövény, amiket csak egyszer kell elültetned, folyton teremni fognak!

Folytontermő fűszernövényeket mutatok most nektek, mindet érdemes elültetned a kertedben, ezek után sosem lesz gondod, ugyanis mindig teremni fognak!

2019-06-21

A világ leghalálosabb kertje, ahol minden négyzetméteren veszély vár!

A világ legveszélyesebb kertjét mutatjuk most be nektek, ide csak azoknak érdemes ellátogatniuk, akik szeretik a veszélyt, ugyanis nem egy olyan emberről lehet tudni, akit ájultan kellett kihozni a kertből!

2019-06-08

Minden, amit egy kertésznek az ausztrál citrom termesztéséről tudnia kell

Nem olyan bonyolult az ausztrál citrom termesztése, azonban van néhány dolog, amivel tisztában kell lennie mindenkinek. Cikkünket mindenkinek csak ajánlani tudom!

2019-06-20

Soha ne dobd ki a görögdinnye magját, mutatom, mire használhatod fel!

A görögdinnye magját soha, de soha ne dobd ki a kukába, használd inkább fel! Mostani cikkemben elmondom, mennyi mindenre jó a görögdinnye magja, érdemes kipróbálnod neked is!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
671 726
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 430 398
Közösség

elválasztás

1. (biol.) (szekréció) Különböző növényi és állati sejtek egyik életműködése, amellyel... Tovább

terasz

A domboldalakona szintvonallal lehetőleg párhuzamosan kialakított sík terület.Rajta növ.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 183

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Házi kert kert