Vályogkemence építésése házilag

hirdetes

Pizza- és kenyérsütésre alkalmas vályogkemence olcsón, házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Egy saját készítésű vályogkemence nem kell, hogy drága álom legyen. Némi vályog, kézügyesség és sok türelem segítségével akár saját kemencét is készíthetsz magadnak házilag, amiben aztán megsütheted álmaid kenyerét vagy pizzáját is. Az alábbiakban egy ilyen kemence elkészítésének folyamatát mutatjuk be.

Építsünk vályogkemencét

Ennek a kemencének nagy előnye, hogy kizárólag megújuló tüzelőanyaggal működik, és elkészítéséhez egyszerű, természetes anyagokra van csupán szükség. A házilag sütött kenyérnek és pizzának pedig nincs párja.

Az alapzat

Némi agyag, homok, fűrészpor, néhány tégla, sörösüveg, és egy pár salakblokk alkotja majd kemencédet. Ha mindent sikerült összeszedned, akkor az első lépés az alapzat elkészítése a salakblokkokból és néhány nagyobb kődarabból. Egy jó alap szükséges ahhoz, hogy a kemence megfelelő magasságban helyezkedjen el a föld felett. Egy nagyjából 1 méter magas.

Megjegyzés: a szükséges alapanyagok mennyisége attól függően változik, hogy mekkora kemencét szeretnél készíteni. Ez alapján a példában feltüntetett mennyiségek eltérhetnek azoktól, amikre szükséged lesz az építkezés során. A példában egy 57 cm átmérőjű kemencét készítünk el.

Építsünk vályogkemencét

Az alapzatra egy szigetelőréteg kerül, ami sörösüvegekből és az azok közötti hézag kitöltésére használt fűrészpor/agyag habarcsból áll. Ezt a réteget egy vályogból készült gyűrű veszi körül. Ezt egy vályogtégla réteg követi, ami 17 téglából áll, és ez alkotja a tűztér alapját is, ahol a kenyerek és pizzák sülnek majd. A vályogtéglákat fektesd egy vékony homokágyra, hogy szorosan egymás mellé helyezve egy tökéletesen sík felületet alkossanak.

hirdetes

A vályogkemence méretei

A példában egy 57 cm átmérőjű kemencét készítünk el, ami a legtöbbek számára elegendő méretű lesz. Ez három közepes méretű kenyér, vagy egy-két személyes méretű pizza elkészítésére alkalmas egy időben. Egy ekkora méretű kemence 2 óra alatt jó minőségű fa felhasználásával nagyjából 370 °C-ra melegíthető fel.

Mielőtt hozzákezdenél a kupola kialakításához, készítsd el előre az ajtóként funkcionáló boltívet vályogtéglák és homok/agyag habarcs felhasználásával. Érdemes egy akkora nyílást kialakítani, ami valamivel szélesebb 30 cm-nél, különben nehezebb lesz behelyezni és kivenni a sütnivalókat.

hirdetes

A vályog kupola 3 rész homokból és 1 rész agyagból készül. hogy egy szabályos kupolát építhess, készíts egy modellt homokból, és fedd azt le némi enyhén nedves papírral. Erre formázd meg aztán a vályog kupolát, majd miután a vályog megszáradt, kikaparhatod a homokot és a papírt a belsejéből. A vályog kupola a példában 40 cm magas.

 

Fontos megjegyzés az ajtóval kapcsolatban: az ajtó minden esetben a kupola magasságának 63%-a kell legyen (a példában ez 25 cm-t jelent, mert a kupola 40 cm magas). Ez azért rendkívül fontos, mert így biztosítható a megfelelő légjárás a tűztérben. Az ajtó alsó felében áramlik be a hideg levegő, míg a forró levegő a boltív felső részén távozik. A nagyobb kemencékre általában egy kémény kerül, de akár egy külön nyílást is kialakíthatsz, ami segíti a légcserét.

Egy 5-10 cm vastag szigetelőrétegre lesz szükséged, a kupola körül, ami fűrészporból és agyagból készül. Ez a réteg segít megtartani a hőt, így a kemence tovább használható a megfelelő hőmérsékleten. A kizárólag pizzasütés céljából készített kemencéknek nincs szükségük erre a rétegre, akik azonban komolyabban szeretnének foglalkozni a kenyérsütéssel, azoknak ennek a rétegnek a vastagságnak a duplája ajánlott, mert több kenyér sütését teszi lehetővé. A kész kemencére végül egy réteg vályogvakolat kerül, ami az egész szerkezet védelmét szolgálja.

 

Ezzel nagyjából kész is a sütőnk! Egyszerű, igaz? Mi tavaly készítettük el a sajátunkat ezzel a módszerrel, azóta sokszor használtunk, és nem csalódtunk benne, ajánlom mindenkinek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-03-18

A díszkertek királynői: ezt kell tudnod a levenduláról és rózsáról

Inspiráló ötletek és egy kertész tanácsai segítenek, hogy a rózsák, levendulák ragyogása beragyogja a kertedet. Így gondozd rózsádat és levenduládat szakszerűen!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-14

Így termesszünk csicsókát, a szegények krumpliját

Csicsóka, a szegények krumplija: nagyanyáink kedvence, se nem krumpli, se nem alma, de annyira szerettük. Igy ültesd el te is a csicsókát a tippjeink szerint!

2024-03-14

Így használd a csodás orchideát esküvődön

Az orchideák különleges és elegáns választás a menyasszonyi csokorhoz, valamint a koszorúslányok csokrához, de ezen kívül i számos dologra fel lehet használni.

2024-03-18

500 iskolában tartanak oktatásokat az erdészettel kapcsolatban

A természet csodálatos, amit leginkább erdőjárás közben lehet megtapasztalni, a most elindított program keretein belül erről fognak beszélni a legkisebbeknek.

2024-03-13

Agrometeorológia: csak átmenetileg szűnik meg a fagyveszély

Az átlagosnál melegebb időjárásban a vegetáció 3-4 héttel fejlettebb az ilyenkor szokásosnál, de a következő hetekben még számíthatunk fagyra is a kertben.

2024-03-18

Sokan nem tudják: Ezek a tavaszi virágok mérgezőek a kutyákra

Kutyatartóként nagyon óvatosnak kell lennünk, mert elég egyetlen óvatlan pillanat, és meg is van a baj. Több olyan tavaszi virág van, ami mérgező a kutyákra.

2024-03-18

A paulowniákról (császárfáról) szakszerűen 2.rész

Ismerd meg a császárfa titkait Franczia Balázs szakértő vezetésével!A cikksorozat második részében, további izgalmas információk tárulnak eléd a Paulowniákról.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kisárutermelés a mezőgazdaságban

a mezőgazdasági kisárutermelés sajátos vállalkozási forma, mint gyűjtőfogalom magában... Tovább

91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelet

A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetõ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert