Vályogkemence építése

Pizza- és kenyérsütésre alkalmas vályogkemence olcsón, házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész

Egy saját készítésű vályogkemence nem kell, hogy drága álom legyen. Némi vályog, kézügyesség és sok türelem segítségével akár saját kemencét is készíthetsz magadnak házilag, amiben aztán megsütheted álmaid kenyerét vagy pizzáját is. Az alábbiakban egy ilyen kemence elkészítésének folyamatát mutatjuk be.


Építsünk vályogkemencét

Ennek a kemencének nagy előnye, hogy kizárólag megújuló tüzelőanyaggal működik, és elkészítéséhez egyszerű, természetes anyagokra van csupán szükség. A házilag sütött kenyérnek és pizzának pedig nincs párja.

Az alapzat

Némi agyag, homok, fűrészpor, néhány tégla, sörösüveg, és egy pár salakblokk alkotja majd kemencédet. Ha mindent sikerült összeszedned, akkor az első lépés az alapzat elkészítése a salakblokkokból és néhány nagyobb kődarabból. Egy jó alap szükséges ahhoz, hogy a kemence megfelelő magasságban helyezkedjen el a föld felett. Egy nagyjából 1 méter magas.

Megjegyzés: a szükséges alapanyagok mennyisége attól függően változik, hogy mekkora kemencét szeretnél készíteni. Ez alapján a példában feltüntetett mennyiségek eltérhetnek azoktól, amikre szükséged lesz az építkezés során. A példában egy 57 cm átmérőjű kemencét készítünk el.

Építsünk vályogkemencét

Az alapzatra egy szigetelőréteg kerül, ami sörösüvegekből és az azok közötti hézag kitöltésére használt fűrészpor/agyag habarcsból áll. Ezt a réteget egy vályogból készült gyűrű veszi körül. Ezt egy vályogtégla réteg követi, ami 17 téglából áll, és ez alkotja a tűztér alapját is, ahol a kenyerek és pizzák sülnek majd. A vályogtéglákat fektesd egy vékony homokágyra, hogy szorosan egymás mellé helyezve egy tökéletesen sík felületet alkossanak.

(A sörösüvegek elfektetése, majd a köztük lévő hézag kitöltése fűrészporból és agyagból kevert habarccsal)

 

A vályogkemence méretei

A példában egy 57 cm átmérőjű kemencét készítünk el, ami a legtöbbek számára elegendő méretű lesz. Ez három közepes méretű kenyér, vagy egy-két személyes méretű pizza elkészítésére alkalmas egy időben. Egy ekkora méretű kemence 2 óra alatt jó minőségű fa felhasználásával nagyjából 370 °C-ra melegíthető fel.

Mielőtt hozzákezdenél a kupola kialakításához, készítsd el előre az ajtóként funkcionáló boltívet vályogtéglák és homok/agyag habarcs felhasználásával. Érdemes egy akkora nyílást kialakítani, ami valamivel szélesebb 30 cm-nél, különben nehezebb lesz behelyezni és kivenni a sütnivalókat.

A vályog kupola 3 rész homokból és 1 rész agyagból készül. hogy egy szabályos kupolát építhess, készíts egy modellt homokból, és fedd azt le némi enyhén nedves papírral. Erre formázd meg aztán a vályog kupolát, majd miután a vályog megszáradt, kikaparhatod a homokot és a papírt a belsejéből. A vályog kupola a példában 40 cm magas.

(A téglák elhelyezése és körberajzolása egy kartonsablonon, majd a sablon felállítása és körbeépítése a téglákkal)

 

(A téglák rögzítése agyag/homok habarccsal és a kész boltív csinosítása)

 

(A homok/papír forma köré 10 cm vastag réteg vályog kerül fel, majd később a homok kikaparásra kerül a kupolából)

 

Fontos megjegyzés az ajtóval kapcsolatban: az ajtó minden esetben a kupola magasságának 63%-a kell legyen (a példában ez 25 cm-t jelent, mert a kupola 40 cm magas). Ez azért rendkívül fontos, mert így biztosítható a megfelelő légjárás a tűztérben. Az ajtó alsó felében áramlik be a hideg levegő, míg a forró levegő a boltív felső részén távozik. A nagyobb kemencékre általában egy kémény kerül, de akár egy külön nyílást is kialakíthatsz, ami segíti a légcserét.

Építsünk vályogkemencét

Egy 5-10 cm vastag szigetelőrétegre lesz szükséged, a kupola körül, ami fűrészporból és agyagból készül. Ez a réteg segít megtartani a hőt, így a kemence tovább használható a megfelelő hőmérsékleten. A kizárólag pizzasütés céljából készített kemencéknek nincs szükségük erre a rétegre, akik azonban komolyabban szeretnének foglalkozni a kenyérsütéssel, azoknak ennek a rétegnek a vastagságnak a duplája ajánlott, mert több kenyér sütését teszi lehetővé. A kész kemencére végül egy réteg vályogvakolat kerül, ami az egész szerkezet védelmét szolgálja.

(5-10 cm vastag fűrészporból és agyagból álló szigetelőréteg, majd végül némi vályogvakolat kerül a kemencére és a boltíves ajtóra)

 

Ezzel nagyjából kész is a sütőnk! Egyszerű, igaz? Mi tavaly készítettük el a sajátunkat ezzel a módszerrel, azóta sokszor használtunk, és nem csalódtunk benne, ajánlom mindenkinek! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-15

Hogyan nevelj koriandert?

A koriander egy nagyon kedvelt fűszernövény, ráadásul gyógynövényként is nagyszerű. Megmutatom, mit szeret és mit nem, hogy te is nevelhess otthon ilyen növényt!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-15

Hogyan gondoskodj a konyhakertedről télen

A következő cikkben bemutatunk egy listát, hogyan foglalkozhatsz a konyhakerteddel és lakóival a téli időszakban. Így viseld gondját a konyhakertednek télen.

2021-01-15

Hogyan kell betakarítani és felhasználni a csipkebogyót?

A csipkebogyó nem csak szép látvány, de tele van C-vitaminnal is, így nagyon egészséges. De hogyan kell szüretelni, és mire lehet használni? Megmutatom!

2021-01-13

Hogyan használjuk fel a geotextilt? – Tippek, trükkök szakértőtől

A geotextil kiválóan alkalmas kertünk takarására – érdemes használni örökzöld és évelő növények alá, de impozáns látványt nyújt mulcskombinációval díszágyásban, valamint magaságyásban is.

2021-01-13

Ideje havat lapátolni! Így csináld biztonságosan és hatékonyan!

Eláruljuk, hogy hogyan lapátold a havat otthonod környékén biztonságos és hatékony technikával! Spórold meg idén a hátfájást magadnak!

2021-01-18

9 ötlet, hogyan gondozd kinti növényeidet télen

A hűvösebb éghajlaton lévő kertészek sosem tudják, télen milyen időjárásra számíthatnak. Íme, 9 ötlet kinti növények gondozásához, szélsőséges helyzetekre.

2021-01-17

Banánhéj, a növények természetes barátja

A banánhéj fantasztikus szolgálatot tehet a kertben és a lakásban nevelt növények számára egyaránt, nézzük, hogyan használhatjuk fel!

További cikkek ebben a témában


gázcserenyílások (sztómák)

az aktív párologtatást (—>transzspiráció) és a gázcserét lehetővé tevő... Tovább

járványtan (epizootiológia)

az állatorvos-tudományon belül az állatok —fertőző betegségeivel foglalkozó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert