Teljes mértékben környezetbarát szívószál

hirdetes

Elképesztő! Vadfűből készítik a biológiailag lebomló szívószálat

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN
Környezetbarát szívószál

Honnan jött a biológiailag lebomló szívószál ötlete?

Vietnámban, a Mekong Delta térségében tömegesen nő a vadfű (Lepironia articulata) a termőföldeken. Ez a növény belül üreges, szára pedig kemény, ezért alkalmas arra, hogy szívószál készüljön belőle. A gyártáshoz összegyűjtik a fűszárakat, majd jó alaposan megmossák. Ezután jön a vágás, nagyjából 20 centiméteres darabokat hoznak létre. A szárak belsejét egy fémrúd segítségével kitisztítják, majd banánlevélbe csomagolva szállítják a megrendelőknek.

Kétféle változat is készül, friss és szárított verzió. A frisseket két hétig lehet a hűtőszekrényben tárolni, vagy egy hétig szobahőmérsékleten. A szárítottakat kiteszik napsütésre, 2-3 napig, majd sütőben megsütik. Ezeket akár hat-hét hónapig is lehet tárolni szobahőmérsékleten. A szívószálakat a vietnami éttermekben csak egyszer használják fel, az otthon használtakat viszont akár többször is lehet. A gyártónak csak az a kérése, hogy a termékeket használat után ne a kukába, hanem a komposztba dobják, mivel teljes mértékben lebomlik. 

hirdetes

Lebomló evőeszközök is készültek már

Evőeszközöket is készítettek már rizsből, búzából, valamint kölesből. Ezeknek az evőeszközöknek az előállítása rendkívül olcsó, mivel csak és kizárólag ehető alapanyagokból készülnek, egy nagyon egyszerű eljárás segítségével. Nagy előnyük, hogy 100 százalékban lebomlanak, ráadásul evés után teljes egészében elfogyaszthatók, ez pedig azt eredményezheti, hogy egyáltalán nem keletkezik hulladék. A lebomló evőeszközök egy hét alatt bomlanak le természetes módon, felbontatlan állapotban pedig akár 2-3 évig is tárolhatók. 

hirdetes

Nem tartalmaznak semmilyen mesterséges vagy állati eredetű anyagot, teljes mértékben vegán élelmiszernek minősülnek, tehát a vegetáriánusok is használhatják/fogyaszthatják. Alapvetően ízesítésmentesek, azonban akad néhány extra, fűszerezett változat is, ilyen például a borsos, a paprikás, a mentés, a zöldfűszeres, a gyömbéres vagy a fahéjas ízesítésű evőeszköz.

Jelenleg úgy tudom, hogy Magyarországon a vadfűből készült és a szalmaszívószálat lehet megvásárolni, lebomló evőeszközről nincs információm, de ha esetleg nektek van, osszátok meg Facebook-oldalunkon és kiegészítjük cikkünket! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

tőgybimbósipoly

Fejlődési rendellenességből v. sérülésből származó járat,amely a bimbócsatornát... Tovább

onánia

a hímek párosodás nélküli magömlése. Kutyák a megmerevedett hímvesszőt a hashoz v. az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek