hulladék, mezőgazdasági, ipari, háztartási, városi, speciális, iszapszerű, radioaktív, szilárd, gáz-halmazállapotú, inert, közömbös, kis mértékben, közepesen veszélyes anyagok

hulladék


gyűjtőfogalom, amelybe beletartoznak mindazon anyagok, amelyek a mezőgazdaságban, az iparban és a háztartásban szükségtelenné válnak. Csoportosításuk több szempont szerint lehetséges. Keletkezése szerint lehet: 1. Mezőgazdasági hulladék: a növénytermesztés, az állattenyésztés, a kertészet, az erdészet, valamint ezek kiegészítő tevékenységéből származó hulladék. 2. Ipari hulladék: tovább csoportosítható iparáganként, ezzel sok esetben következtetni lehet a hulladék minőségére, kezelhetőségére, esetleges fölhasználására, illetve megfelelő tárolására. 3. Városi hulladék: az utcai, a háztartási, az irodai, valamint az üzletekben keletkező szemét. 4. A speciális hulladékokhoz tartoznak a fertőzött élelmiszerek, az orvosi rendelők, a kórházak hulladékai, az elhullott állatok, valamint a radioaktív hulladékok. Halmazállapotuk alapján vannak: 1. Szilárd hulladékok: nem egységes összetételűek, a keletkezésük szerint igen sokfélék. 2. A folyékony-hulladékokhoz tartoznak a különböző szennyvizek, a fáradt olajok, az állattenyésztő telepeken keletkező hígtrágya. 3. Iszapszerű hulladékok az állattenyésztésben a trágya, az olajos iszapok, a szennyvíztisztításkor visszamaradó iszapok. 4. Gáz-halmazállapotú hulladékok a füstgázok, az ipari és a mezőgazdasági technológiákból képződött hulladék-gázok. A hulladék mennyisége világszerte, így Magyarországon is növekedik, ezért nagyon fontos azok veszélytelen tárolása, ártalmatlanítása, ehhez azonban ismerni kell a hulladék eredetét, összetételét, veszélyességét. A hulladékok szakszerű, a környezetet nem vagy csak igen kis mértékben, alig szennyező lerakásához szükséges ismerni a hulladékok mennyiségi és minőségi jellemzőit is; ezek: a darabossága, a nedvességtartalma, a konzisztenciája, a hamutartalma, a szervesanyag-tartalma, a pH-értéke, a benne levő különböző elemek (N-, K-, P- és nyomelem-) tartalma. Különös gonddal kell a tűz- és robbanásveszélyes anyagokat kezelni. A szilárd hulladékokat veszélyességük alapján a következő kategóriákba sorolják: 1. inert anyagok, 2. közömbös anyagok, 3. kismértékben veszélyesek, 4. közepesen veszélyesek, 5. nagyon veszélyesek, 6. különlegesen veszélyesek. Az utóbbiakhoz tartoznak a tűz- és robbanásveszélyes, a fertőzéseket terjesztő, valamint a sugárzó anyagok. A hulladékok kezelésének módjai igen sokfélék, a hulladék minősége határozza meg. A rendezett lerakásra csak az inert, a közömbös, a kismértékben és a közepesen veszélyes hulladékok kerülhetnek. A lerakóhely kijelölésében a természeti viszonyokat (talajtani, hidrogeológiai, geomorfológiai és meteorológiai), valamint táj- és városrendezési szempontokat kell figyelembe venni. Amennyiben a hulladékot elégetik és az égetőkemence energia-visszanyeréssel üzemeltető, a hulladék hasznosítható. Biológiai hulladék-kezelés a komposztálás, biotermikus hulladék-átalakító módszer; a komposztot trágyázásra, talajjavításra használják föl; a szerves hulladékból anaerob úton biogáz is előállítható.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra

Egyre forróbb nyarak és a klímaváltozás hatása a magyar mezőgazdaságra

A klímaváltozás Magyarországon egyre érezhetőbb hatásokkal jár. Az országban az átlaghőmérséklet emelkedése mellett gyakrabban fordulnak elő extrém időjárási események,...

csípős paprika fajták

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

Az egyre melegedő éghajlati viszonyok következtében a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek, míg a tél enyhébbé válik. Ez a jelenség jelentős hatással van a...

Te hallottál már a világ 10 legritkább állatáról?

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Nem meglepő, hogy globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Rengeteg különféle, összetett fenyegetés sújtja a növény- és állatvilágot, és számos faj minden...

Védekezz a földibolhák ellen fahamuval

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró, fekete, ugráló bogarak és szanaszét lyuggatott levelek? A kertészkedés nem mindig zökkenőmentes, különösen, ha földibolhákkal kell megküzdenünk. Ezek az apró, de...

Mutatom miért érdemes a másodvetésben gondolkozni

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A kert gondozása nem ér véget az első termények betakarításával! Amikor az első körös zöldségek lekerülnek a földről, a kertkapukat nem érdemes bezárni. Az üres...

A közönséges gyíkfű nem gyomnövény

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Nyáron, amikor a kertünk tele van színpompás virágokkal és zöldellő növényekkel, könnyen ránk törhet a vágy, hogy minden szabad földterületet a legszebben virágzó...

A 15. fehérgólya-felmérés a fehérgólyák jövőjéért

Tegyünk közösen a fehérgólyák jövőjéért - A 15. hazai országos fehérgólya-felmérés

Idén zajlik a 8. nemzetközi és egyben a 15. hazai országos fehérgólya-felmérés, amelyhez a lakosság segítségét is kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Exkluzív borhotel Balatonfüred szívében, a bor és gasztronómia szerelmeseinek

Exkluzív Balatonfüredi nyaralás: borhotel vagy hagyományos szálloda?

  Ha valódi kulináris élvezeteket keresel páratlan wellness szolgáltatásokkal egybekötve, akkor ez a cikk neked szól!    Balatonfüredi borhotel vagy...

A legjobb módszerek a cukkini felhasználására

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Berobbant a kertekben a cukkini érése, és halomszámra szüretelik a kertészek ezt az isteni zöldséget. Ha te sem tudod, hogy a hirtelen megtermett rengeteg cukkiniből miket tudsz...

Így készíts tökéletes zöld dió befőttet

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Vannak diófáid, de még mindig nem fogyott el a tavalyi termés a fagyasztódból? Itt a tökéletes megoldás! Szedj le még most pár szem zöld diót a diófádról, és készíts...

Ha szeretnél a Balatonnál wellnessezni, ezek a programok ne maradjanak ki

A Balatonnál wellnessezni az egyik legjobb dolog a világon - Mutatom miért

A Balaton nemcsak Magyarország legnagyobb tava, hanem egy valódi paradicsom a pihenni és kikapcsolódni vágyóknak. A tó körüli települések számos wellness lehetőséget...

Ezt kell tudnod a piros paprika érésének a folyamatáról

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika, ami a magyar konyha egyik elengedhetetlen alapanyaga, izgalmas és lenyűgöző érési folyamaton megy keresztül. A nyár közepén a zöld paprikahüvelyek fokozatosan...