hulladék, mezőgazdasági, ipari, háztartási, városi, speciális, iszapszerű, radioaktív, szilárd, gáz-halmazállapotú, inert, közömbös, kis mértékben, közepesen veszélyes anyagok

hulladék

hirdetes

gyűjtőfogalom, amelybe beletartoznak mindazon anyagok, amelyek a mezőgazdaságban, az iparban és a háztartásban szükségtelenné válnak. Csoportosításuk több szempont szerint lehetséges. Keletkezése szerint lehet: 1. Mezőgazdasági hulladék: a növénytermesztés, az állattenyésztés, a kertészet, az erdészet, valamint ezek kiegészítő tevékenységéből származó hulladék. 2. Ipari hulladék: tovább csoportosítható iparáganként, ezzel sok esetben következtetni lehet a hulladék minőségére, kezelhetőségére, esetleges fölhasználására, illetve megfelelő tárolására. 3. Városi hulladék: az utcai, a háztartási, az irodai, valamint az üzletekben keletkező szemét. 4. A speciális hulladékokhoz tartoznak a fertőzött élelmiszerek, az orvosi rendelők, a kórházak hulladékai, az elhullott állatok, valamint a radioaktív hulladékok. Halmazállapotuk alapján vannak: 1. Szilárd hulladékok: nem egységes összetételűek, a keletkezésük szerint igen sokfélék. 2. A folyékony-hulladékokhoz tartoznak a különböző szennyvizek, a fáradt olajok, az állattenyésztő telepeken keletkező hígtrágya. 3. Iszapszerű hulladékok az állattenyésztésben a trágya, az olajos iszapok, a szennyvíztisztításkor visszamaradó iszapok. 4. Gáz-halmazállapotú hulladékok a füstgázok, az ipari és a mezőgazdasági technológiákból képződött hulladék-gázok. A hulladék mennyisége világszerte, így Magyarországon is növekedik, ezért nagyon fontos azok veszélytelen tárolása, ártalmatlanítása, ehhez azonban ismerni kell a hulladék eredetét, összetételét, veszélyességét. A hulladékok szakszerű, a környezetet nem vagy csak igen kis mértékben, alig szennyező lerakásához szükséges ismerni a hulladékok mennyiségi és minőségi jellemzőit is; ezek: a darabossága, a nedvességtartalma, a konzisztenciája, a hamutartalma, a szervesanyag-tartalma, a pH-értéke, a benne levő különböző elemek (N-, K-, P- és nyomelem-) tartalma. Különös gonddal kell a tűz- és robbanásveszélyes anyagokat kezelni. A szilárd hulladékokat veszélyességük alapján a következő kategóriákba sorolják: 1. inert anyagok, 2. közömbös anyagok, 3. kismértékben veszélyesek, 4. közepesen veszélyesek, 5. nagyon veszélyesek, 6. különlegesen veszélyesek. Az utóbbiakhoz tartoznak a tűz- és robbanásveszélyes, a fertőzéseket terjesztő, valamint a sugárzó anyagok. A hulladékok kezelésének módjai igen sokfélék, a hulladék minősége határozza meg. A rendezett lerakásra csak az inert, a közömbös, a kismértékben és a közepesen veszélyes hulladékok kerülhetnek. A lerakóhely kijelölésében a természeti viszonyokat (talajtani, hidrogeológiai, geomorfológiai és meteorológiai), valamint táj- és városrendezési szempontokat kell figyelembe venni. Amennyiben a hulladékot elégetik és az égetőkemence energia-visszanyeréssel üzemeltető, a hulladék hasznosítható. Biológiai hulladék-kezelés a komposztálás, biotermikus hulladék-átalakító módszer; a komposztot trágyázásra, talajjavításra használják föl; a szerves hulladékból anaerob úton biogáz is előállítható.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Az olajfa gondozása

Alapvető tudnivalók az olajfák ültetéséről és gondozásáról

A mediterrán vidékeken elterjedt olajfák termései, illetve az azokból készült olajokat a világ minden táján előszeretettel használják gasztronómiai célokra. Sokoldalúságát...

Füge szaporítása eredményesen

Szaporítsuk eredményesen a fügét! – Szakértői tanácsok

A füge hamar az egyik legkedveltebb mediterrán növénnyé vált Magyarországon, ez nem is véletlen, hiszen termése kimondottan ízletes, és maga a növény is mutatós. Mostani...

A diófa metszése, a diófa gondozása

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

Először úgy gondoltam, hogy csak és kizárólag a diófa metszéséről fogok beszélni, közben viszont úgy belemelegedtem az írásba, hogy azon kaptam magam, leírtam mindent, ami a...

Kertészkedés ősszel

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Arról nem is beszélve, hogy ha ősszel...

Alkalmazzuk a feng shui-t a kertben

A 10 legjobb kerti tárgy a tökéletes feng shui érdekében

Vannak olyan dolgok, amiknek mindenképpen helyük van a kertben, mostani cikkünkben ezeket a dolgokat mutatjuk be nektek! Szerezzetek be mindegyikből és meglátjátok, hogy az életetek...

Az egres bemutatása

Az egres bemutatása, termesztése

Az egres (Ribes uva-crispa) a kőtörőfű-virágúak (Saxifragales) rendjébe és a ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozó faj. Egyéb nevei: brüszke, piszke, pöszméte vagy köszméte.

Amarillisz gondozása

Boruljon virágba nálad is tél legszebb virága, minden az amarillisz gondozásáról!

Nem sok virágba gyönyörködhetünk télen, ezért kell mindent megtennünk azért, hogy például az amarillisz csodálatosan szép legyen a leghidegebb évszakban! A most következő...

A gyömbér egy valódi csodaszer, tudd meg, hogyan használhatod fel a gyömbért

Minden, ami gyömbér – A gyömbér termesztése, jelentősége és felhasználása

A gyömbér gyógyító és egyéb jótékony hatásai világszerte ismertek, egyedi íze miatt pedig számos étel és ital hozzávalójaként szokás használni. Ha szeretnél te is...

Minden a bougainvillea teleltetéséről

A bougainvillea teleltetése

A bougainvillea egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is, aminek viszont nem örülünk az az, hogy nagyon fagyérzékeny ez a növény…Nézzük, mit kell tennünk...

Használjuk fel a faleveleket!

Ne égesd el, ne dobd ki! - Használd fel az őszi faleveleket!

Nem kell kidobnunk a lehullott a faleveleket, sőt, nagy hibát követünk el, ha ezt tesszük, de akkor is, hogyha elégetjük! Mostani cikkünkben megmutatjuk, hogyan lehet felhasználni...

Vadrózsa

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ősz, ilyenkor sem áll meg az élet a kertekben – most kezdjük el megtervezni, miket is szeretnénk ültetni még az ősszel. Ennek kapcsán pedig nem szabad megfeledkeznünk...

Készítsünk házi szalámit!

Így készül az isteni házi szalámi!

Készíts te is házilag szalámit, sokkal finomabb, mint a boltban kapható, ráadásul nincsen tele színezékekkel és káros anyagokkal szimplán csak istenien finom, imádni fogja mindenki!