gabonatárolás

Kiszállító és termelő kereső

gabonatárolás

hirdetes

a gabona minőségi megóvására irányuló raktározási tevékenység. Tekintettel arra, hogy a betárolt gabona élő szervezet — amelynek utóérése, főleg légzése miatt —, gondos kezelést igényel, hogy minőségét megőrizze. A g.-hoz speciális épületek és technológiai berendezések szükségesek. A tárolás követelményei közül a legfontosabbak: 1. a gabona tisztítottsága; 2. nedvességtartalma (14—14,5%-nal ne legyen nagyobb): 3. könnyű mozgathatósága, szellőztetése 4. a költségek csökkentése végett a tárolás fokozott gépesítésének lehetősége. A g.-ára padozatos raktárakat v. —>gabonasilót hasznáinak. A padozatos rendszerű tárolás történhet ömlesztett v. zsákos módszerrel. Az ömlesztetten tárolt gabona rétegvastagságát a födém teherbíró képessége és a gabona nedvességtartalma határozza meg. Az ömlesztett terményt lehet halmazban v. deszkalapokkal határolt rekeszekben tárolni. Az utóbbi az előnyösebb, mivel azonos alapterületre több gabona helyezhető el. A zsákokban tárolt termények födémen való elhelyezése a zsákok máglyázása szerint, különböző rendszerben történhet (állított zsákok, kettős v. hármas zsákmáglya stb.), de minden esetben fontos, hogy az alsó zsákokat a szellőzés megoldása céljából — a fapadozatú födém kivételével — 10 cm magas fa alátétekre állítsák; továbbá, hogy a máglyacsoportok között megfelelő szelességú (mm. 60 cm) közlekedési utak maradjanak. A silórendszerű tárolásnak a padozatos raktárakkal szemben több előnye van: 1. azonos alapterületű és magasságtú silóban 1/3dal több termény tárolható: 2. az eltérő minőségű termények egyszerűbben elkülöníthetők 3. a gabona gépi mozgatása könnyebb és olcsóbb. A technológia műveleteihez szükséges legfontosabb gépek és berendezések a következők: 1. a tárolást megelőző tisztítást, valamint a forgatás és a szelelőrostálás együttes munkáját (szakmai szóval az eleválást) is figyelembe véve a —>terményelválasztás alapgépei (—>triőrök, —>tarár); 2. a be- és kitárolóvonalak szállítógépei (beépített v. mozgatható felszedő-, rakodó-, továbbítógépek és berendezések, amelyek a terményforgatásnál is használhatók)- 3. a minőség védelmét szolgáló különféle —>szárítóberendezések, a szellőztetéses silók gépei és a szellőzőpadozathoz tartozó berendezések; 4. a tárolt termények minőségének ellenőrzésére használt a bot- és távhőmérők különböző fajtái; 5. egyéb kéziszerszámok, műszerek és felszerelések, amelyek a minőségvizsgálathoz és a nagy tömegű gabona sikeres tárolasához szükségesek.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Sünbarát kert létrehozása

Alakítsunk ki sünbarát kertek - Praktikus tippek szakértőktől!

Ha kertészként sündisznóra bukkansz kertedben, akkor igazán szerencsésnek érezheted magad. Ezek az apró állatok vidáman pusztítják a csigákat és különféle rovarokat, amelyek...

A csipkebogyótea készítésének menete

Sokan elrontják – Így készíts csipkebogyóteát!

Nagyon sokan vannak, akik nem tudják, hogy készül a tökéletes csipkebogyótea, ezzel pedig azt érik el, hogy az értékes hatóanyagok elvesznek készítés közben…Cikkünkben...

Hasznos tanácsok az őszi előültetéshez

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Kertészként bizonyára te is gyakran tűnődsz el azon, hogy hogyan biztosíthatod a legjobb körülményeket növényeid számára. Azonban míg sokan csupán a csírák kihajtása után...

Fűszernövények termesztése télen

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Kevesen tudják, de léteznek olyan fűszernövények, amik a fagyos időszakokban is sikeresen termeszthetők. Mostani cikkemben hat ilyen fantasztikus fűszernövényt mutatok be nektek,...

Így készül a tökéletes paradicsomlekvár

Ínyenc finomság - Így készíts házi paradicsomlekvárt!

A lekvárkészítés a tartósítás egyik legnépszerűbb (és legízletesebb) formája, azonban sokaknak eszükbe sem juta így félretenni fel nem használt paradicsomaikat. Némi...

A dió sikeres szárításának, tárolásának titka

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

Az ősz az év talán legszínesebb időszaka, tele meleg takarókkal, forró italokkal és gyönyörű, házi készítésű díszekkel. A nyár végét azonban nem csak a hűvösebb...

Házilag készül a legjobb almalé

Így készíthetsz tartósítószer nélkül házilag almalevelet!

Ha szereted az almát és a gyümölcsleveket, akkor bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy vajon hogyan készíthetnél magadnak saját almalevet terméseidből. A folyamat...

Minden az esővízgyűjtésről

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

A víz egy mindenki számára nélkülözhetetlen eleme életünknek, legyen szó akár a növényekről, állatokról, valamint rólunk, emberekről. Természetesnek tekinthető, hogy...

Kerítés

Hogyan válassz kerítést?

A kerítés privát szférát teremt, megakadályozza, hogy idegenek lépjenek be ingatlanunkra, kívül tartja a vadállatokat, belül a házi kedvenceinket, ha szükséges szélárnyékot...

A mezei zsurló jótékony hatásai

Ismerd meg az aranyat érő gyógynövényt: A mezei zsurlót

A mezei zsurlót a magyarok már régóta használják gyógynövényként, azonban manapság már nem igazán elterjedt használata, pedig hihetetlen tulajdonságai vannak ennek a...

Poloskacsapda készítésének menete

Poloskacsapdák készítése házilag - Bevált módszerek mindenkinek!

Egyre jobban gyűlik meg a bajunk ezekkel a büdös kis rovarokkal, éppen ezért hoztam el most nektek a legjobb, leginkább bevált megoldásokat. Tartsatok velem és nézzétek meg,...

A zöld vándorpoloska bemutatása

Régen még a poloska is más volt – A zöld vándorpoloska bemutatása

Bizonyám, régebben még nem is nagyon lehetett találkozni a mostanra elképesztő módon elszaporodó ázsiai márványospoloskával, sokkal inkább láthattuk a kertekben a zöld...