Vaddisznó dézsmálja a tolnai határt

Hirdetés

Vaddisznó dézsmálja a tolnai határt

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Alig vetették el a kukoricát Tolna megyében, a vaddisznók máris kitúrták a szemet. A kondákba tömörült állatok több helyütt az összes elvetett magot felfalták, több millió forintra tehető a vadkár. Több helyen újra kellett vetni a táblákat. A vadásztársaságok mindent elkövetnek: a vadászatra jogosultakat beosztották, éjszakánként őrzik a vetéseket.
Vaddisznó dézsmálja a tolnai határt

Alig vetették el a kukoricát Tolna megyében, a vaddisznók máris kitúrták a szemet. A kondákba tömörült állatok több helyütt az összes elvetett magot felfalták, több millió forintra tehető a vadkár.

"Több helyen újra kellett vetni a táblákat. A vadásztársaságok mindent elkövetnek: a vadászatra jogosultakat beosztották, éjszakánként őrzik a vetéseket" - mondta a Bama.hu-nak Kosaras Zoltán, megyei vadászati-halászati osztályvezető. A vaddisznóállomány megnőtt, a szabad területen elejtett disznók száma 2008-ban meghaladta a hatezret, míg évtizeddel korábban ez a szám kétezer körül volt. A kondákban sok a malac, a kocák táplálékigénye pedig akár négyszeresére is nőhet a szoptatás alatt.


"Tolna megyében a lakosság háromnegyede érintett a mezőgazdasági termelésben. A szántóterület aránya (62,7 százalék) itt jóval nagyobb az országosnál (50,6 százalék). Az elmúlt évben vadászterületeinken a mezőgazdálkodásban több mint nyolcvanhétmillió, míg az erdőgazdálkodásban közel hétmillió forint vadkár keletkezett. Érthető, hogy ez konfliktusforrás a vadgazdálkodást folytatók és a mezőgazdasági termelők között" - magyarázza Király István, a megyei vadászkamara titkára. Ha a gazda vadkárt észlel, azonnal értesítenie kell a vadásztársaságot. Ha ugyanis a baj megtörténik, gyakran támad vita, kit milyen mértékben terhel felelősség. Ilyenkor több tényezőt kell vizsgálni. Az egyik, hogy a gazdálkodó szándékosan vetett-e veszélyes területre olyan növényt, amelyen nagy vadkár keletkezhet.

Hirdetés


Egy 1996-os törvény és annak módosításai foglalkoznak a mezőgazdasági vadkár kérdéskörével. A jogszabály mindkét fél számára leírja, mi a teendő a védekezés, illetve a megelőzés érdekében. A vadászatra jogosultak kötelezettségei közé tartozik a vad riasztása, a földek őrzése, a vadkár-elhárító berendezések (magasles, villanypásztor) kihelyezése, a gazdálkodó értesítése a felfedezett vadkárról, közös védekezés kidolgozása, vadkár-elhárító vadászatok szervezése. Ugyanakkor a termőföld használójának is hatékonyan részt kell vennie a vadkár csökkentésében, azzal, hogy az említett feladatokban osztozik.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

abszolút tömeg

a tisztított —>vetőmagtétel 1000 magjának g-ban kifejezett tömege. Tovább

29/2006. (IV. 10.) FVM rendelet

a talajtani szakvélemény készítésének részletes szabályairól A termõföldrõl szóló... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.