Vaddisznó dézsmálja a tolnai határt

Vaddisznó dézsmálja a tolnai határt

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Alig vetették el a kukoricát Tolna megyében, a vaddisznók máris kitúrták a szemet. A kondákba tömörült állatok több helyütt az összes elvetett magot felfalták, több millió forintra tehető a vadkár. Több helyen újra kellett vetni a táblákat. A vadásztársaságok mindent elkövetnek: a vadászatra jogosultakat beosztották, éjszakánként őrzik a vetéseket.
Vaddisznó dézsmálja a tolnai határt

Alig vetették el a kukoricát Tolna megyében, a vaddisznók máris kitúrták a szemet. A kondákba tömörült állatok több helyütt az összes elvetett magot felfalták, több millió forintra tehető a vadkár.

"Több helyen újra kellett vetni a táblákat. A vadásztársaságok mindent elkövetnek: a vadászatra jogosultakat beosztották, éjszakánként őrzik a vetéseket" - mondta a Bama.hu-nak Kosaras Zoltán, megyei vadászati-halászati osztályvezető. A vaddisznóállomány megnőtt, a szabad területen elejtett disznók száma 2008-ban meghaladta a hatezret, míg évtizeddel korábban ez a szám kétezer körül volt. A kondákban sok a malac, a kocák táplálékigénye pedig akár négyszeresére is nőhet a szoptatás alatt.


"Tolna megyében a lakosság háromnegyede érintett a mezőgazdasági termelésben. A szántóterület aránya (62,7 százalék) itt jóval nagyobb az országosnál (50,6 százalék). Az elmúlt évben vadászterületeinken a mezőgazdálkodásban több mint nyolcvanhétmillió, míg az erdőgazdálkodásban közel hétmillió forint vadkár keletkezett. Érthető, hogy ez konfliktusforrás a vadgazdálkodást folytatók és a mezőgazdasági termelők között" - magyarázza Király István, a megyei vadászkamara titkára. Ha a gazda vadkárt észlel, azonnal értesítenie kell a vadásztársaságot. Ha ugyanis a baj megtörténik, gyakran támad vita, kit milyen mértékben terhel felelősség. Ilyenkor több tényezőt kell vizsgálni. Az egyik, hogy a gazdálkodó szándékosan vetett-e veszélyes területre olyan növényt, amelyen nagy vadkár keletkezhet.


Egy 1996-os törvény és annak módosításai foglalkoznak a mezőgazdasági vadkár kérdéskörével. A jogszabály mindkét fél számára leírja, mi a teendő a védekezés, illetve a megelőzés érdekében. A vadászatra jogosultak kötelezettségei közé tartozik a vad riasztása, a földek őrzése, a vadkár-elhárító berendezések (magasles, villanypásztor) kihelyezése, a gazdálkodó értesítése a felfedezett vadkárról, közös védekezés kidolgozása, vadkár-elhárító vadászatok szervezése. Ugyanakkor a termőföld használójának is hatékonyan részt kell vennie a vadkár csökkentésében, azzal, hogy az említett feladatokban osztozik.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

páratlanujjú patások (Perissodactyla)

az —>emlősök osztályának egyik rendje, közepes v. nagy testű állatok, lábujjaik száma... Tovább

befejezetlen termelés

olyan terméknek, termelésnek a gyűjtőneve, amelynek a tárgyévben — mérhető... Tovább

Tovább a lexikonra