A szabályozás a műanyag palack mellett az üveg, karton és fém italcsomagolásra is vonatkozik

Új termékdíj-koncepció

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Jelentősen csökkenhet az italcsomagolásból származó hulladék a zöldtárca új termékdíj-koncepciója szerint. A környezetvédelmi minisztérium által javasolt új termékdíj szabályozás a jelenleginél jóval erőteljesebben ösztönözné az újratölthető italcsomagolásokat, ezzel is csökkentve az évi mintegy másfél milliárd forgalomba hozott műanyag palack hulladékká válását. A brüsszeli támogatást is élvező koncepció eredményeképpen 8 év múlva akár a palackok fele újratölthetővé válhat. Szabó Imre miniszter szerint az új szabályozás mérföldkövet jelenthet a környezetterhelés csökkentésében és a fenntartható fejlődés megvalósításában.
Jelentősen csökkenhet az italcsomagolásból származó hulladék a zöldtárca új termékdíj-koncepciója szerint

Új koncepció


Az új koncepció szerint egyáltalán nem kell majd környezetvédelmi termékdíjat fizetni az újratölthető italcsomagolások után, a nem újratölthető italcsomagolások után pedig egységes termékdíjat kell majd fizetniük a forgalmazóknak. A jelenlegi – az Európai Bizottság szerint versenysemlegességi aggályokat felvető – termékdíj szabályozás szerint valamennyi fajta italcsomagolási termékdíj alól mentesül az a gyártó vagy kereskedő, aki meghatározott arányban biztosítja a palackok újrahasználatát (ún. „többutas” csomagolás). A mostani javaslat emellett ösztönzi a nem újratölthető („egyutas”) csomagolás visszagyűjtését is: az így kezelt italcsomagolás után a termékdíjnak csak a felét kell majd megfizetni. A szabályozás a műanyag palack mellett az üveg, karton és fém italcsomagolásra is vonatkozik.

2009-től vezetik be


A 2009-től lépcsőzetesen bevezetni tervezett új szabályozás eredményeképpen 2017-re körülbelül 50%-ra nőhet például az újratölthető műanyag palackok aránya a mostani, európai összehasonlításban is igen alacsonynak számító 5,8%-ról (az alkoholmentes italokat európai átlagban 29%-ban forgalmazzák újratölthető palackokban).

Újratölthető csomagolás


Az újratölthető csomagolásra való áttérést a tervek szerint támogatási rendszer segítené, melyből a cégek újratöltő gépsorok, mosóberendezések és visszagyűjtő rendszerek kialakítására költhetnének. Az előzetes várakozások alapján ugyanis a gyártóknak és forgalmazóknak hosszútávon jobban megéri majd beruházni az újratölthető csomagolás fejlesztésébe, mint termékdíjat fizetni, noha a számítások szerint nem nő majd összességében a termékdíj teher. Az újratölthető csomagolás így a gyártók számára is költségcsökkenést eredményez majd, ugyanakkor a gyártói felelősség elvét érvényesíti a hulladékgazdálkodásban.

új szabályozás


Az új szabályozás tovább ösztönözné a lakosság környezettudatosságát és a szelektív hulladékgyűjtést is. Egy hazai közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek a jelenleginél kétszer nagyobb arányban lennének hajlandók megfelelő feltételek esetén visszaváltható csomagolású italokat vásárolni.
A környezetbarát szabályozás illeszkedik az Európai Parlament által 2008. június 17-én elfogadott új hulladék-keretirányelvéhez is, mely ötlépcsős prioritási sorrendet határozott meg a hulladékgazdálkodásban, első helyre sorolva a hulladék keletkezésének megelőzését, a másodikra pedig az újrahasználatra való előkészítést. Hazánknak szintén uniós irányelv szerint 2012-re a gyártói visszavételi kötelezettség alapján a csomagolási hulladék legalább 60%-át hasznosítania kell, ebből legalább 55%-ot anyagában.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

borultság

a felhőzet viszonylagos mennyisége a megfigyelés időpontjában. Újabban oktákban... Tovább

vagyonjegy

a —>vagyonérdekeltség megteremtésének új formája, ill. eszköze. Olyan értékpapír,... Tovább

Tovább a lexikonra